sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Vain jälki (vai järki) puuttu

Tiistain ohjatulla tokotunnilla meillä oli syyskauden "loppukoe". Teimme kokeenomaisen aloluokan treenin ja se kuvattiin, vähän jopa jännitti.

Ekalla videolla paikkamakuu, tokalla Taavin yksilösuoritus.

Kuvaaja Kati Kataikko





Taavi teki ihan kivasti, vaikka tuon seuruun kanssa onkin vielä paljon töitä tehtävänä. Koko homma vedettiin läpi ilman palkkaa ja siitä olin oikein iloinen miten hyvin Taavi teki palkatta. Vinkumistahan on edelleen, mutta se ei kuitenkaan lisääntynyt palkattomuudesta huolimatta! Vähän tuo kuvaaminen pisti kuitenkin jännittämään ja se näkyi muutamassa kohdassa, lähdin esim. jättävässä liian aikaisin liikkeelle ja kaukoissa oli väärä käskysana...

Kaikkinensa olin kovin tyytyväinen Tahvon tekemiseen ja lopuksi vielä palkkasin lelulla ja se palkkaus onnistui kyllä todella hyvin.


Kaveritunnilla tehtiin sitten Oilin sunnuntaisen semman innoittamana rinkiharjoituksia, tosin meitä oli vain kolme. Taavi keskittyi aika hyvin, mutta se kyllä väistää toisia koiria aika rajusti. Kotona tuli sitten mieleen, että voisin kokeilla tuota rinkiharjoitusta niin, että Taavi olis mun jalkojen välissä ja ei pääsisi siitä pakenemaan ainakaan sivusuunnassa.

Käskyjen erottelua tehtiin myös, mutta ne oli kyllä tosi vaikeita. Harjoittelemme siis lisää. Ja tietenkin pientä pyrriä kiusattiin myös namihäiriköinnillä sekä perusasennossa että liikkeessä. Perusasennossa Taavi on jo aika pätevä, vähän vaan silmät muljuaa päässä, mutta pää ei juurikaan käänny. Tehdessämmeharjoitetta, jossa jätin Taavin istumaan ja menin muutaman metrin päähän ja sitten häiriköijä heitteli nameja meidän väliin ja Tapsun piti tulla mun luokse, iski taas teatraalisuus Taavilla päälle. Ei meinannut pokka pysyä, kun pyrri kiersi huomattavan korostettuja kaari namien ohi mun luo. Kerran kiersi jopa koko häiriköijän. Joutuu pienen pää tekemään kovasti töitä tämmöisissä hommissa.

Treenattiin aika paljon myös kaikki kolme koirakkoa yhtä aikaa hallissa ja voin kun olin tyytyväinen Taavin keskittymiseen. Sakemanninarttu on sen mielestä vähän arveluttava, mutta nartun riehakkaatkaan palloleikit eivät saaneet Taavilta osakseen kuin pientä tilanteen tarkkailua. Hyvin keskittyi poika meidän omaan tekemiseen! Paikkamakuussa tosin vinkui, eikä siinä auttanut edes Oilin vinkki viljellä nameja koiran ympärille...

Merkki kierrettiin muutamaan kertaan ihan mallikkaasti. Miksiköhän tämä ei ota kotona sujuakseen, mutta hallilla homma toimii?


Torstain tokokurssilla pohdittiin seuruuta. Taavi oli aika hyvä. Pohdinnan kohteena oli palkkaus, milloin, miten ja mitä jos koira ei tee sitä mitä halutaan. Taavin kohdalla täytyy vahvistaa sen luottoa siihen, että kyllä palkkaa tulee. Mun pitäis myös osata vaatia tarpeeksi ja hyväksyä aina vain samanlainen hyvä toiminta, huh kun vaikeeta!

Kurssin vetäjän ohjatessa muita, käytettiin me odotteluaika köllimisen harjoitteluun, kaukoihin, luoksetuloihin ja seuruuseen. Kölliminen meni oikein hyvin, Tapsa oli rento ja pötkötteli rauhassa seuraten hallin tapahtumia. Kaukot oli hyviä ja luoksetulotkin Taavi teki poikkeuksetta suoraan mun eteen. Seuruuta tehtiin pienen ruttuturpakoirakon kanssa toisiamme häiriköiden. Taavi joutui pinnistelemään todella äärirajoilla ja muutaman kerran piti vähän muistuttaa mihin pitää keskittyä, mutta kaikkinensa oli kyllä kivaa seuruuta. Toisen koiran aiheittama häiriö vastaan tulemalla tai ympäri kiertämällä on Taaville kuitenkin aika haastavaa.

Muutama merkin kierto tehtiin ja onnistuin hyvin palkkaamaan lelulla. Tälläkin kertaa Taavi teki monta toistoa hyvin noin 5 - 10 metristä. Lopuksi vielä noutokapulahommia. Pito muuten hyvä, mutta vieraaseen kapulaan tarttuminen voisi olla hanakampaa. Maasta tuollaisen sorvatun kapulan otto, jossa on tosi matala maavara, ei oikein luonnostu Taavilta. Varsinkin tuollaisella hiekkapohjalla sitä tuntuu ällöttävän suuresti kun suun joutuu laittamaan lähes hiekkaan.

Oli kyllä selvästi paras torstaitreeni tänä vuonna! Taavi oli pitkiä aikoja vapaana ja keskittyi hienosti meidän tekemiseen, palkkautui hyvin lelulla ja sosiaalisella palkalla ja jaksoi tehdä hommia koko tunnin! Muru <3


Perjantain lenkin yhteydessä esineruutuiltiin kolmeen otteeseen neljällä esineellä. Jokainen miniruutu tehtiin aukealla metsäalueella. Ensimmäiset esineet Taavi haki vauhdilla. Seuraavat olivat hitaampia ja jouduin antamaan uusia käskyjä. Tapsu kuitenki haki kaikki neljä esinettä jokaisesta ruudusta. Ehdottomasti paras ruutuharjoitus pitkiin aikoihin.


Lauantaina aamupäivästä hakuiltii kaatiskukkulalla. Tapsulle oli neljä ukkoa, joista yksi pressuun kietoutuneena, yksi pienessä teltassa ja kaksi ihan normina avoukkona. Keli oli melko tuulinenja se aihuttaa tuolla avoimella kukkulalla sen, että Tapsuhan painuu vaikka 200 m päähän jos haju tulee nenään. Ja niin nytkin, ekalla lähetyksellä näki jo paikalle kävellessä, että Tahvo aikoo suunnata takimmaiseen nurkkaan. Lähti kuitenkin hyvin lähetyssuuntaa edeten noin 40 m ja sieltä kaartoi hajun suuntaan ja juoksi telttaukolle sinne reilun 100 m päähän. Ensimmäine ilmaisu oli vähän pätkivä, olisiko tuulessa huojuva telttakin vähän vaikuttanut sekä se etten muistanut haukuttaa Taavia ennen radalle menoa.

Ensimmäisen ilmaisun kuvasi Aki Kyyrö




Kaksi seuraava lähetystä olivat todella hyvät laatikkomalliset ja molemmilla löytyi ukkokin. Näiltä hyvät ilmaisut! Neljännelle lähetin ensin tyhjän piston ja yritin siitä yliheittoa, mutta vauhti hyytyi vajaseen kymmeneen metriin. Otettiin sitten normi lähetys ja vähän turhan aikaisin Taavi kaartoi keskilinjansuuntaisesti, mutta minkäs teet kun maalin haju vie. Taas sain juosta melkoisen matkan liukasta rinnettä alas, Taavi ilmaisi koko pitkän ajan hyvällä rytmillä ja voimakkuudella.

Kuva Sari Nieminen
Kyllä lähtee!

Illalla oltiin hallilla tekemässä tokon kokeenomainen treeni. Liikkeet tehtii kahdessa erässä, ekassa satsissa seurattiin surkeasti, hypättiin hyvin ja pidettiin noutokapulaa kohtalaisesti. Hypyn suoraan tulemista on vielä vahvistettava ja noutokapulan pito on lähelläoloharjoitusten myötä mennyt ihan pipariksi.

Toisessa setissä tehtiin luoksetulo vauhdikkaasti suoraan eteen ja siitä näpsäkästi sivulle. Kaukoja tein ekaa kertaa liikkurin pyörivän rullan ohjaamana, olipa sekin haasteellista. Taavi osasi kaukot muuten, mutta istumaan nousuun tarvi toisen käskyn. Liikkeestä maahan oli jopa seuruun osalta lähes loistava.

Lopuksi vielä paikkamakuu aussi- ja isovillakoiraurosten välissä. Vähän hirvitti, kun tuo villis ollaan nähty viimeksi kesällä ja silloin se oli Tapsan mielestä karmee. Taavi oli ilman mitään varmistuksia ja kahta tuijotusta lukuun ottamatta se oli superhyvä. Tuojotuksen alkaessa toistin maahan käskyn ja sillä Tapsu palauttu katseen minuun ja se oli koko ajan hiljaa! Ja paikallaan! Eikä haistellut maata! Superia!


Sunnuntaina ahkeroitiin lähes tuulettomassa tihkusadesäässä pk-hakutreeneissä varsin mallikas suoritus. Molempiin etukulmiin meni muistikuvana maalimies. Molemmille Taavi pinkoi vauhdilla suoraan ja ilmaisut olivat loistavat! Toisen etukulman ukolle päästäkseen oli Taavin ylitettävä pieni puro, tämä ei kuitenkaan hämännyt pientä etsijää. Kolmas ukko oli valmiina umpipiilossa, tämäkin oli hyvä suoritus. Sen jälkeen seuraavaksi lähetin tyhjälle ja sekin meni hienosti, Taavi eteni hyvin lähes suoraan ja teki aika lailla komean laatikon.

Seuraava ukko taputusavulla ja matkan varrella oli pieni kuusi puettuna sadeviittaan. Sadeviitta ei saanut osakseen minkäänlaista huomiota ja ilmaisu taas kerran vallan mainio, mitä nyt vähän oli pyrrinpoika liponut ensin maalimiehen naamaa. Viimeinen valmiina niin, että lähetin jonkin verran ennen ukkoa, jotta löytö tuli eteenpäin radalla. Tältäkin hyvä eteneminen ja hieno ilmaisu. Muilla paitsi viimeisellä ukolla otin Taavin hallintaan. Hyvin se jo kestää, ei lopeta haukkua ja ennakoi sivulle tuloa, vaan jatkaa kunnes käsky tulee.

Treeneissä oli mukana pari vanhempaa herrasmiestä, joilla pitkä haku-ura takana. Heidän arvionsa mukaan Taavi on isolla egolla varustettu hyvä hakukoira, jolla on noin pieneksi koiraksi todella vahva haukku. Tuo on kyllä niin totta, egossa olisi vaikka muille jakaa ja välillä olen sen kanssa ihan pulassa, mutta hyvä koira se on haussa kuten monessa muussakin hommassa. Tähän on hyvä lopettaa tämän vuoden hakuilut!

Ensi vuodelle muistiin sen verran, että alkuvuodesta Tapsulle paljon taputuksia, pinkasuja, peräänajoja ja muistikuvia. Niillä voisi saada ukolta poistuttaessa ilmenevää kuseskelua vähemmälle, kun vire olisi korkeampi. Myös enemmän hallintaa, vaikka pieni seuraamispätkä ennen lähetyksiä samaan vaivaan. Maalimiehet voisivat myös syötellä palkan hitaammin kädestä, nythän Tapsu on saanut purkin maahan ja olen vapauttanut sen syömään suoraan purkista.

Iltasella käytiin vielä tottistelemassa hallilla. Ensin treenattiin Oilin oppien mukaan kuolleen lelun kiinnostuksen herättelyä. Appari piti Taavia pannasta ja mä yritin pitää lelun kanssa kivaa ja sitten viskasin sen kauemmas. Kahdella ekalla kerralla mä voitin lelun ja kolmannella Taavi sai sen. Sitten vielä leikittiin ja heiteltiin lelua muuten. Tein myös niin, että laitoin Tapsan istumaan, viskasin lelun ja sit juostiin kilpaa hakemaan se. Välillä mä voitin ja välillä Taavi. Ehkä toi metodi saattaa toimiakin, vaatii vaan ainakin meidän kohdalla varmasti melkoisesti toistoja.

Illan epistolaan kuului myös perusasento/parin askeleen seuruut häirittynä. Treenikamut käveli meitä ympäri ja välillä kyykkivät ja saattoi niiltä taskusta tippuakin jotain. Nykyään Taavi jo aika pian palauttaa katseen minuun ja muutenkin ollaan varmaan edistytty tässä jonkin verran, jos esim. kesään vertaa. Mut edelleen vaaditaan kovasti treeniä.

Luoksetuloja ja jättäviä tehtiin sekä vähän seuruuta ja lyhyt paikkamakuu labbiksen tehdessä omia treenejään. Tapsu keskitty hienosti ja oli hiljaa. Luoksetulotkin tuli poikkeuksetta eteen. Lopuksi vielä vähän leikittiin. Hyvät treenit pitkän päivän päätteeksi.


Tämän viikon lenkkiseurana olivat Remu sekä Hippu-hoffi ja Äijä-sakemannibelkkari. Taavi unohtaa Hipun seurassa gentlemanniuden ja yrittää sisukkaasti saada jälkikasvua aikaan blondin kanssa. Tämän lisäksi tän viikon lenkkeilyyn toi haastetta joku vitipää, joka esti sivistyneet kaupunkilenkit levittelemällä myrkkysyöttejä ihmisten ilmoille. Myrkkylihojen takia meidän sivistyslenkit saavat nyt toistaiseksi jäädä, vaikka onneksi Taavi ei niin älyttömän ahne ole, ettenkö uskoisi saavani estettyä eitoivotut herkuttelut. Emme kuitenkaan ota mitään riskejä.

Remu ja Tahvo


Nyt jäämme pienelle joululomalle ja toivotamme kaikille oikein hyvää joulua!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti