maanantai 9. marraskuuta 2015

Jälkikauden päättäjäiset sekä hallihommia

Tiistaitokossa tehtiin ekaksi kaukoja ja luoksetulo. Alon kaukot menee muuten hyvin, mutta Taavi meinaa vähän ennakoida seuraavaa liikettä. Pidän sitä eri asennoissa eri pituisia aikoja ja palkkaan välillä vaihtojen välissä. Ehkä se näillä konsteilla oppisi odottamaan käskyä. Luoksetulo oli hyvän vauhdikas ja loppuasento tuli pienellä avustuksella suoraan eteen. Varmistelen nyt vielä jonkin aikaa tuota eteen tulemista, jotta Tapsu unohtaisi suoraan sivulle tulon ja sivulle siirtymisen ennakoinnin. Pyrri kun vaan välillä ehtii tehdä sata asiaa ennen kuin itse ehtii huomata mitään...

Varsinaisena aiheena oli kapulan pito, nouto ja hyppy. Taavi pitää kapulaa hyvin, mutta mun pitäis kuulemma oikeesti opettaa se lähemmäksi. Jotenkin ajattelen sen tuntuvan Taavista epämiellyttävältä tulla ihan iholle kapulan kanssa, mutta kai sitä nyt pitää kokeilla saada tulemaan vähän lähemmäksi. Eihän se nytkään ole kuin puolen jalanmitan päässä, mutta silti. Kotona siis jumpataan jatkossa niin, että istun tuolilla jalat harallaa ja Tapsun pitää tuoda kapula ihan tosi lähelle. Katotaan mitä tästä tulee...

Noutokin onnistui hienosti. Harjoiteltiin myös niin, että palkattiin pelkästä istumisesta mun vierellä ja appari toi kapulan heiton jälkeen takaisin. Hyvin pysyi Taavi heittojen ajan vieressä. En ole vieläkään löytänyt hyvää kapulaa, aina on joko liian pieni maavara tai liian paksu keskiosa tai muuta vikaa. Täytyy jatkaa hyvän kapulan etsintää, vinkkejä?

Hypyssä harjoiteltiin pelkkää koiran jättämistä ja sitten koko liikettä. Molemmat meni meillä hyvin. Tässäkin varmistelen vielä reilusti sitä eteen tulemista, kun se kesällä opetettiin sivulle. Poisoppiminen vie kuitenkin enemmän aikaa kuin ihan uuden oppiminen, kärsivällisyyttä!

Tapsu keskittyi tänäänkin hyvin meidän tekemiseen, vaikka hallissa hääräsi muitakin koiria, mutta pitihän sitä kerran karata tyttökoiran luo esittäytymään. Kyllä taas vitutti! Just kun olin vähän ruvennut luottamaan Taaviin, niin sit se tekee noin... Ja hallin ovellakin piti toiselle uroskoiralle äristä... Näiden jälkeen en sitten paikkamakuussa arvannut jättää Tapsaa ollenkaan. Seisoin metrin päässä. Hienosti se siitä pysyi ihan hiljaa ja tuijotti mua. Mut ei voi mitään, että jäi tosi paska fiilis näistä treeneistä...


Tokalla tunnilla tehtiin alon kaukoja. Ei tullut ennakointeja kuin ekassa vaihdossa, mutta sitten se maasta istumaan nouseminen ei onnistunutkaan ekalla käskyllä... Jumppaa, jumppaa , jumppaa vaan lisää. Seurattiin myös henkilöryhmässä ja hyvin seurattiinkin, myös meidän seuruun lähdöt oli huippuja!

Ruutua tehtiin vieden purkki yhdessä ruutuun ja se taisi olla vähän liikaa Tapsulle. Seurasi se mua pois ruudusta, mutta teki usean kerran erilaisia kieppejä jahyppyjä, kun olis jo pitänyt päästä purkille. Seurattiin sitten edes takaisin, kunnes Tapsu malttoi keskittyä seuruuseen ja sitten lähetys. Arvaatte varmaan, että vauhtia oli riittävästi purkille =). Toinen toisto tehtiin ilman mitään purkkeja ja oli kyllä ihan täydellinen ruutu! Taavi pinkoi minkä koivistaan pääsi, seisahtui ruutuun (ilman mitään käskyä) ja sitten käskystä maahan, superia!

Mulle yritettiin opettaa myös täyskäännöksen hajoittelua. En meinannut pysyä pystyssä! Jotain valssiaskelia siinä yritettiin tehdä perusasennosta vasemmalle taaksepäin kääntyen. Taavi ainakin käyttää takapäätään hyvin ja rupesi kuulemma tosi nopeasti tarjoamaan oikeaa liikerataa. Katotaan mitä tästä tulee omineen treenatessa =P! Lopuksi vielä vähän hyppyä ja lähinnä sitä eteen tulemista.


Torataina alkoi tokokurssi, jolle olin ilmoittautunut jo ajat sitten ja jonka alkamisenkin olin ehtinyt jo kertaalleen unohtaa. Treenataan siis naapurikaupungissa joka toinen viikko tunnin verran. Halli on iso, hiekkapohjainen, kylmä ja kamalan meluisa, kun hallin toisessa päässä treenataan samaan aikaan aksaa. Kurssilla on kuusi koirakkoa, tänään meitä oli paikalla viisi. Vain yksi narttu, muut uroksia, mutta silti Tapsu pärjäs kivasti. Aluksi vähän levottomuutta ja vinkumista, mutta kun päästiin tekemisen rytmiin, väheni ääntelykin.

Tunti aloitettiin perusasennossa tehdyillä häiriöharjoituksilla. Kurssin vetäjä käveli koiria ympäri ja kahisutteli käsiään, aksapuolelta myös tuli ihan kiitettävä häiriö. Meidän kontakti ei meinannut millään pysyä, vaan vähän väliä piti vilkuilla mitä muualla tapahtui.

Seuraavaksi tehtiin kaukoja. Taavi vinkui tosi paljon, muuten meni kuten aiemminkin. Seuruuta tehtiin ohjatusti askel tai pari kerrallaan käännökset mukaan lukien, nyt oli kontakti kohdallaan. Tehtiin myös luoksetuloja niin, että Taavista pidettiin  kiinni ja menin puoleen matkaan. Kutsun jälkeen lähdin juoksemaan karkuun. Taavin vauhti on ollut viime aikoina hyvä, mutta hyvä näitä vauhtijuttuja on tehdä aika usein.

Lopetettiin uuteen kontaharjoitukseen ja tällä kertaa se onnistui meiltä huomattavasti paremmin. Tehtiin pieniä seuruupätkiä toisien koirien ympäri ja toiset kiersi meitä ja hyvin jaksoi Tapsu tapittaa mua. Kurssin vetäjä myös teki häiriöitä. Ihan vimpoksi vielä vauhtiluoksetulo. Kivat treenit, häiriötä on ainakin tarpeeksi ja silti Taavi pystyi alun jälkeen kerkittymään hienosti.


Perjantaina Taavelo pääsi äijälenkille Otto von Onnellisen kanssa. Aluksi oli pientä jännitystä ilmassa, mutta melko pian se hälveni. Taavi olisi halunnut tehdä ystävällisessä hengessä jopa lähempää tuttavuutta labbisherran kanssa. Päätettiin kuitenkin tyytyä hillittyyn takamuksen nuuhkimiseen. Tällaiset lenkit tekevät varmasti hyvää Taaville, toivottavasti kaverilenkit saavat jatkoa!

Kuvat Tiina Suuronen:
Lauantaina hakuiltiin raunioilla neljän ukon verran. Taavi oli tällä kertaa oikein mukavasti ohjattavissa ja kaikki ukkelit löytyivät näppärästi, paitsi viimeinen, joka haetutti itseään pikkuisen. Viimeinen ukko oli suljetussa kontissa ja siitä paineltiin heti raunioille tullessa ensimmäisen kerran vauhdilla ohi. Lopuksi kun käveltiin siitä uudestaan ohi, hokasi Tapsa siellä olevan maalin.

Yhteen umpipiiloon oli laitettu pelkkaa ruokaa. Taavi kyllä haisteli piiloa todella atrkkaan, mutta ei ilmaissut sitä. Loistavaa, koirani etsii siis ihmistä eikä ruokaa. Taavi ilmaisi myös ohimennen yhden raunioiden reunassa seisseen ihmisen ja palkkahan siitäkin tuli :).

Kuvat Sari Nieminen:

"Anna nyt sitä palkkaa"

Näin haukutaan raunion reunalla seissyt ihminen.


Sunnuntaina meillä oli jälkikauden päättäjäiset. Meille oli tallottu jäljet valmiiksi ja meidän jäljestystä oli katsomassa ja neuvoja antamassa jälkikonkari Minna Muuri. Taavi ei jostain syystä tänään ollut ihan oma itsensä ja jäljestys ei ollut niin varmaa kuin mihin olen tottunut. Janaltakin Taavi lähti väärään suuntaan, mitä ei ole tehnyt pitkiin pitkiin aikoihin ja kerran hukattiin jälki ihan kokonaan. Esineet ja kepit kuitenkin löytyivät. Mutta oli kyllä kiva saada uuden ihmisen näkökulmaa. Sain muunmuassa neuvon pitää liinasta kiinni lähempää Taavia, noin parin - kolmen metrin päästä ja pitää molemmat kädet liinassa. Tämä tuntuikin paljon paremmalta, tatsi koiraan oli jotenkin ihan erilainen. Tämä tapa täytyy ehdottomasti opetella! Mun piti lopettaa tän vuoden jäljestys tähän treeniin, mutta nyt tuli kyllä intoa, että pakko ainakin pari jälkeä on päästä vielä ennen talvea ajamaan.

Tässä listaa neuvoista ja vinkeistä:

 • Kostealla kelillä jälki saa vanheta reilusti, useamman tunnin, jopa aamusta iltaan
 • Molemmat kädet liinassa ja vauhti pitää pitää tasaisena
 • Vähän koirasta riippuen ohjaaja voi olla hyvinkin lähellä koiraa
 • Harjoitellessa kulmat merkittävä selvästi ja annettava niissä koiralle tilaa työskennellä (ei tarkoita vallatonta ympyrän juoksemista)
 • Janalähtöä voi varmistaa namittamalla oikeaa suuntaa
 • Harhan harjoittelussa harha merkittävä hyvin ja sen jälkeen namia tai esine, jotta koira saa palkan oikean jäljen jatkamisesta
 • Esineillä hyvä viettää aikaa ja palkata paljon, jotta esineet vahvistuvat
 • Esineen jälkeen uusi lähetys jäljelle, ajatuksena jälki onkin viisi jälkeä
 • Jäljen lopussa hyvä palkka ja kovat kehut, jälkivermeet pois ja 'vapaana' autolle
 • Jos koira vetää kovasti jäljestäessään, on sen vauhti pidettävä tarpeeksi hitaana ja tasaisena, jotta jäljeltys pysyisi tarkkana. Jäljellä ei rynnitä.
 • Jälkien on hyvä olla selkeän mallisia 
 • On hyvä harjoitella myös pitkiä suoria jälkiä, niissä oppii lukemaan koiraa


Jälkiryhmän vetäjä muisti meitä pienellä paketilla ja jostain kumman syystä mun pussukasta löytyi myös tämmöinen... Mitähän tästä pitäisi ajatella?

Illalla käytiin vielä hallilla tottistelemassa. Tapsa teki seuraamisen lähtöjä ja kontakti pysyi hyvin. Kierrettiin myös kahden henkilön henkilöryhmää ja se meni muuten hyvin, mutta mun yläkropan asento on tosi tärkeä. Edelleen siis joudun opettelemaan kävelyä... Jos vähänkään käännän hartijalinjaa, on Taavi heti tekemässä täyskäännöstä. Sitten kun kävelin ihan paskajäykkänä, seurasi Taavi kasikkoa hyvin.

Liikkeestä maahan oli mallikas. Kokeiltiin myös loivaa A-estettä. Tapsa kiipeään innokkaasti, mutta en onnistunut saamaan sitä pysähtymään esteen alaosaan. Onneksi se ei kuitenkaan hyppää ennen aikojaan alas.

Paikkamakuuta tehtiin lansunartun häiriköidessä A-estetreenillä ja haukkumalla. Lansu myös teki seuruuta Taavin ympäri. Tapsu pysyi hyvin paikallaan, mutta lopussa vähän vinkui.

Leikittiin myös vähän noutokapulalla. Vieras kapula ei tällä kertaa ollut mikään ongelma ja vauhdikkaasti Tapsu toi kapulan mulle. Tehtiin niin, että kapula oli mun ja Taavin välissä joko suorassa linjassa tai sivussa meistä. Kokeiltiin myös metallikapulaa ja se ei ollut niin helppo. Kyllä Tapsu sen mulle toi, mutta ote oli kyllä luvattoman heikko. Molemmilla kapuloilla muutama toisto.


Nettihajukurssi päättyi tällä viikolla. Ei olla Tapsan kanssa ehditty sitä treenata, mutta alun perinkin sen tarkoitus oli olla enemmänkin aiheen opiskelua tulevaisuuden varalle talven pimeiden iltojen ajanvietteeksi. Kurssi on ollut ihan hyvä, ehkä hieman kotikutoisen oloinen, mutta taatusti hintansa veroinen. 

2 kommenttia:

 1. Kiitti jälkivinkeistä, tajusin samantien, että nyt kun Purnu viimein oppi ilmaisemaan esineet niin heti olen vähentänyt palkkausta ilmaisuista huomaamatta. Teen parannuksen heti :)

  VastaaPoista
 2. On hyvä että treeneissä menee joskus ketuiksi, niistä oppii!
  Ja itse olen sitä mieltä että AINA pitää löytyä ainakin yksi hyvä ja huono asia treenistä, muuten ei oo hyvä reeni olleskaan. Koska aina on kehitettävää :)

  Otto on kyllä valmis lenkkeilemään Taavin kanssa tulevaisuudessakin :) Joskus otetaan vaihtelun ja haasteen vuoksi Kuisma Oton tilalle ;)

  Ja todellakin kannattaa treenata jälkeäkin lumentuloon asti. Koskaan ei tiedä kuinka pitkä se talvitauko tulee olemaan tässä lajissa :D

  VastaaPoista