maanantai 15. joulukuuta 2014

Vähän meni lorvailuksi tämä viikko

Tää viikko on menny melko tekemättömissä tunnelmissa. Alkuviikko toivuttiin näyttelystä, loppuviikosta sentään vähän jotain saatiin aikaiseksi.


Perjantaina käytiin kuitenkin vähän esineruutuilemassa ja kokeiltiin Sarin vinkkiä. Laitoin Taavin istumaan ja vein alueelle sen nähden kaksi esinettä. Sitten käveltiin vähän matkaa pois ja tehtiin pari tottelevaisuusliikettä ja sitten paluu lähetyspaikalle. Hyvin Taavi lähti etsimään ensimmäistä esinettä, samalla tavalla kuin ettei oltais käyty välillä pois. Esine löytyi melko nopeasti ja palautus oli Taavityyliin vauhdikas ja iloinen.

Vein taas esineen alueella Taavin nähden ja sitten käytiin vähän kääntymässä muualla ja palattiin lähetykseen. Kyllä Taavi alueelle meni, mutta todella hitaasti ja vähän sitä piti kannustaa... Esine kuitenkin löytyi lopulta ihan hienosti ja palautus oli taas hyvä. Kolmannen lähetyksen kokeilin niin, että vein esineen Taavin nähden ja lähetin heti perään. Nyt se ei sitten lähtenyt ollenkaan. Pari metriä meni alueelle ja rupesi sitten syömaan keppiä... Menin sitten itse myös alueelle ja yhdessä edettiin vähän matkaa ja Tapsu muisti mistä on kyse ja lähti itse etsimään. Mä palasin alueen reunalle ja odottelin esineen tuontia, joka taas oli vauhdikas.

Keräsin sitten merkkejä pois ja olin jo unohtanut, että ruutuun jäi vielä yksi lelu. Siinä nauhoja poimiessani oli sitten kohta koira mun edessä nalle suussaan =) Eihän siinä muuta kuin kovat kehut ja namia! Se siis selvästi tietää mitä pitää tehdä, jos metsästä löytyy jokin esine, mutta millä ilveellä sen saisi menemään sinne ruutuun innolla etsimään niitä esineitä? Aina se ensimmäinenkin ruutuun meno on todella paljon hitaampi kuin koirilla, joiden olen nähnyt tekevän ruutua. Eihän Taavista mitään superohjusta tarvisi tullakaan, mutta kunhan menis ruutuun innolla ja varmana, eikä epävarmasti hiippaillen... No käännyin taas kokeneempien puoleen ja nyt olis tarkoitus alkuvuodesta joulukiireiden helpotettua käydä yhdessä vähän ratkomassa tätä meidän ongelmaa...


Lauataille oli suunniteltu ohjatut jälkitreenit, mutta yöllä oli satanut 10 cm lunta, joten se niistä treeneistä. Aamupäivä menikin sitten erikoisessa joulukuisessa ukonilmassa kaatuvien puiden seassa lenkkeillessä.


Sunnuntaina pelastushakuiltiin illalla pimeässä kaatiskukkkulalla. Taaville kaksi ukkoa ja harjoituksen ajatuksena ns. pintahakutreeni. Kiivettiin kukkulalle ja tuuli kävi vastaisesti. Siinähän kävi sitten tietysti niin, että Taavi sai hyvin alkuvaiheessa hajun ukosta ja sinne se pinkoi, ihan kukkulan toiselle laidalle ukon luo haukkumaan. No minä perässä, kysyi vähän kuntoa juosta nuoskalumessa pilkkikengät jalassa muutama sata metriä =). Taavi jaksoi hyvin haukkua koko mun pohraamisen ajan.

Löytö oli hyvä ja nenänkäyttä ainakin kunnossa, mutta mulla meni omat pasmat ihan sekaisin, kun pitikin miettiä miten jatkan alueen takalaidasta... Palasin takaisin alkuunpäin ja lähetin Taavin uudelleen etsimään. Tänään sillä oli ihan hirveä motivaatio ja se juoksi hyvää lenkkiä kummallakin puolella keskilinjaa, yliheitotkin onnistui tänään aika hienosti. Toisinaan Taavi jopa irtosi vähän liiankin kauaksi jos niin voi tässä hommassa edes tehdä. Hyvää laatikkoa kiersi kuitenkin ja aina välillä kutsuin sitä takaisin ja lähetin taas toiselle puolelle. Monta hyvää tyhjää pistoa tuli tehtyä, eikä Taavi hyytynyt ollenkaan. Tähän olen tosi tyytyväinen!!

Toinen ukko löytyi viimenään myös melko läheltä alueen takarajaa toiselta puolen kuin ensimmäinen ukko. Tuolta puolen ei tuuliapuja kovinkaan paljoa saanut, maasto on sen mallinen. Tällä ukolla Taavi oli käynyt hetkeä aiemmin jo kerran, mutta olin samaan aikaan kutsunut sitä pois. Taavi oli hetken miettinyt ukolla, mitä tekee, mutta mun uusi kutsu sai sen kuitenkin jättämään maalimiehen... Uudemman kerran ukolle tullessaan Tapsu oli sitten ollut vähän hämillään siitä mitä pitäis tehdä, kun äsken juuri aloitellessa haukkua olin kutsunut sen pois... Hyvä maalimies luki kuitenkin tilannetta hienosti ja auttoi vähän Tapsua. Taavi haukkui todella hienosti ja kun pääsin paikalle, yritin Taavin sivulle ottoa (hallintaa metsässä ei siis olla vielä treenattu, nyt pitäis pikku hiljaa sekin homma aloittaa). No sehän haukkui niin tohkeissaan, että kattoi vaan mua ja jatkoi haukkumista ilman elettäkään vierelle tulosta. Muutama käsky lisää, ei mitään reaktiota, haukku vaan jatkui hyvin vaativana. No vähän lisää houkuttelua ja sain Taavin sivulle, mutta se jatkoi siinäkin haukkumista. Annoin maalimiehelle luvan palkata ja Taavi oli tyytyväinen =)

Tämäntyyppisiä treenejä ja sitten sitä kartan lukua pitäisi harjoitella tosi paljon lisää. Mulle on jotenkin tosi vaikeaa miettiä miten itse liikun ja milloin kutsun koiran pois ja mistä lähetän uudestaan. Tänään Taavi oli kuitenkin ihan super, vaikken itse oikein omaan tekemiseeni ollutkaan tyytyväinen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti