sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Hurjan hyvä viikko!

Tiistaitokossa ekalla tunnilla aiheina kaukot, seuraaminen ja paikkis. Alon kaukot on meillä hyvin hallussa, kunhan matka ei ole paria metriä pidempi. Matkaa täytyy nyt ruveta pikku hiljaa pidentämään ja mukaan treeniohjelmaan pitäisi ottaa seisominen. Ensin kokeiltiin istu - seiso vaihtoja ja siitä ei kyllä meinannut tulla mitään. Taavi oli joutunut olemaan päivän yksin ja vaikka kävin melkein tunnin lenkillä sen kanssa ennen treenejä, niin virtaa oli ihan pikkusen liikaa. Ei saatu onnistumaan ehkä yhtään vaihtoa niin, että koira olisi ollut paikallaan. Tassusta ei Taavia voi pitää kiinni ollenkaan, käsi jos menee lähellekään tassua, alkaa sellainen ripaskan tanssiminen ettei mitään rajaa. Maasta seisomaan ja takaisin vaihdot menikin sitten yllättävän hyvin, ihan siis nami kuonossa jumppaa tehtiin ja sillä jatketaan.

Seuraamispätkät meni vaihtelevasti, lähdöt edelleen karmeita ja täyskäännöksessäkin Taavi kuulemma skannaa koko hallin läpi ennen kontaktin palauttamista. Tällä kerralla seuraamisen vire oli kyllä niin kohdillaan, oli kiva tehdä Tapsan kanssa kun se oli niin into piukeena ja suorilla osuuksilla tosi hyvä!

Toisella setillä keskityttiin sitten niihin seuruun lähtöihin lelupalkalla. Välillä lelu kainalossa ja välillä oikeassa kädessä. Taisi se kädessä oleva palkka olla edelleen parempi ja saatiin jopa muutama onnistunut lähtö aikaiseksi. Nyt pitäisi vaan treenata tosi paljon ihan tuota pelkkää lähtöä ilman edes sitä ensimmäistä kokonaista askelta. Eli pieni nojaaminen eteenpäin ja jalalla vähän liikettä ja jos kontakti pysyy, niin heti palkka tästä. Mun pitäis kuulemma myös opetella vähän riehakkuutta, epäilen tätä kaikista vaikeimmaksi jutuksi, möllöttäjä kun olen...

Lopuksi paikkis, Taavi mulla liinassa. Ohjaajan toimesta kovasti häiriötä; kävelyä ja juoksua koiran ympäri, käsien kahistelua ja rykimistä. Viereinen kääpiövilliskin steppaili ihan kiitettävästi. Taavi pitää kyllä vähän ääntä, mutta muuten oikein rauhallista pötköttämistä. Mun pitäisi kuulemma pikku hiljaa ruveta luottamaan siihen ja jättää liina pois. Helpommin sanottu kuin tehty. Kotiläksyksi kaukojen seisomisjumppaa ja seuruun lähtöjä.


Tokalla tunnilla Taavi teki seuruuta ja henkilöryhmää. Hienosti meni henkilöryhmä! Seuruukin oli lähtöjä lukuun ottamatta kivan intensiivistä. Ruutua tehtiin namipurkille pari toistoa. Ekalla vietiin purkki yhdessä Taavin kanssa ruutuun ja tokalla namipurkin vei kaveri Taavin huomaamatta. Molemmilla kerroilla ihan hirveellä vauhdilla pinkoi pikkuinen raitapaituli namien luo.

Luoksetulon loppuasentoa hiottiin myös. Siitä on nyt pientä vääntöä tuleeko Taavi tarpeeksi lähelle vai ei. Mä olen täysin tyytyväinen siihen, että Taavin etutassut ovat noin puolen jalanmitan päässä mun varpaista. Saisi kuulemma olla vieläkin lähempänä, mutta me kyllä tyydytään tähän. Jäähän Taavi välillä liian kauas ja niitä korjailtiin, mutta ei sen kyllä ihan iholle tarvi tulla. Tällä kertaa ei tullut kertaakaan sivulle, hyvä niin. Yksi pitkä luoksarikin tehtiin ja vauhtia oli ainakin tarpeeksi.

Lopuksi paikkamakuu ja olin nyt rohkea ja oltiin ilman liinaa. Toisella puolen narttuaussi ja toisella urosbelgi. Makuutettiin koiria kaksi minuuttia, olin viiden metrin päässä ja kaikki meni muuten hyvin, mutta Taavi vinkui. Sellainen pieni tasainen piiii kuului melkein koko ajan. Tuijotus minuun oli aika intensiivinen, mutta vaikka kielsin, ei vinkuminen loppunut kuin sekunniksi. Kerran kävin välipalkkaamassa, kun Tapsu oli viisi sekuntia hiljaa. Ensi kerralla kokeillaan sitä, etten kiellä tai reagoi mitenkään sen vinkumiseen. Mutta noin niin kuin muutenhan tuo oli aivan loistava!


Miksi pestä ikkunat, kun ne on heti tän näköset :P


Perjantaina aamusella käytiin hallilla pikaseen. Seuraamisen lähtöjä tehtiin ja ne onnistuivat oikein hyvin. Kontakti ei tippunut kertaakaan. Jättävien liikkeiden erottelua tehtiin, istu ja maahan on vähän vaikeat, Taavi meinaa aina mennä maahan. Yritän erotella ne tosi selkeästi erilaisilla käskyillä ja onnistuttiinkin siinä melko hyvin. Antaako uudet säännöt mahdollisuuden kertoa tuleva liike koiralle ennakoivalla merkillä, kun enää ei kysytä onko ohjaaja valmis? Voiko koiraa rapsuttaa korvasta tai rinnasta yms. ennen liikettä ilman pistemenetyksiä?

Muutama ruutuun lähetys purkille ja maassa oloa häirittynä kuului myös ohjelmistoon.


Paavo kävi perjantaina hieromassa Taavin. Edelleen jaksaa ihmetyttää, kuinka se saa Taavin niin rennoksi. Ensin hierottiin oikea puoli ja Tapsa oli kuin tajuton koko ajan. Vasemmalla puolella pientä jumia lannerangan kohdalla ja Taavi vain puolitajuton. Niin ihmeellistä, kun toinen hieroo ja venyttelee koiraa ja koira on vaan ihan lötkö. Onneksi jumi on vain pieni, eikä kuulemma vaadi mitään erikoisempaa hoitoa.

Hieronnan jälkeen on hyvä ottaa hetki rennosti.Lauantaina oltiin pehaporukalla aamupäivästä raunioilla. Taaville treeni oli niin pala kakkua, että mun ei olis tarvinnu tulla paikalle ollenkaan, Tapsu olis hoidellu homman kotiin ihan omineenkin. Kun Tahvis sai ekan käskyn ukolle, pinkoi se hirmuista vauhtia hunajakennopiilolle tiilikasan päälle ja ilmaisi ekan ukon. Treenikamut olivat yrittäneet tehdä killerin ja laittaneet toisen ukon viereiseen "kennoon", mutta eihän Taavi tollaseen halpaan mennyt. Kun ekan ukon palkat oli syöty, alkoi se paukuttaa viereisen kennon luukulla ja sieltäkin nousi ukko!

Seuraavaksi Taavi oli jo haukkumassa alueen laidalla ollutta roskista, itse vielä tönötin tiilikasan päällä. Palkan jälkeen pingottiin raunioiden toiseen laitaan betonilohkareiden alle. Siellä oli Tapsa vähän hätkähtänyt, joko lapsimaalimiestä tai sitä että maalissa olikin kaksi henkilöä. Kauaa ei pyrriäinen erilaista maalia kuitenkaan ollut ihmetellyt, vaan haukkui oikein reippaasti molemmat. Ja kaikki edellinen tapahtui noin viidessä minuutissa, ilkkuivat jopa, että kannattiko viiden minuutin takia edes tulla treeneihin. Mut minkä sille mahtaa, jos koira on noin huippu!!

Kuvat Sari Nieminen:
Raunioille tulossa
Vauhtia oli vaikka muille jakaa!Illan eellä (mikä näin talviaikaan tarkoittaa noin neljää) kävin vielä tallomassa Tapsalle jäljen, kun virtaa tuntui riittävän. Pöllin viime jälkitreeneistä kaverin idean Sveitsi-jäljestä. Jälki vanheni reilun tunnin ja pieni tuulenvire siivitti jäljestystä. Jälki oli puolisen kilometriä pitkä ja jokaisen suoran pätkän keskivaiheilla oli esine.

Janaa oli lähetyksessä kymmenisen metriä ja se meni hyvin, kuten koko muukin jälki. Pari pientä hukkausta, mutta nopeat korjaukset niihin Taavilta. Kaikki esineet löytyivät. Pientä herpaantumista jäljeltä aiheutti jostain melko läheltä kuulunut koiran haukunta niillä pätkillä, joilla haukunta kuului edestämme ja läheltä. Myös tiellä kulkeneet autot ja juoksija saivat hetken huomiota osakseen silloin, kunkuljimme tien suuntaisesti lähellä sitä. Varsinaiseen jäljestykseen nämä eivät kuitenkaan vaikuttaneet ja Taavi jatkoi hetken tilannetta tarkkailtuaa itse hommia ilman kehotusta. Kyllä oli pätevä jälkikoira mulla tänään(kin).

Tällaisen jäljen tein...

...Taavin jäljestys näytti tältä.

Tämmöiset esineet jäljeltä löytyi


Sunnuntaina oltiin jälkiryhmän kanssa ekaa kertaa hallilla treenaamassa. Olemme siis vuokranneet tunnin treenivuoron tottista varten talveksi. Taavi teki kaksi settiä, ekalla tehtiin tokohyppyä ja siinä lähinnä loppuasentoa, kun se on nyt sitten kuitenkin eteenja siitä sivulle, eikä suoraan sivulle. Kolme hyppyä ja käsillä ohjaus eteen. Myös luoksetulon loppuasentoa jankattiin lyhyeltä matkalta, ei sivulle tuloja. Myös muutama seuraamisen lähto hyvällä kontaktilla.

Toisella setillä seuraamista henkilöryhmässä. Ensimmäisellä kerralla ryhmään mennessä eka ihminen vei Taavin mielenkiinnon, muuten meni ihan kivasti. Kierrettiin useampi kasikko pariin otteeseen. Aika tyyyväinen olin. Jättäviä tehtiin myös peruuttaen, muut menee hyvin, mutta istuminen on hankala. Täytyisi siihen keksiä jokin ratkaisu... Ja sitten vielä niitä luoksetuloja läheltä loppuasentoa ja kauempaa vauhtia.


Tällä viikolla Tapsa pääsi myös hihnalenkille Hippu-hoffin kanssa sekä toisena päivänä Remu-briardin kanssa ja yhdellä lenkillä törmättiin kesän tokokurssilta tuttuun Nessa-collieen ja nämä kaverukset pääsivät rallattamaan oikein kunnolla.

10 kommenttia:

 1. Mietin et ootko kokeillu kaukokäskyihin opettaa mitään kosketusalustaa tms, jotta sais selkeämmäksi, missä tassut pitäis olla? Varma ei nimittäin kestänyt yhtään tassuihin koskemista ja se oli kova steppaamaan etenkin seiso-vaihtojen tullessa mukaan. Mutta sitten otin käyttöön hetkeksi takajaloille alustan (kylpyhuoneen mattoa sopiva pala, hiirimatto tms vois toimia myös) jolloin tuntui, että belgillä syttyi vihdoin lamppu päähän, mitä kaikilla kaukojumpilla yms ollaan haluttu. Takajalat ku pysyy alustalla, ni palkkaa tulee vaihtojen yhteydessä. Alustalla olen saanut treenailtua etäisyyttä jo kauepanakin. Olen satunnaisesti testannut ilman alustaa ja hyvin on yleistänyt, että ei liikuta peräpäätä mihinkään. Toki vasta ollaan käyty kisoissa kokeilemassa vasta avo-kaukot, mutta uskoisin, että kun jaksaa tahkota lihasmuistiin pikkuapuvälineen kanssa toistoja niin seiso-vaihdot tulee luontevasti mukaan :)

  VastaaPoista
 2. Ollaan kokeiltu alustaa ja en saanut toimimaan sitä ollenkaan =). Pyrrin mielestä ei voi tassuja laittaa ollenkaan hiirimaton päälle, ällöä! Kosketusalustakokeilusta seurasi vain kahta kauheampi steppaaminen ja alustan väistely. Taavi oppi sen niin, että seisoo hiirimatto jalkojen välissä, koska siihen nyt ei vaan voi koskea. Olenkin siis unohtanut kosketusaslustatreenin ainakin toistaiseksi kokonaan. Kotona ollaan tehty ison maton reunalla ja toivon sen toimivan. Hallilla ei nyt varmaan tehä noita seisomistoistoja ollenkaan, ennen kuin saadaan liikettä varmemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämmentävää :D Muovialusten kammoksuminen on ihan luonnollista, mut pehmostenkin ni hmm.. Taavi on kovinkin tietoinen varpaidensa aistimuksista ! Mut eipä se sitten muu auta kuin hinkata kaukojumppia ja paljon.. Toisaalta, jos takajalkojen liikuttelu on kivaa, ni oishan se vaihtoehto opettaa, et etupää paikallaan ja takapää liikkuu. Jos etutassutargetti ois sopivampi ? Mut mielenkiinnolla seurailen teidän kaukojen etenemistä, koska aina voi oppia uutta :)

   Poista
  2. Ja erikoisinta tässä on se, että sillä ei liikkuessa ole mitään alustaepävarmuuksia...

   Poista
  3. Ja erikoisinta tässä on se, että sillä ei liikkuessa ole mitään alustaepävarmuuksia...

   Poista
  4. miks mun kommentit tulee aina tuplana??

   Poista
  5. miks mun kommentit tulee aina tuplana??

   Poista
 3. Hitsi vähän hämmennyin tosta Sveitsi-jäljestä, että MITÄÄH!? Kunnes tajusin ;)

  Voitaisiin joskus kokeilla kimppalenkkiä Oton ja Taavin kanssa. Hihnoissa toki.

  VastaaPoista
 4. No ihan ei toi toteutus maastossa ollut niin kaunis risti, mutta aika hyvin kuitenkin. Sitä Kanada-jälkeä täytyy kanssa kokeilla joskus :D

  Mennään ihmeessa kimppalenkille!

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista