maanantai 8. lokakuuta 2018

Monen mielen tottelemista ja Taavin jalostustarkastus

Tiistain tokotreenit oli tosi kaksijakoiset; alku ihan hirveä ja loppu aivan mahtava. Aloitettiin paikkamakuulla ja Taavi päätti haukkua koko makuun ajan. Vein sen sitten kesken kaiken ulos hallista, jotta muilla olisi edes jonkinlainen rauha suorituksiinsa.

Tehtiin Taavin kanssa koutsin ehdotuksesta luopumisharjoituksia. Olin kyykyssä namit kädessä Taavin edessä ja sama haukku jatkuin... kunnes tajusin Taavin ilmaisevan mua! Paikkamakuun haukunnan syytä en tiedä, mutta tässä kohtaa Taavi teki niin hyvää ilmaisua kuin pystyi ja me vaan koutksin kanssa odotetaan sen hiljenevän ja kielletään sitä haukkuisesta... Loistavaa, juuri näin toimii hyvää ja selkeä koiranohjaaja, mustavalkoisuutta toimintaan, eikun.... Kun tajusin Taavin tekevän ilmaisua, vaihdoin namin sen eteen alustalle ja jo vain hiljeni otus ja luopui niin mallikkaasti! Taas varsin paska fiilis mulle...

Lopputunti olikin sitten taas Taavin loistoa. Hallissa oli useampi muu koira ja me tehtiin siellä muiden seassa merkin kiertoa, ruutua, noutoa ja seuruuta. Miten tyytyväinen olin, kun Taavi irtosi minusta laukalla niin kiertoon kuin ruutuunkin, vaikka joutui ohittamaan samalla muita koiria! Noudotkin se teki innoissaan hiekkapohjasta huolimatta ja irrotuksetkin onnistui lopulta ihan kivasti. Lisää harjoitusta niihin kuitenkin tarvitaan. Kaukoissa peppu liikkui vähän, joten täytyy ottaa pieni tekniikkakuuri johonkin väliin. Seuruussa meinaa taas keulia ja peruutus kiihdyttää kovasti.


Perjantaina Kostin tottistreeneissä tehtiin kaukoja. Kosti oli niin innokas, että oli aika haastavaa, mutta kyllä me saatiin ihan onnistuneitakin istu-maahan vaihtoja. Paikkamakuuseen en sitä ottanut, kun se oli niin vauhdikkaalla tuulella, ei olis onnistunut kuitenkaan.


Taavi treenas paikkista hienosti ihan hiljaa. Maata piti kyllä vähän haistella ja kerran valui istumasta maahankin. Paikkisosuuden lopuksi Taavi oli paikkaistumisessa ja muut tekivät vuorollaan luoksetulon. Lopuksi mekin tehtiin oikein mallikas luoksetulo. Taavi oli taas niin hyvä!

Tunnin varsinainen aihe oli hyppynouto ja meillä myös noudon loppuasento ja kapulan luovutus. Hyppynouto tehtiin metallisella kapulalla ja sehän oli varsin ällöttävä, mutta muutaman tiputuksen jälkeen Taavi pystyi pitämään metskun suussaan. Näitä pitäis kai aina silloin tällöin muistaa itsekin tehdä. Luovutukset ja sivulle tulot kapulan kanssa olivat parantuneet edellisestä kerrasta.


Lauantaina käytiin Taavin kanssa jalostustarkastuksessa Elina Haapaniemen arvioitavana. Tarkastus sujui muuten hyvin, mutta kun koira piti nostaa pöydälle ja tarkistella hampaita, niin Taavi ei ollut kovin yhteistyöhaluinen. Päästiin sitten onneksi lattialle takaisin ja saatiin hampaatkin katsottua. Mittaus tehtiin myös pöydällä ja en ole ihan varma tuloksen oikeellisuudesta, mutta ei se paljoa pielessä ole, ehkä aavistus alakanttiin?

Tässä jalostustarkastuksen tulokset:
Tyyppi: Erinomainen
Rakenne: Erinomainen, rodunomainen, sopusuhtainen, tasapainoinen, normaaliluustoinen
Sukupuolileima: Erinomainen, selkeä
Kivekset: normaalit
Yleiskunto: Erinomainen, normaalikuntoinen, lihaksikas
Korkeus: Erinomainen, 46,5 cm
Pituus: Erinomainen, lähes neliomäinen
Pään yleisvaikutelma: erinomainen maskuliininen pää
Pigmentti: Erinomainen, silmäluomet mustat, kirsu musta, huulet mustat, kitalaki tumma
Ilme: Erinomainen, ovela ja hymyilevä
Kallo: Erinomainen, lähes tasainen, lähes yhtä leveä kuin pitkä
Otsapenger: Erinomainen, hieman erottuva
Kuono: Erinomainen, suora
Kuonon ja kallon mittasuhde: Hyvä, suhteessa 1:1
Huulet: Erinomainen, tiiviit ja kiinteät
Silmät: Erinomainen, ilmeikkäät. Hyvä, keskiruskeat, pyöreähköt
Korvat: Erinomainen, symmetriset, tyvestä kohtalaisen leveät. Hyvä, hieman raskaat
Hampaat/purenta: Erinomainen, täydellinen hampaisto, tiukka leikkaava purenta
Kommentit:"vaikeasti tarkistettava purenta, joka vaikuttaa hivenen tiukalta."
Kaula: Erinomainen, pitkä, melko lihaksikas, kauniisti lapoihin liittyvä
Ylälinja: Erinomainen, kiinteä
Selkä: Erinomainen, kiinteä, säkä kohtalaisesti erottuva
Lanne: Erinomainen, sopivan lyhyt
Lantio: Erinomainen, lyhyehkö
Häntä: Luonnontöpö
Rintakehä: Erinomainen, kohtalaisen kehittynyt, lähes kyynärpäihin ulottuva, kylkiluut hieman kaartuneet
Lavat: Erinomainen, melko pitkät, kohtalaisen viistot
Olkavarret: Tyydyttävä, hieman lyhyet
Kyynärpäät: Erinomainen, rungon myötäiset
Kyynärvarret: Erinomainen, suorat
Ranteet: Erinomainen, välikämmen hieman viisto
Etukäpälät: Erinomainen, tiiviit, soikeat
Reidet: Erinomainen, lihaksikkaat, kohtalaisen viistot, tarpeeksi pitkät
Polvet: Erinomainen, tyypilliset avoimet kulmaukset
Sääret: Erinomainen, melko pitkät, viistot
Kintereet: Erinomainen, kuivat, korkeat, riittävästi kulmautuneet
Välijalka: Einomainen, pystysuorat, aavistus ulkokiereisyyttä
Takakäpälät: Erinomainen, tiiviit
Kannukset: Erinomainen, kaksoiskannukset
Turkki rungossa: Erinomainen, tuuhea. Hyvä, puolipitkä, hieman pehmeä
Pään karvoitus: Erinomainen, lyhyttä, hienolaatuista
Väri: Erinomainen, brindle, tummat karvankärjet
Liikkeet edestä: Hyvä, hieman leveät
Liikkeet sivusta: Erinomainen, rodulle tyypilliset, ravi vapaata, ravi tehokasta, etu- ja takaliikkeet tasapainossa, sujuvat
Liikkeet takaa: Hyvä kinnerahtaat, hieman ulkokierteiset
Kommentit liikkeistä: "erinomaine tyypillinen sujuva sivuliike. Koira kantaa itsensä ryhdikkäästi."

Jalostustarkastus puoltaa koiran jalostuskäyttöä, lisäkommentti "Erinomainen rotunsa edustaja"


Vallan mahtavan erinomainen koira siis <3


Iltapäivällä Kosti pääsi Fionan kanssa lenkille ja tää kaksikko meni vielä matkan varrella olleeseen jokeen uimaan, hyrr.


Sunnuntaina oltiin Taavin kanssa näyttelyharjoituksissa. Hampaita en halunnut katsottavaksi, kun eilinen oli niin karmee kokemus, mutta muuten kopelointi oli Taavista ihan kivaa. Seisotukset meni hyvin ja juoksutkin muuten, mutta tunnin lopuksi juostiin kaikki isot ja pienet koirat samassa ja me jouduttiin juoksemaan sisäkehälle, niin silloin tuli kyllä haukkua, kun oli juoksevia koiria ihan liikaa joka puolella Taavin mielestä. Kolmion juoksemiseen saatiin uusi hyvä vinkki kääntyä aina oikean kautta, niin vauhti ei pysähdy kulmissä!


Illalla Kostin kanssa korkattiin kaveriporukan talven hallitreenikausi varsin hyvinmielen tottiksella. Kosti vapaana hallissa toisen koiran kanssa koko suorituksensa ajan ja saatiin vielä ihan kunnon häiriötä toisen tehdessä ruutua ja luoksetuloa ja leikkiessä. Muutaman kerran Kosti lähti toista kohti, mutta palasi kuitenkin nätisti mun luo. Ja nämä lähdötkin oli aina meidän liikkeiden välissä, joten hommissa ollessaan Kosti keskittyi huipusti.

Tehtiin kapulan pitoa, jossa ehkä ekat onnistumiset ikinä ilman hirveetä pureskelua. Ruutuakin kokeiltiin namialustalle ja ihan hienosti meni sekin ekakertalaiselta. Seuruupätkiin olen erityisen tyytyväinen, Kostin kontakti on musta niin hieno ja se rupeaa jo kykenemään vähän pidempiinkin pätkiin! Luoksetulo oli myös hieno ja Kosti tuli ehkä ihan vahingossa suoraksi mun eteen. Paikkista ei tehty rivissä, mutta omineen tehtiin toisen häiriköidessä ruutua. Ekan kimpoamisen jälkeen malttoi Kosti maata ihan hienosti. Mun sivulle paluu vaatii lisää treeniä, kun silloin meinaa Kostinen vähän ennakoida ylös nousemista. On se vaan hauska otus kaikessa totisuudessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti