maanantai 16. huhtikuuta 2018

Askel eteenpäin

Tiistaina meillä oli mahdollisuus päästä Harri Norkon ilmaisuopastukseen hakuryhmän kanssa. Harri on pitkän linjan koira- ja hevosihminen ja aina on hienoa päästä oppimaan uutta ja saamaan ulkopuolisen näkemyksiä. Kun kyseessä oli ilmaisuharjoitus, ei koirien tarvinnut etsiä maalimiehiä, vaan ne menivät pellonlaitaan ja koira lähetettiin perään. Taavista Harrin kommentti oli, että "sehän pelittää". Ja niinhän se pelittää, ilmaisu on aina ollut Taavin vahvin puoli.


Kosti vaatiikin sitten vielä aika paljon hommia. Olen Harrin kanssa samaa mieltä siitä, että Kosti on vielä epävarma siitä, mitä sen halutaan maalimiehellä tekevän. Nyt siis pitää saada ilmaisu vaan paljon vahvemmaksi ja koiralle varma tieto siitä, mitä siltä halutaan. Kosti on saanut palkaksi ruokaa ja palkkautuu sillä ihan hyvin, mutta Harri halusi kokeilla myös leikitystä. Tehtiin sitten lopuksi muutama harjoitus, jossa Harri innosti koiraa kepin ja narun päähän sidotulla rievulla ja mä pidin Kostia hihnassa, jotta se ei heti päässyt kiinni leluun. Kosti syttyi leikkiin ihan hyvin, mutta Harri ei halunnut näin ekalla kerralla viedä sitä ns. loppuun asti, että koira olisi ilmeisesti turhautunut ja alkanut haukkua. Tätä kokeillaan kai ensi kerralla, kun mennään ensi viikolla taas.


Keskiviikkona oli fyssari, uusi paikka, tuttu fyssari. Ihan liian pitkä aika viime kerrasta, mutta en vaan ole ehtinyt viemään koiria hoidettavaksi. Ensin hoidettiin Taavi ja se oli tosi jumissa. Kotona olen sitä muutaman kerran hieroskellut ja todennut sen olevan selästä jumissa ja niin se olikin. Se kun on jo tottunut käsittelyyn ja makailee yleensä rennosti kyljellään hoidon ajan, oli se tällä kertaa selkeästi kipeä. Taavi pomppasi pystyyn useamman kerran kesken kaiken ja kun se on niin nopea ja ketterä, niin ei saatu edes kahelleen pidettyä sitä lattiassa. No pienen fyssarin pussailun jälkeen taas takaisin kyljelleen ja homma jatkui. Jumissa oli siis niska vähäsen, selkä tosi paljo ja etureidetkin jonkin verran. Tuo selkä ei ole ennen ollut noin jumi ja paikkakin oli vähän eri kuin ennen, nyt paljon taaempana. Onneksi jumit saatiin auottua melkoisen hyvin.


Kostikin pääsi taas kopeloitavaksi ja se yllättikin mut ihan täysin. Ei sitä kyljelleen edes yritetty saada, mutta seisten ja istuen sai fyssari aika hyvin käsiteltyä sen selän ja takajalat. Ja jumissahan se on, on ollut koko pienen ikänsä, mutta kun ei se oikein anna edes mun hieroa, enkä halua pakottaa. Ihan vähänhän tuo otus on eloisa ja fyssarikin sanoi Kostin olevan yksi aktiivisimmista ja touhukkaimmista koirista mitä se on koskaan nähnyt. Kosti siis kaiken lomassa yritti syödä fyssarin korvikset useampaan kertaa, tutki tilan joka nurkan ja penkoi pari pahvilaatikkoa ja kävi tarkistamassa mitä pöydiltä löytyy... ja silti se loppuajasta jo vähän rauhoittui seisomaan paikallaan ja rentoutui käsiteltäväksi. Se hetki olisi pitänyt saada videolle, kun fyssari rupesi tutkimaan ja taivuttelemaan ja painelemaan ja mitä se nyt sitten tekeekään Kostin takajalan varpaita. Kosti käänsi päänsä varpaita kohti ja katsoi niin ihmettelevän hölmistynyt ilme naamallaa, että meinattiin molemmat purskahtaa nauruun.


Torstaina Kostin junnutottiskurssi ja tämä kerran aiheena jättävät. Tehtiin petuuttamalla ja namilla ohjattiin koira oikeaan asentoon. Ei olla jotenkin päästy näissä yhtään eteenpäin ja pitäis jo vähän koittaa vaatia koiralta... Yks juttu mitä huomattiin, oli multa puuttuvan vapautussana. Taaville on tehty tosi vahvaksi vapauttava "jes" ja muista kehuista se ei vapaudu, vaan tekeminen jatkuu. Mutta Kostin kohdalla olen käyttänyt paljon naksutinta ja naksu on ollut se vapautus ja mitään sanaa ei ole tullut sitten opetettua. Nyt pitäisi kai vähän ajaa tuota jessiä sisään naksautuksen vaihtoehdoksi, niin voisi hommasta tulla selkeämpää. Ja ihan hirveesti pitää noita jättäviä treenata! Lopuksi luoksetulo ja Kosti jäi hienosti istumaan ja tuli kutsusta kovaa luokse.


Perjantaitokoissa Taavin ryhmä aloitti paikkiksella neliössä selkä keskustaan. Ohjaajat liikkuivat koirien eteen ja taakse koutsin liikkuroidessa. Taavi oli mahtavan hieno! Sitten tehtiin ruutua kolme toistoa, joista keskimmäinen ilman lätkää. Kaikki oli hyviä. Sitten hyppyä ja hyppynoutoa ja nääkin oikein loistavia. Noudon luovutus vaatii vielä hommia. Mut into tehä hommia on mahtava! Välillä treenattiin vähän rentoutumistakin.




Kostin porukka aloitti häiriötreenillä ringissä ja Kosti oli hyvä. Kyllä sen kontakti tippui ainakin aluksi, jos joku haukkui tai kun koutsi kulki ohitse, mut vire oli hyvä. Sit seurattiin tötsien ympäri kasikkoa ja Kosti seuras aika hienosti. Vasemmalle käännöksessä se meinas edistää rajusti, mut muuten mahtimeno.

Lauantaina käytiin pitkästä aikaa kahelleen Kostin kanssa kylillä.



Illalla lähdettiin Taavin kanssa retkelle Sysmään. Retken aiheena oli pelastuskoiraliiton haun loppukoe. Ilma suosi meitä lämpötilan ollessa nollan kieppeissä ja ihan vieno ilmavirta kävi hakualueen rinnettä alas. Lunta tosin oli paikoin vielä aika reilusti, mutta paikoitellen maa oli sula. Koska loppukoe tulee suorittaa pimeässä, alkoi koe yhdeksältä. Aluksi testattiin koirien luoksepäästävyys, jossa asetuimme ensin toisen kokeeseen osallistuvan koirakon kanssa vierekkäin. Ensin olimme ehkä kolmen metrin päässä toisistamme ja kuulin, kuinka toinen koira murisi ja sen ohjaaja joutui huomauttamaan sitä muutaman kerran. Koska kyse oli loppukokeesta, pyysi testaaja meitä siirtymään lähemmäs toisiamme ja lopulta olimme noin metrin pässä toisistamme. Tämä meni hyvin ja Taavi oli koko ajan tosi hienosti. Sitten käytiin vuorotellen kättelemässä testaaja ja se rapsutteli koiraa, tämäkin meni hienosti.

Meille arvottiin tietysti se jälkimmäinem suoritusvuoro ja odottelimme vielä vajaan tunnin verran omaa suoritusvuoroamme. Maasto-osuus alkaa hallittavuudella, jossa ensin kuljetaan noin 50 m koira hallinnassa. Taavi tuli mukana-käskyllä ihan hyvin siinä sivulla, vaikka metsätielle kävellessä se veti ihan hulluna ja lussutteli kusia tien varresta... 50 m jälkeen täyskäännös ja paluu testaajaa kohti. Noin kymmenen metrin päässä testaajasta piti pysähtyä ja jättää koira odottamaan paikalleen. Mä jätin Taavin maahan, koska se on varmin asento meillä pysyä paikallaan. Kolmen minuutin ajan olin selin koiraan ja sain kokeeseen liittyviä ohjeita. Hitsi, että jännitti, mutta aivan erinomaisesti pysyi Taavi paikallaan, tietenkin!!.

Sitten varsinainen hakuosuus. Alueen reunaan tultaessa sain kartan ja mun piti tehdä etsintäsuunnitelma. Alue oli n. kolme hehtaaria ja aikaa sen läpikäymiseen käytettävissä 45 min. Päätin ensin kiertää alueen ja sitten suorittaa haravoinnin vastatuuleen. Alue oli hyvin merkitty, joten mulle riitti kun seurailin reunamerkkejä.

Hyvin alkuvaiheessa Taavi sai hajun ja häipyi kulkusuuntaan nähden vasemmalle. Annoin sen tehdä rauhassa töitä, vaikka aika tuntuikin ihan hirmu pitkältä. Sitten kuului haukku ensimmäiseltä ukolta, joka oli melkoisen kivikon keskellä seisova maalimies. Hyvä ilmaisu ja korrekti käytös. Ja jee, tässä kokeessa sai koiran palkata löydöstä, joten testaajan kehotuksesta kutsuin Taavin pois maalimieheltä ja palkkasin sen.

Palasimme suunnilleen sinne, mistä olimme maalimiehelle lähteneet ja jatkoimme matkaa. Hetken päästä Taavi lähti nousemaan etuviistoon vasemmalle jyrkkää rinnettä. Aina välillä sen valot vilkkuivat kaukana ja joka kerta ne olivat edellistä näköhavaintoa korkeammalla. Annoin sen taas tehdä rauhassa hommia, vaikken nähnytkään sitä kuin ajoittain. Ja sitten alkoi ilmaisu. Ja voi luoja, mikä matka oli maalimiehelle! Melkoisen jyrkkä rinne, jossa oli kaatuneita puita ja kallionkohtia, joista ei päässyt suoraan ylös, vaan oli etsittävä vierestä helpompikulkuinen kohta. Matkaa lähtöpisteestä maalille kertyi n. 100 metriä ja olin kyllä niin hiestä märkä ja puuskuttava perille päästyämme, vaikka kokeessa ei saanut edes juosta. Pelkäsin koko ajan Taavin jättävän maalimiehen, kun meillä oikeesti kesti ihan hirmu kauan päästä sen luokse. Mutta ei se jättänyt, vaikka pari kertaa pitikin pienen tauon.

Tämä maalimies oli verkkopressun alla kokonaan piilossa ja Taavi oli ensin kävellyt sen yli ja nuuhkinut tarkkaan ja pari kertaa kokeillut vähän tassullaan ennen ilmaisun aloitusta. Mutta huh, miten pitkään se ilmaisi! Tässä kohtaa käytin mahdollisuuttani kysyä missä olemme, vaikka mulla oli karttaohkelmakin piirtämässä reittiä. Palasimme lähemmäs sivurajaa, mutta emme ihan sinne asti mistä olimme lähteneet. Ajattelin Taavin jo tsekanneen sen kohdan, koska kulki siinä jonkin vertan meidän etupuolella ennen kuin lähti tälle ukolle.

Matka jatkui, paikoitellen hitaasti jyrkän hankalakulkuisen nousun vuoksi ja alkoi tuntua, että näinköhän se kolmas maali löytyy ja riittääkö aika ja ja ja. Kun olimme lähes alueen kulmassa, alkoi Taavi pyöriä yhden kuusen lähellä noin kymmenen metrin päässä meistä. Annoin sen taas tehdä töitä ja viimein se löysi reitin jyrkänteeltä alas pienelle kallionkielekkeelle kuusen juurelle haukkumaan. Tässä olimme niin lähellä, että kun olimme päässeet itse jyrkänteen alapuolelle, testaaja näki itse Taavin ilmaisun.

Hakualueen rajat merkitty punaisella, mun kulkema reitti keltaisella ja löytyneet ukot rasteilla.



Aikaa kolmen ukon löytämiseen meillä meni 25 min. Lopuksi mun piti kertoa, mikä alue etsintäalueesta on vielä tutkimatta. Palauteosiassa Taavi sai kaikista arvosteltavista osoista kiitettävän (hallittavuus, koiran ohjattavuus alueella ja kaikki kolme ilmaisua). Mä sen sijaan sain sanomista etsintäsuunnitelmasta, joka oli kuulemma liian laskelmoiva ja epätaloudellinen (etsintäsuunnitelma tyydyttävä). No ei sen ollut tarkoitus olla mitenkään laskelmoiva, vaan ajattelin Taavin tällä taktiikalla löytävän ukot helpoiten. Olisi se ne varmasti löytänyt myös toisenlaisella suunnitelmalla. Mun toiminta sai sen verran kehuja (ohjaajan toiminta hyvä), että annoin koiran työskennellä rauhassa ja osasin lukea sitä hyvin. Yleisarvosanaksi jäi siis hyvä. Pääasia, että reissu ei ollut turha ja saimme kokeen hyväksytysti läpi.


Sunnuntaitottikseen pääsi mukaan Kosti ja se yritti hahmottaa, mitä jättävät tarkoittaa, häiriönä meille treenin ajan toimi Pupsan. Maahan meno ehkä rupeaisi noista sujumaan ekana, mutta istuminen ja seisominen on kyllä hankalia. Ahkerasti kun jaksetaan niitä hinkata, niin kai ne sieltä joskus avautuu pikkukoirallekin. Paikkamakuuta myös kokeiltiin ja Pupin treeni näytti Kostista välillä niin kivalta, että olis kovasti halunnut osallistua siihen. Rauhallisesti kyllä makoili, kun palautin sen takaisin paikalleen. Kokeiltiin myös, onko aksaputki hirvityksen kauhistus vai ei ja ei se ollut. Seuruun vasenta kaarrosta labrattiin vähän ja kun kävelin reilusti hitaammin, pysyi Kostin paikka paremmin kohdallaan. Lopuksi vielä otettiin kaikki koirat kimpassa paikkamakuuseen. Kosti nousi pari kertaa ylös, mutta taisin yrittää vaatia siltä vähän liian pitkää aikaa. Pitäis muistaa, ettei toinen vielä osaa ja paikkiksia tehty niin kovin vähän.

Kuva Mira Timperi




Treenien jälkeen käytiin pienellä lenkillä Oton kanssa ja Otto ei yhtään lämmennyt Kostin leikkiyrityksille, mut kivasti pojat kulkee kimpassa.

Kuvat Tiina Suuronen

Pojilla on selkeesti salaisuuksia (Kivasti osaa Otto laittaa kielen rullalle =))




Taavin tytär Milli (Salokannel Hermione) kävi viikonloppumatkalla Tallinnassa ja kotiintuomisina oli Tallinan juniorivoittajan ja Tallinnan voittajan tittelit! Onnea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti