maanantai 23. huhtikuuta 2018

Jälkihommia

Maanantaina oltiin taas Kostin ja hakuporukan kanssa ilmausukoulutuksessa Harri Norkon luona. Tehtiin ensin vietinvaihtoharjoitus, jossa Harri leikitti Kostia ja kun Harri jähmettyi paikalleen odotettiin Kostin alkavan haukkua. Nopsasti se haukahtikin ja siitä heti palkka. Muutama toisto näitä. Vähän Kosti oli touhusta hämillään, mutta kyllä siltä taistelutahtoa löytyy, kunhan saa vähän harjoitusta vieraan kanssa leikkimisestä. Toisella kiekalla pari peräänajoa ja siellä haukut.


Tiistaina Taavin tokotreeneissä homma aloitettiin merkin kierrolla. Koutsi oli viljellyt pitkin poikin kaikenlaisia hämyjä, pieniä lätkiä ja matalia kartioita. Kun lähetin Taavin kiertämään, se bongaili kaikkea muuta kuin kierrettävän kartion. Otin sen sit takaisin viereen ja mentiin vähän lähemmäs. Edelleen maassa olevat lätkät vähän häiritsi, mutta kiersi se kartionkin.

Siitä sitten suoraan ruudun lähetyspaikalle ja ruudussa ei ollu mitään apuja ja ihan superhieno ruutu!! Ja heti perään tehtiin vielä toinen ihan superhieno ruutu. Sitten hyppy ja sehän onnistui ilman mitään ongelmia. Noutokin tehtiin ja tuolla ällöllä hiekalla Taavi oli tällä kertaa ihan liekeissä. Laukkasi kapulalle, noukki sen ongelmitta suuhunsa ja laukkasi takaisin. Palkkasin ennen sivulle tuloa, kun oli niin kovin mahtava. Kaukoja tehtiin myös ja nyt pikkasen sotkee seisominen, jota ollaan välillä vähän harjoiteltu, kun tuppaa sitä aina välillä tarjoamaan... Muuten ihan jees, toimi pidemmästä matkasta kohtuullisella käsiavulla. Näissä treeneissä kokeiltiin ekaa kertaa käännöksiä peruuttaen, toimii, kunhan muistan itse kääntää hartioita reilusti. Liikkuroitu seuruu meni myös ihan ok, vähän tuo tuppaa edelleen keulimaan... Lopuksi paikkaistuminen, toisella puolella vieruskaverina ollut pyrrinarttu vähän hirvitti ja piti taas istua ihan kenossa. Muuten paikkis ok.


Keskiviikkona Taavi pääsi jäljelle. Tehtiin kaksi lyhyehköä jälkeä. Ekassa jäljennostomatka oli vajaa 100 m ja Taavi nosti jäljen hyvin, mutta tietenkin takajälkenä... Kun oikea suunta löytyi, jäljesti Taavi hyvin ja nosti kolme keppiä. Melkein heti perään toinen jälki, jossa nostomatka lyhyempi  ja nyt löytyi oikea suunta heti. Myös kepit löytyivät ja tien ylitys onnistui.




Keskiviikkoilta vierähti Ilkka Hormilan kovan alustan jäljestysluennolla ja käytännön harjoituksissa. Luento oli mulle kertausta edellisistä. Käytännön treenissä jokainen koirakko pääsi kokeilemaan yhden avaimeen alkavan ja loppuvan jäljen, jonka Ilkka teki ja hajusti hajuvedellä. Kostin suorituksesta video alla, kuvaajana toimi Sanna Muuri. Kosti oli vähän pihalla, vaikkakin ajoittain meni pieniä pätkiä tosi mallikkaasti. Kosti sai Ilkalta kehuja todella hyvästä nenän käytöstä. Jäi vähän harmittamaan, kun Ilkan edellisessä käytännön treenissä koirat saivat ajaa kolme tuollaista jälkeä ja silloin oli havaittavissa kuinka nopeasti homma valkenee niille. Täytyy yrittää saada vieraita jäljen tekijöitä tekemään näitä kovan alustan jälkiä, jotta päästäisiin hommassa eteenpäin.



Torstaina oltiin Kostin kanssa junnukurssilla harjoittelemassa noutoa. Ekaksi tehtiin vauhtinoutoa ja sehän onnistui mahtavan hienosti. Iskunoutoakin vähän yritettiin, mutta Kosti otti vähän painetta vieraasta porukasta eikä oikein lähtenyt leikkimään kunnolla. Pitoon saatiin hyvä vinkki pitää ruokaa rinnankorkeudella samalla kun koira pitää kapulaa. Jo vain toimi, eikä Kosti mälvännyt yhtään! Myös palkan suuntaan tässäkin kiinnitettävä huomiota, jottei palkatessa koira pakita.

Treenin jälkeen oli tarkoitus treenata ilmaisua vietinvaihdon kautta, mutta Kostihan ei sitten ruvennut leikkimään ollenkaan... Mun kanssa leikki hyvin, mutta treenikamun kanssa ei. Haukutettiin sitä sitten ruualla ja se toimi.


Perjantaitokot oli tällä kertaa ulkona meille vierailla kentillä. Taavin porukka aloitti paikkiksilla ja Taavi oli hyvä, ei haistellut eikä vinkunut. Tehtiin kaikki muut avon liikeet paitsi nouto ja hyppy. Kaikki liikkeet meni oikeestaan tosi hienosti, merkin kierto nyt olis voinut olla vähän innokkaampi, mutta meni sekin. Liikkeestä seisominen onnistui nyt hyvin, mutta kyllä tarvii vielä vahvistaa paikallaan pysymistä mun kiertäessä koiraa. Seuruussa liikkeelle lähdöissä Taavi vähän ääntelee, mutta tehtiin sitten pelkkiä liikkeelle lähtöjä ja niin se vain hiljeni. Ruutu oli tosi hieno ilman mitään apuja!


Kostin porukan treenit oli eri kentällä, mutta onneksi matkaa ei ollut paljon, niin en myöhästynyt juurikaan. Tälle porukalle ekat ulkotreenit ja teki kyllä hyvää. Halli on niin pieni, että oli kiva saada omaa tilaa. Kosti oli niin mahtavalla fiiliksellä, että olisin voinut pitää sen vaikka irti, niin kimpassa tehtiin hommia. Tunnin aiheena oli seuruu, jättävät ja tietysti myös kontakti. Leikittiin myös paljon. Seuruu menee meiltä lyhyitä matkoja hyvin ja käännöksetkin onnistuu muuten, mutta täyskäännös on vielä hankala. Liikkeestä maahan rupeaa jo sujumaan, mutta muut tarvii vielä apuja.




Kostiin iski raju oksennustauti pe -la yönä ja se oksensi melkein 12 tuntia tasaisin väliajoin, ehkä noin tunnin välein. Reppana oli ihan väsy, mutta muuten sen vointi oli kohtuullisen hyvä. Vesi ja ruoka rupesi pysymään sisällä taas lauantaina, mutta viikonlopun treenisuunnitelmat meni kyllä ihan uusiksi. Kun en tiennyt, mistä Kostin tauti johtui, niin en arvannut sen kanssa tai Taavinkaan kanssa lähteä sovittuihin juttuihin etteivät vaan tartuta muihin samaa tautia. Taavi on kyllä ollut terve, että ehkä Kosti on vain syönyt jonkun herkullisen raadon tai jotain, mikä on pistänyt vatsan sekaisin.




Sunnuntaina sain äiskän tekemään molemmille koirille hajuvesijäljet asfaltille. Molemmat sai kolme jälkeä, joissa oli kolme kolikkoa. Jäljet vanheni kymmenisen minuuttia. Kosti reagoi hyvin kolikoihin ja jäljestikin suurimmanksi osaksi ihan hyvin. Vähän sillä ajatus herpaantuu välillä. Taavi yllätti jäljestämällä asfaltilla oikein hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti