perjantai 7. huhtikuuta 2023

IRAP-hoito Sinnin nivelrikkoon

Sinnin virallisten luustokuvausten tulokset (lonkat E/E ja lievä nivelrikko) tulivat keskellä yövuoroja, jolloin elämä aina muutenkin tuntuu synkältä, joten tulos tuntui lähes maailmanlopulta. Terve koira muuttui yhdessä yössä sairaaksi. Mustina aamuyön tunteina netin selailu ei auttanut yhtään mielen rauhoittumiseen sen ollessa pullollaan tarinoita, joissa lonkkavikainen koira on jouduttu lopettamaan jo hyvin nuorena. Ehdin jo luoda melkoisia kauhuskenaarioita tulevaisuudesta ihan siihen asti, että Sinni joudutaan lopettamaan mahdollisesti kohtuullisen piankin. Onneksi tässä viikkojen kuluessa olen saanut vertaistukea ja lisää tietoa ja tulevaisuus on ruvennut näyttämään taas ihan valoisalta. Löysät lonkat ei sittenkään ole kuolemantuomio ja loppupelissä vaikuttavat todennäköisesti Sinnin elämään vähemmän kuin mitä olisi jos vika olisi etupäässä tai selässä. Vaan eipä näistä koskaan teidä.

Netissä roikkumisen yhteydessä törmäsin nivelrikon hoidossa käytettyyn IRAP-hoitoon, jossa koiran omasta verestä valmistetaan erikoismenetelmän avulla seerumia, jota sitten injektoidaan rikkoniveliin.

IRAP on lyhenne sanoista Interleukiini Reseptori Antagonisti Proteiini. Se on biolääketiedettä ja kuuluu regeneratiivisiin eli kudoksia uudistaviin hoitoihin.

Jos olen ymmärtänyt oikein, niin interleukiinit ylläpitävät tulehdusta nivelessä ja näin edesauttavat nivelrikon muodostumista. IRAP-hoidossa on tavoitteena nostaa interleukiinien vastavaikuttajaproteiinin pitoisuutta nivelrikosta kärsivän nivelen nivelnesteessä ja näin poistaa tai ainakin vähentää tulehdusta ylläpitävä välittäjäaine nivelestä. Lisäksi seerumin sisältämät kasvutekijät auttavat elimistöä korjaamaan niveleen jo muodostuneita vaurioita. 

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan lisensiaattityöstä löysin tietoa, jonka mukaan tutkimustuloksissa on todettu, että IRAPilla hoidetuilla koirilla/hevosilla nivelruston kato on vähentynyt, ontumiset ovat vähentyneet ja nivelkalvon tulehdusreaktiot ovat lievittyneet. Ruumiinavauksissa on todettu, että nivelrikkomuutokset ovat IRAP-hoidetuilla olleet kontrolliniveliä lievempiä sekä nivelrustopitoisuus on ollut hoidetuissa nivelissä korkeampi.

Vastakohdaksi tosin Evidensian Esa Eskelinen kirjoittaa omassa artikkelissaan, että IRAP ei auta ollenkaan nivelrikon hoidossa.

Hoitoa on kuitenkin käytetty paljon ja ilmeisen hyvin tuloksin etenkin hevosilla ja toivon, ettei se ole ihan pelkkää rahastusta.

Perinteisesti nivelrikon hoidossa on keskitytty oireiden hoitamiseen ja siihen on käytetty kipu- ja tulehduskipulääkkeitä, kortisonia, natriumpentosaanipolysulfaattia (Cartrophen) sekä erilaisia ravintolisiä, joiden kaikkien teho niveltulehdukseen on heikompi kuin IRAP:lla pitäisi olla.


Otin saman tien yhteyttä IRAP-spesialisti eläinlääketieteen tohtori Timo Talvioon ja saimme nopeasti ajan hänen vastaanotolleen. Käynti rauhoitti mieltä todella paljon. Talvion mukaan Sinni on hyvässä kunnossa (normaalipainoinen, vahva lihaksisto) ja onnellinen koira, jota hänen näkemyksen mukaan 'siistin näköiset, mitä nyt vähän löysät lonkat' eivät tällä hetkellä vaivaa. Sinnin liikkeet on puhtaat. Kaikkea tekemistä Sinnin kanssa saa ja pitää jatkaa, mitään rajoitteita ei ole niin kauan kuin koira pysyy oireettomana. Lieviä nivelenreunamamuutoksia on molemmissa lonkissa, mutta vertailun vuoksi hän näytti meille pahasta nivelrikosta kärsivän koiran lonkkakuvan ja ero oli todella suuri. Paha rikko muistutti lähinnä kukkakaalia ja omiinkin silmiin Sinnin lonkat on todella hyvät toisiin verrattuna.

Ensimmäisen käynnin yhteydessä Sinnistä otettiin uudet kuvat (olihan edellisistä kulunut jo viikko 😅, mutta onpahan nyt sitten laadukkaat kuvat tulevien vuosien vertailua varten tallessa) sekä verta, josta valmistettiin IRAP-seerumi. Seerumin valmistaminen kestää vuorokauden, joten samalla käynnillä ei ole mahdollista saada varsinaista hoitoa. Seerumi pakastetaan ja se säilyy noin puoli vuotta käyttökelpoisena.
Toisella ja kolmannella käynnillä sitten pistettiin tuo IRAP-seerumi sekä hyaluronaattia molempiin lonkkaniveliin. Hyaluronaatti, kai aika sama asia kuin hyaluronihappo, on tärkeä nivelnesteen sitko- ja kimmoisuusominaisuuksille ja se on myös rustokudoksen rakennusaine. Niveleen ruiskutettuna hyaluronihapon oletetaan stimuloivan nivelkalvon solujen omaa hyaluronihapon tuotantoa. Hyaluronaatin on todettu tutkimuksissa antavan ainakin ihmisten polvinivelrikon hoidossa lumelääkettä parempia tuloksia lievittäen kipua ja parantaen nivelen toimintakykyä.

Pistokäyntien väliksi suositellaan lähteistä riippuen viikosta neljään viikkoa. Meillä pistosten väli oli parisen viikkoa.
Pistoksia varten koira rauhoitetaan ja pistopäivä sekä seuraava päivä pitää olla rajoitetulla liikunnalla. Pienet hihnalenkit tarpeiden tekoa varten on sallittuja, mutta kaikki hyppiminen, juokseminen yms. on estettävä. Viikon ajan pistoksesta pitää välttää raskasta liikuntaa, sen jälkeen ei ole mitään rajoituksia. Käytännössä meillä tämä tarkoitti Sinnin rajaamista kylppäriin pariksi päiväksi pistoksien jälkeen, koska muuten se olisi voinut hyppiä sohvalle ja sänkyyn, riekkua Taavin kanssa ja kaikkea muuta sopimatonta. Yllättävän paljon Sinni yritti kyllä hihnassakin loikkia ja ryntäillä 🙈. Taaville Sinnin eristäminen oli kova paikka ja se oli kamalan huolissaan Sinnistä. 

Nukuin ekalla kerralla pistospäivän jälkeisenä päivänä päiväunet yhdessä Sintun kanssa kylppärissä, ettei sen tarvinnut olla ihan yksin koko päivää. Mitään ennustetta tulevasta ei tietenkään voi kukaan antaa, koska nivelrikon eteneminen on yksilöllistä, mutta mitä aikaisemmassa vaiheessa hoito aloitetaan, sitä paremmat mahdollisuudet hyvälle lopputulokselle pitäisi olla mahdolliset. Parhaassa tapauksessa Sinni voisi elää oireettoman normaalin elämän ja huonoimmassa mitkään hoidot eivät tepsi ja nivelrikko etenee hurjaa vauhtia. Toivotaan tuon ensimmäisen vaihtoehdon toteutumista! Sitä onneksi puoltaa se, että koira on yli kaksivuotiaana oireeton ja nivelrikon aste on lievä, mutta koskaan ei voi tietää. Jos ja kun oireita joskus tulee, voi niitäkin onneksi hoitaa. Mutta kädet kyynärpäitä myöden ristissä toivon Sinnille pitkää, oireetonta elämää!

Kahden IRAP-pistoshoitokerran lisäksi Sinnin ruokavalioon lisättiin nivelvalmiste, joka sisältää metyylisulfonyylimetaania (msm), glukosamiinia, kodroitiinisulfaattia ja hyaluronihappoa. Omegoja Sinni sai jo aiemminkin. Näiden toimivuudesta tuntuvat lääkäritkin olevan keskenään erimielisiä, mutta koska mistään näistä ei ole todettu olevan haittaa, niin kaikki nämä otettiin käyttöön. Myös Castrophen pistossarja pisteltiin kevään aikana. Näiden lisäksi vielä fyssarin avustuksella luotiin jumppaohjelma tukemaan lonkan seudun lihasten vahvana pysymistä ja satunnaisesta jumppaamisesta siirryttiin aktiivisempaan viikoittaiseen jumppaamiseen.

Jumppakorneri


Hoidon hinta on kiinnostanut monia. Meillä kevään hoitojakso (röntgenkuvaus, seerumin valmistus, kaksi pistoskäyntiä ja kuusi (yksi ylimääräinen yhden huti pistetyn tilalle) Cartrophen-piikkiä sekä kipulääkekuuri kotiin siltä varalta, että sille tulee tarvetta) maksoivat Etelä-Helsingin eläinlääkäriasemalla yhteensä 962 euroa. Mulla ei ole koirille vakuutuksia, joten siihen en osaa vastata, olisiko vakuutus korvannut tämän hoidon tai osan siitä.

Mikäli Sinni pysyy oireettomana, on tarkoitus käydä noin vuoden päästä kontrollikuvissa ja miettiä sitten miltä tilanne näyttää ja miten jatketaan.

1 kommentti:

  1. Mikä on castrophen-pistos? Cartrophenin tiedän, mutta tää oli uusi juttu..
    Mutta ei ole mikään järkyttävän kallis eikä haastava hoitomuoto parin päivän rentoiluineen tuo!
    Tsemppiä!

    VastaaPoista