sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Vähän jotain menneiltä viikoilta ja Tottakai-päivät

Pari viikkoa sitten tiistaina Taaville pitkä jäjennostotreeni vapaana. Aluksi Taavi oli melkoisen vallaton, mutta rauhoittui sitten tekemään hommia. Ensimmäinen jälki nousi vajaasta 400 metristä ja toinen sata metriä tämän jälkeen. Olin tyytyväinen siihen, että osasin lukea koiraa ja näin sen olevan jäljellä silloin kun se oli jäljellä. Taavi nosti molemmat jäljet hienosti, vaikkakin oli melko vallaton. En tiedä mitä olisi jatkossa järkevintä; tehdä alueen sulkemiset vapaana vai liinassa? Seuraava pitkä jäljennostotreeni tehdään liinassa ja sitten olen taas varmaan hieman viisaampi tämän suhteen, tai sitten en.

Kostille 350 metriä pitkä kaksi tuntia vanha jälki esineillä ja kepeillä. Oltiin maastossa, jossa oli ilmeisen paljon häiriöjälkiä ja vähän mun mokan takia jouduin tekemään jäljen osittain kulkemaan aika lähellä tietä. Joko näistä syistä tai jostain muusta johtuen Kostin jäljestys oli tällä kertaa melko heikko esitys. Kyllä se ajoittain jäljesti ihan kohtuullisesti, mutta paljon vei kaikki muu mennessään. Esineet ja kepit kuitenkin löytyivät.


Torstaina treenattiin Kostin kanssa esineruutua. Tallasin 10 m leveän ja n. 50 m syvän kaistaleen. Kosti oli puussa kiinni, kun vein kaistaleelle viisi esinettä. Kosti haki niistä neljä ilman, että kävin esineiden välissä näyttämässä niitä uudestaan. Mikään supernopea se ei ole, mutta tekee musta kivasti töitä.
Taavin kanssa tehtiin pitkä jäljennostotreeni, mutta se meni ihan reisille. Jäljen nostomatka oli noin 350 metriä ja Taavi oli mulla liinassa. Meni tosi hyvän näköisesti, mutta kun tultiin jäljen kohdille, oli siitä juuri mennyt hirvi ja jättänyt terveiset höyryävän paskakasan muodossa. Taavi vaihtoi hyvissä ajoin ennen paskakasaa ilmavainulle ja oli tosi voimallisesti menossa hirven perään. Ei noussu jälki.


Sunnuntaina aamutuimaan molemmille takapihatottista, kun ei taas päästy perjantaina treeneihin. Kosti teki seuruuta vaihtelevalla menestyksellä, liikkeestä maahan ihan ok. Luoksetulo sillä on vauhdikas, mutta loppuasennon ja edestä sivulle tulon kanssa on vielä paljon tehtävää. Vähän kokeiltiin merkin kiertoakin, eikä se meinannut syödä tötsää ainakaan joka kerta.

Taaville jättäviä, jotka onnistui muuten hienosti, mutta maahan meno on hukkunut jonnekin. Merkin kierto pitskästä matkasta onnistui kohtuullisesti ja seuruu meinas vähän keulia. Luoksetulo pysäytyksellä onnistui hyvin.

Muuten vietinkin koko viikonlopun luonnetestissä talkoilemassa tuomarien sihteerinä. Kovin mielenkiintoinen viikonloppu ja se ainakin kävi selväksi, että luonnetestin loppupisteet yksinään eivät kerro koirasta juuri mitään.


Maanataina yllättäen peruttujen hakutreenien tilalle sain Murun houkuteltua hetkeksi metsään Kostille maalimieheksi. Tehtiin neljä ukkoa, ekan Kosti näki kävelevän metsään, kaksi seuraavaa taputuksella ja viimeinen valmiina. Kosti lähti kaikille vauhdikkaasti ja kohtalaisen suoraan. Kahdella ekalla palkka haukun aloituksesta ja kahdella vikalla muutama haukku enempi. Hyvä pieni pikatreeni!

Tiistaitokossa Taavi oli aluksi kovin äänekkäällä päällä, mutta hiljeni onneksi loppua kohden. Alkuun tehtiin ruutua pitkästä matkasta ja kyllä se sinne loikki ihan hyvin useammankin kerran. Lätkä oli ruudussa odottamassa. Hyppyä tehtiin myös onnistuneesti, mutta tunnari ei sitten ottanut sujuakseen. Taavi ei käyttänyt nenää ollenkaan, vaan kantoi vaan palikoita mulle yks toisensa perään. Pitäis taas kotona vähän treenata tätä(kin)...

Treenien jälkeen Kosti pääsi myös halliin tekemään vähän seuruuta, luoksetuloa ja hyppyä. Seuruu oli taas ajoittain tosi hyvää ja välillä sitten vähän väljää. Luoksetulossa Kosti tulee lujaa, mut ihan suoraan se ei eteen osu, kuten ei myöskään hypyssä. Tuo eteen tuleminen on varmaan meidän iänkaikkinen ongelmä, kun en saa sitä yhtään paranemaan, vaikka treenattaisiin kuinka. En saa edes kunnolla ohjattua sitä suoraksi, kun aina sen peppu on johonkin suuntaa vinossa. Loistava mielentila oli näissä treeneissä!


Perjantain tokotreeneissä Kostin porukka teki omatoimisesti hyppyä ja merkin kiertoa ja ohjatusti luoksetuloa. Aloitettiin kuitenkin paikkamakuulla, Kosti oli reunimmaisena ja hihna maassa. Hyvin pysyi ja nousi istumaankin vasta käskystä. Kosti jatkoi muutenkin eilistä hyvää fiilistä ja pystyin pitämään sen kentällä irti. Merkin kiertoa tehtiin lyhyeltä matkalta ihan onnistuneesti ja hyppy on aika valmis liike loppuasennon vinoutta lukuun ottamatta.

Ohjatusti katsottiin luoksetuloa ja siinä lähinnä tuota eteen tuloa, kun Kosti hakeutuu tosi mielellään vinoon ja mä en saa sitä korjatuksi suoraksi. Jalat levällää, polvet vähän koukussa saatiin se sitten tulemaan parempaan asentoon. Koutsin mukaan sillä on niin vahva perusasento, että se vetää sitä vasemmalle vinoon. Mitäs menin opettamaan sen sille jo ihan pienenä tosi vahvaksi, nih!


Taavin porukka aloitti paikkiksella, jossa Taavi istui ja ihan hienosti istuikin. Ensin tehtiin minuutin istuminen ja sitten tehtiin lyhyitä pätkiä lähinnä koiran luo paluun harjoittelua. Kyllä Taavilla saattaa etujalat vähän liikkua, kun kierrän sen taa, mutta yleensä vain toinen ihan vähän.

Varsinaisena aiheena oli ruutu ja hajut vei Taavia kuus nolla. Pongasi ruudun hyvin ja lähti ihan hyvin, mutta vähän ennen ruutua painui nenä maahan ja piti tarkkaan haistella, ketä kentällä on käynyt ennen meitä. Uusi lähetys ja homma onnistui hienosti. Tehtiin vielä pari toistoa toisesta suunnasta ja niissäkin toinen oli ensimmäistä parempi. Lopuksi vielä ruudusta sivulle kutsuja molemmille puolille.


Lauantaina ajelin aamusta Lintukotoon Tottakai-päiville. Aamupäivä jäljestettiin ja iltapäivä hakuiltiin. Kostille parisataa metriä kuudella esineellä ja ihan ok se meni. Esineilmaisu on jo melko varmaa, mutta jälki vaatisi vielä paljon varmuutta. Harkitsen nameja takaisin jäljelle joksikin aikaa tai ainakin osaan jäljestä.

Taaville jäljennosto pidemmästä matkasta liinassa. Tarvisin tähän jonkun kokeneemman katsomaan vähän perään, että miten tuota pitkän matkan nostoa olisi hyvä treenata. Täytyy kai vaan tehdä paljon eri mittaisia nostoja?

Haussa Kostille neljä ukkelia ja tais kaikilla tulla pari haukkuakin. Suorat pistotkin onnistui kohtuullisesti ja hajut kiusasi vain vähän ekalla lähetyksellä. Kaksi ekaa oli haamuja ja kaksi vikaa valmiita.

Taaville valmis rata. Ei ollakaan taas toviin tehty ratatyyppistä hakua ja siihen nähden homma sujui kovin hienosti!

Viikonlopun aikana käytiin poikien kanssa lenkillä useammalla eri kokoonpanolla. Voi miten kivaa oli, kun oli paljon kavereita! Uimassakin pojat kävivät pariin otteeseen, kun viikonloppu oli melkoisen lämmin. Pari päivää tuossa porukassa oli aivan liian lyhyt aika, juteltavaa kaikkien kanssa olis ollut niin paljon enemmän!

Kuvat Pieta Luukkonen:

Kostin sisko Piko, Taavi, Kosti, Femme ja FocaVähän vauhdikasta jäljen nostoa....

Ehdittiin me vähän tokoillakin jossain välissä

1 kommentti:

  1. Luoksetulon eteentuloon vinkiksi ja avuksi suosittelen litteää "jumppatyynyä" tohon jalkojen eteen, sen avulla olen opettanut Kundille almost täydelliset eteentulot, vaikka pentuna sivulletulokin opetettiin vahvaksi. Tyynyä voi häivyttää rutiinin tullessa tassukosketustargettiin, kunnes lopulta se otetaan pois kokonaan :)

    VastaaPoista