sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Treeniä ja Nuttu kylässä

Tiistaitokossa ekalla tunnilla ensin paikkamakuu. Oltiin kahdessa rivissä hallin molemmin puolin naamat vastatusten. Taavi oli hihnassa, mutta hihna maassa ja minä parin metrin päässä. Mistä kummasta saisin sitä luottoa tuohon paikkikseen... Taavi pötkötti hienosti, oli ihan hiljaa ja kesti kaikki häiröt, mitä eteen tuli.

Liikkeestä maahan menoa tehtiin ensin peruuttaen ja sitten liikkeenä. Viime aikoina on vähän hinkattu sitä istumista, kun on helposti mennyt siinä maahan. Nyt sitten jäi muutaman kerran istumaan. Mun äänensävy on oltava just oikea, että Tapsa tekee oikean liikkeen. Muutama luoksetulo tehtiin myös, edelleen eteen tuloa vahvistaen. Ja sitten seuruuta käskytettynä. Juoksuosuuksilla kontakti tippuu.

Kapulan pitoa hinkattiin ja tehtiin muutama noutokin. Edelleen sain noottia Taavin paikasta. Tehtiin sellaista harjoitusta, jossa Taavi istuu ja minä menen sen eteen tarpeeksi lähelle. Muutaman kerran Tapsa hivuttautui vähän vaaksepäin. Palkattiin siitä, kun pysyy lähellä mua. Myös kapulan irrotusta treenattiin. Mä olen aikaisemmin tehnyt sen niin, että Taavi ikään kuin pudottaa kapulan mun käteen käskystä. Nyt tehtiin niin, että otan kapulasta kevyesti kiinni ja sitten Taavi saa luvan irroittaa. Selvästi fiksumpi tapa tehdä tuo irroitus, eipä vain ole tullut itselle mieleen.

Lopuksi vielä hyppytekniikkaa. Taaville oli kuusi rimaa maassa ja seitsemäntenä matala rimaeste. Rimojen väli oli neljä jalkaa ja se ei toiminut ollenkaan, Tapsu hyppäsi hyvin kahden ensimmäisen riman yli, mutta sitten loikkasi kaksi rimaa kerrallaan. Muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen pidennettiin rimojen väli viiteen jalkaan. Tällä rimavälillä homma toimi hienosti ja tehtiin näinkin muutama toisto. Tätä pitäisi kyllä päästä treenimään enemmän.


Tokalla tunnilla Taavin kanssa tehtiin liikkuroitua seuruuta. On kyllä niin siistiä päästä treenimään näin säännöllisesti. Sen lisäksi, että Tapsalle tekee hyvää nämä liikkurin häiriöt niin mun itteni on hyvä saada harjoitusta ohjeiden kuuntelusta, ei nimittäin ole mun vahvin puoli. Taaksepäin kääntymistä harjoiteltiin myös ja tällä kertaa mä pysyin jopa pystyssä.

Pari ruutua tehtiin niin, että Taavi ei nähnyt purkin vientiä. Ekalla lähetyksellä Tapsa harhautui haistelemaan häirönä olleita tötsiä ruudusta sivuun, mutta löysi lopulta ruutuun. Toinen lähetys meni sitten hyvin. Aloitettiin myös ohjatun noudon harjoittelu. Purkit meistä molempiin suuntiin, Taavi selin purkkeihin ja siitä lähetys namipurkille, onnistui. Merkkiäkin kierrettiin muutaman kerran hienosti, vauhti molempiin suuntiin mennessä sama. Lopuksi paikkamakuu, Tapsan vieressa aussinarttu ja voi kun oli hurjan hyvä paikkis. Taavi oli ilman mitään hihnoja ja se oli hiljaa ja rauhallisesti. Oltiin ekalla kerralla minuutti ja sitten tehtiin vielä toinen lyhyempi paikkis. Myös maahan menot ja istumaannousut meni hyvin.


Perjantaina pikaisesti omineen hallilla, tehtiin onnistunut ruutu purkille, hyviä seuruun lähtöjä ja hyppytekniikkaa. Lopuksi kokeilin Sarilta ja Purnulta saamani rohkaisun kannostamana 80 cm korkeaa umpiestettä ja sehän meni loistavan lennokkaasti.

Noutokapulan pitoa treenittiin myös ja miten mulle tuli jotenkin sellainen olo, että Tapsaa ahdistaa ihan oikeesti se mun niin lähellä olo. Kun Taavi istuu ja menen sen eteen lähelle, se siirtyy taaksepäin tai nousee seisomaan. Kapulaa pitäessä Tapsu kääntää päänsä herkästi pois minusta. Eikä tarttuminen ja pitokaan ole musta niin hyviä kuin ne olivat silloin, kun Taavi sai olla hiukan kauempana. Meneekö tää niin, että jos jossain liikkeessä ei ole ollut ongelmaa, niin kyllä se ongelma saadaan tehtyä? Apuva!

Tehtiin päivällä myös  vähän esineruutua: kapea ja syvä kaistale, jonka perälle ripottelin kymmenen esinettä. Taavi haki mulle kuusi, mutta hitaasti. Tein vielä lopuksi niin, että levittelin esineet siihen lähelle ja haetutin ne siitä. Tässä vauhtia ihan kivasti.


Lauantaina Nuttu taustajoukkoineen saapui viihdyttämään meitä viikonlopuksi. Sisällä kaksikko oli hillityn rauhallinen, mutta ulkona vauhtia ja välillä ääntäkin riitti.Jälkihommia tehtiin janapuu -harjoituksen merkeissä. (Idean olen poiminut joltain keskustelupalstalta tai vastaavalta aikaa sitten, mutta toteutus on jäänyt vaiheeseen). Tapsalle kuvan mukainen treeni, jossa koira lähetetään janalle ja pian oikeaan suuntaan lähdettäessä tulee esine ja palkka. Tämän jälkeen pois jäljeltä ja uusi lähetys seuraavalle janalle.Tapsa oli vähän hölmistynyt aluksi, kun ei jälkeä esineen jälkeen saanutkaan jatkaa. Pienessä päässä raksutti kovasti, että mikäs tän homman nimi nyt oikein onkaan. Hienosti Taavi kuitenkin keskittyi tekemiseen ja yritti.

Seuraavalla kerralla pitää muistaa tehdä jälkien väli tarpeeksi pitkäksi ja viedä esine aavistuksen kauemmaksi, jotta vähän vino lähtö ei vie suoraan esineelle ja että koiralla on tilaa varmistaa jäljen oikea suunta.


Sunnuntaina hakua raunio-kukkula -yhdistelmänä. Yksi ukko kaatiskukkulalla pintahakutyylillä ja sieltä raunioille kahden ukon verran. Tapsa oli pätevä ja kaikki kadonneet löytyivät. Raunioilla jopa tunki uskomattoman pienestä kolosta itsensä piiloon sisälle haukkumaan.

Nuttukin pääsi näyttämään taitonsa raunioilla ja oikein reipas neito se oli.
Illalla vielä jälkiryhmän tottis. Taavi teki alkuun superhyvän paikkamakuun labbiksen tehdessä omia seuruuharjoituksiaan. Tapsa oli ihan hiljaa ja rauhallisesti koko ajan ja kaiken lisäksi ilman liinaa.

Luoksetulon loppuasentoja tein eri kulmista. Taavi kääntyy oikealta paremmin eteen kuin vasemmalta. Taisi kuitenkin olla vähän liian vaikea harjoirus meille. Seuruuta tehtiin henkilöryhmässä ja ilman, vähän meni laamailun puolelle.

Vauhtiluoksaria muutaman kerran ja sitten höntsäten jättäviä. Jättävät meni paremmin kuin pitkään aikaan. Tehtiin luoksetulon loppuasentoa vielä uudemman kerran ihan suorassa linjassa ja vedin namilla Taavin ihan lähelle.Tällä viikolla on taas äijälenkkeilty sekä Remun että Oton kanssa. Molempien kanssa kovin rennon oloista menoa aiempaan verrattuna, ei voi olla tekemättä hyvää muista vähän epävarmalle koiranpoikaselle!

Kuva Tiina SuuronenEi kommentteja:

Lähetä kommentti