maanantai 19. joulukuuta 2016

Puuhaa riittää

Viikko sitten sunnuntaina oltiin pitkästä aikaa jälkiryhmän tottistreeneissä. Me yritettiin olla hiljaa. Perusasennossa se ei onnistu, mutta kun tehdään muuta, niin Taavi on aika hyvin hiljaa. Muun tekemisen lisäksi harjoiteltiin peruuttamista, Taavi menee vähän liian takana, mutta on selkeesti oppinut hahmottamaan mihin suuntaan yritetään kulkea, oli kyllä ohjuririmat apuna.


Tiistaina käytiin aamusta tekemässä eteenmenotreeni lenkin yhteydessä, alla video.


Illalla tokossa puuhasteltiin ekaksi paikkaistuminen, ruutua ja  merkin kiertoa. Tokalla setillä ohjattua noutoa, Z ja hyppynoutoa. Ekalla setillä Taavi vinkui aika lailla, mutta toisella se oli ihan hiljaa. Mitä eroa näillä oli,  niin en tiedä... huoh, millä tuosta vinkumisesta pääsis eroon?!

Liikkeisiin; istuminen meni oikein hyvin, vaikka hallin toisen pään aksaajat ja vieruskaverina ollut bouviernarttu saivat kyllä Taavin korvat heilumaan ropelien lailla. Vinkui vain vähän lopussa. Ruutua tehtiin yhteensä neljä toistoa kahdesta eri suunnasta lätkälle, nää oli muuten aivan mahtavat, mutta Taavi vinkui voimakkaasti ennen lähetystä. Ja kun en halunnut sitä vinkuvana lähettää liikkeelle, oli melkoisen hankalaa saada se hiljenemään. Merkin kierto oli vaikea. Merkkejä oli kaksi noin 10 m päässä toisistaan ja ensin kierrettiin merkkiä lähetys aksaajiin päin. Menovauhti oli hidas, mutta paluu nopea. Tässä ei vielä vaikeuksia, mutta kun vaihdettiin suuntaa ja kierrettävää merkkiä, oli pasmat Tapsalla sekaisin. Sen oli tosi hankala vaihtaa kierrettävää merkkiä ja toinen tötsä pitikin aloittaa ihan läheltä.

Pienen tauon jälkeen Taavi oli aika hiljainen, mutta ohjattu oli sillä ihan hukassa. Tuolla hiekkapohjaisella hallilla sillä on aina ollut vaikeuksia poimia kapula suuhun, vaikka nyt oli korkealaipalliset kapulat. Tosin ne oli kyllä ollut jo muiden suussa, yäk... joka tapauksessa Taavi ei hahmottanut mihin ja mitä piti tehdä. Höntsäiltiin sitten kapulalla ja ihan innoissaan se sitä lopulta haki. Z meni loistavasti, kaikki liikkeet oikein ja ihan hiljaa. Lopuksi vielä hyppynoutoa ja sekin onnistui kivasti.


Keskiviikkona käytiin tutustumassa mahdolliseen rally-tokoryhmään. Hirveen kaksjakoiset on nyt tunnin jälkeen mietteet... Olisi ihan superia päästä treeniryhmään! Saisi neuvoja ja vinkkejä ratojen suorituksiin sekä koetaktikointeihin ja olis joku jolta kysyä neuvoa. Muttamutta. Ryhmän muut jäsenet ovat kaikki ilmeisesti aloittaneet koiraharrastuksen tänä syksynä ja halli olikin täysi vallattomasti sinkoilevia koiria, jotka eivät olleet millään tasolla hallinnassa ja osa tuskin tulee koskaan olemaankaan... Ei ehkä meille se optimaalisin treeniporukka, jos kuitenkin haetaan rauhallisuutta ja keskittymistä tekemiseen enkä jaksais koko aikaa pelätä kuka hyökkää mistäkin kimppuun tai keneltä Taavi kokee tarvetta puolustautua. Toisaalta tulis ainakin häiriötreeniä ja toisten koirien sietoharjoittelua.

Tehtiin kaksi rataa vierekkäin ja jokainen kävi vuorollaan suorittamassa radat, muiden hengaillessa. Mä sekoilin taas kylttien suoritustavoissa, en vain millään erota oikeaa ja vasenta toisistaan. Taavi teki innokkaasti, jopa liian innokkaasti. Kun mä yritin miettiä miten kyltti suoritetaan, tarjosi Taavi mulle jo ainakin kolme eri vaihtoehtoa. Toisella radalla se myös vinkui voimakkaasti.


Perjantain tokotreenit oli aivan superit!!! Oltiin viisi koiraa koko tunti yhtä aikaa hallissa ja Taavi oli koko ajan vapaana ja rento ja ihana ja hiljaa! Tehtiin ns. simputustreenit. Paljon häirittyjä perusasentoja, paikkamakuuta, paikkaistumista, seuruun käännöksiä, seuruuta muiden vierestä... Taavi keskittyi todella hyvin koko ajan ja teki kaiken tosi hyvin, jopa peruutus alkaa pikku hiljaa onnistua. Kun ei oltu tekemässä jotain, harjoiteltiin rentoutumista.


Näin hyvin Taavi rentoili!Illalla tehtiin kotona vielä tunnaria ja tältä se näytti:
Lauantaina osallistuttiin Tarja Martinpuron tokokoulutukseen. Etukäteen olin ilmoittanut meidän aiheeksi vinkumisen poiskitkemisen. Sehän ei ole ollenkaan helppo juttu, varsinkaan kun Taavi ei tietenkään vinkunut koulutuksessa. Ohjeeksi saatiin kuitenkin treeneissä palkata aina hiljaisuudesta joka tilanteessa ja kertoa koiralle, ettei vinkuminen ole sallittua. Tämä on kuitenkin vähän kinkkinen juttu, kun koira ei välttämättä itse tiedosta vinkuvansa, haukkuminen on sitten jo asia erikseen... Vinkuva koira ei saa suorittaa tehtävää, homma keskeytetään ja yritetään uudestaan. Vain hiljainen koira voi tehdä suorituksia ja niistä palkitaan ruhtinaallisesti. Myös treenejä edeltäneet tapahtumat pitäisi kirjata ja miettiä löytyykö sieltä syy-yhteys vinkumiseen (ruoka, lenkit...).

Muuta koulutuksen antia:
 • merkin kiertoon vauhtia kierrättämällä kahdeksikkoa kahden tötsän välillä ja ylipitkillä matkoilla
 • merkin kiertoon tiiviyttä palkkaamalla lähetyssuunnan vastaiseen sivuun
 • seuruuseen skarppiutta toistamalla käsky aina ennen käännöksiä
 • paljon häiriötreenejä!!! Häirittyä perusasentoa ja seuruuta
 • jos koira ei tule ensimmäisellä käskyllä hyvään perusasentoon, vaihdetaan paikkaa ja autetaan koira hyvään asentoon. EI KORJAILLA SIINÄ PAIKALLA.
 • perusasentoon tulemista treenattava eri kulmista lähietäisyydeltä
 • hyvästä suorituksesta SUPERPALKKA!!! Miten tää on niin vaikeaa??
 • seuruun edistämiseen auttaa loivan vasemmalle kaartuvan ympyrän seuruuttaminen. Suoraan seuratessa paljon vasemmalle käännöksiä
 • mokan jälkeen koira aina autetaan onnistumaan!!
 • jäävissä varmuutta paikalla pysymiseen kiertämällä koiraa. Jos tassut liikkuu, korjataan.
 • luoksetulon pysäytykset aloitetaan pysäyttämällä koira vasta lähellä itseä ja tekemällä itse reilusti vastaan menevä liikeSunnuntaina olin kuokkimassa toisen hakuryhmän treeneissä, kun omat treenit on jääneet aikatauluongelmien vuoksi niin usein väliin. Kiitos ryhmä Ö, että sain tulla!

Taaville neljä ukkoa, ensimmäinen etukulmassa vasemmalla puolella. Lähetys ylös jyrkkään mäkeen. Taavi lähti hyvin, vaikka olin epäillyt ylämäkeen lähdön olevan vaikea, hyvä ilmaisu ukolta. Toinen ukko toisella puolella etukulmassa, taas hyvä suora pisto ja hieno ilmaisu. Kolmas jälleen vasemmalla ylhäällä mäellä, lähetys reilusti ennen ukkoa. Viimeinen oli raunioilla ja eka lähetys meni tyhjäksi, toisella sitten löytyi ukkokin. Kivat treenit oli ja aina tulee uusia ajatuksia uusien ihmisten kanssa treenatessa!


Illalla käytiin vielä jälkiryhmän tottistreeneissä. Alkuun paikkaistuminen, hyvin meni. Taavilla aiheena häiritty perusasento, ollaan parannettu paljon, mutta kyllähän tuota kaikki ympärillä tapahtuva kiinnostaa. Kokeiltiin myös edellispäivän koulutuksen innoittamana merkin kiertoa kahdeksikkona. Tämähän ei tietenkään ensimmäisellä kerralla vielä onnistunut, mutta pitää opettaa ajatus Taaville, ettei palkka tulekaan välttämättä joka kierron jälkeen vaan joskus joutuu ehkä kiertämään toisenkin tötsän. Taavi on tosi kovasti kiinni mun palkkakädessä ja tulee heti suorituksen tehtyään vaatimaan palkaansa. Mietittiinkin muita palkkausmahdollisuuksia kauempana minusta. Tehtiin myös seuruuta ja yhtä liikkeellelähtöä lukuun ottamatta Taavi oli taas koko treenit vinkumatta.

Kuva Tiina Suuronen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti