sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Omatoimitreeniä ja vähän tottista

Maanantaina raahasin Murun raunioille ja tehtiin pieni omatoimitreeni, kun nuo hakutreenit tuppaa tältä syksyltä muuten jäädä melko vähälle. Keli oli sopivan tuulinen ja vähän kostea syyssää. Ensin Muru piiloon kaatiskukkulalle. Lähetin Taavin ensin tyhjälle puolelle ja eihän se sinne oikein meinannut irrota ja jos lähti, niin meni sitten vinoon. Muutama uusintayritys ja saatiin ihan kunnollinen tyhjä pisto aikaiseksi. Sitten lähetys toiselle puolelle ja taas aika huono irtoaminen. Muutaman yrityksen jälkeen ääniavulla koira hienosti maalille. Haukku ei meinannut millään irrota, häkeltyiköhän liian tutusta maalimiehestä...?

Uusi tyhjä pisto nyt onnistuneemmin ja sillä välin Muru uuteen piiloon. Piilolle lähetys onnistui nyt hyvin ja Taavi sai vainun aika nopeasti. Nyt tuli haukutkin ihan hienosti.

Sitten siirryttiin raunioiden puolelle ja Taavi etsi maalimiehen neljä kertaa ja ihan hyvin etsikin. Ilmaisukin irtosi raunioiden puolella tosi hienosti. Mm oli piilossa erilaisissa betonilohkarekasakoloissa ja roskiksessa sekä kaivonrenkaan sisällä.











Käytiin myös sivistyksen parissa kävelyllä pitkästä aikaa. Muuten meni hyvin, mutta kävelytien alittava motarikanjoni oli aluksi vähän epäilyttävä. Siitäkin selvittiin muutamalla varovaisella askeleella ja korvien höristelyllä. Oikein reippaasti ja rauhallisesti tallusteli Taavi tänään jalankulkijoiden, pyörien, lastenvaunujen ja autojen seassa.


Iltapäivällä innostuin vielä tekemään jäljen. Tein ns. linnanharjajäljen, josta oli joskus treeneissä puhetta. Alla kaaviokuva jäljestä. Maastona istutettu vanha kuusimetsä, jossa ei juurikaan aluskasvillisuutta. Keli tuuleton sadetta enteilevä syyssää.



Janalle lähetys oli tänään tosi vaikea, Taavi ei meinannut ollenkaan lähteä jälkihommiin. Katteli ja kuunteli vain ympärilleen kovin epäluuloisena. Lopulta jälki löytyi, mutta Taavi lähti takajäljelle, jota se ei ole kovin usein tehnyt. Lopulta kun vielä oikea suuntakin löytyi, oli jäljestys sitten mun mielestä tosi hyvää. Nenä oli maassa lähes koko pitkän jäljen ajan. Kepitkin löytyivät hienosti toista keppiä lukuunottamatta. Löydetyt kepit Taavi poimi suuhunsa ja toi mulle. Namin saatuaan jäljestys jatkui ilman eri käskyä. Kulmatkin oli tänään aika hyviä, muutaman Taavi kulki ihan puhtaasti ja lopuissa Tapsulle tyypillinen kulmalenkkikin oli aikas pieni.



Tiistaina vähän tottisteltiin akkain kanssa uudella kentällä. Sellaisen havainnon olen tehnyt, että hiekkakentät on Taaville jotenkin parempia, nurmikentällä nenä ei meinaa sitten millään irrota maasta...

Perusasento- ja seuraamisharjoituksia väännettiin ja hyvin väännettiinkin. Mutta edelleen teen ite aika paljon virheitä. Pikku hiljaa kuitenkin edistymme. Pelastuspuolen kokeiden tottisosuudessa on käyttöesineen nouto ja mä valitsin meille nyt ainakin aluksi esineeksi tiskiharjan, joten sen noutamista harjoiteltiin. Vauhtia on tullut noutoon kovasti lisää, mitään luovuttamista en ole vielä vaatinut, kunhan nyt vain tuo mulle. Edessä istuen harjan/kapulan pitoa harjoitellaan sitten omana juttunaan erikseen ja joskus toivottavasti saadaan yhdistettyä nämä kaksi.

Lopuksi vielä paikkamakuuta sakemanninartun kävellessä Taavin ympärillä. Taavi kyllä seuraa katseellaan toisen koiran menoa ja kun huomautan asiasta, niin katsoo taas hetken mua ja sitten taas toista koiraa. Ei kyllä tehnyt elettäkään noustakseen. En väkipalkannut kertaakaan ja hyvin Tapsu pysyi.

Tänään Tapsu keskittyi jotenkin tosi hyvin ja oli ihan intoa piukassa! Kentän toisessa päässä treenaava toinen koiraporukkakaan ei häirinnyt ollenkaan, vaan Taavi malttoi keskittyä <3 Oisko tunnetilatreenaus tuottamassa pikkuhiljaa tulosta?!


Torstaina aamusta kentällä perusasentotreeniä ja ihmisryhmää. Perusasennossa Taavi on ruvennut itse korjaamaan asentoaa, jos tulee väärään paikkaan. Ihmisryhmässä ensimmäisellä kerralla olis ehdottomasti pitänyt päästä nuuhkimaan, mutta toinen ja kolmas kerta meni jo ihan hyvin, vaikka menin tosi läheltä ihmisiä. Jättävistä treenattiin maahanmeno, joka onkin nyt tosi nopea, jes. Lopuksi otettiin vielä perusasentoa ihmishäiriöllä: kaksi akkaa hyppii haaraperushyppyjä ja huutaa ja kiljuu, aika paljon vaadittu mun ihan pikkuisen häiriöherkältä mussukalta, Taavi kuitenkin  yllättävän hyvin piti kontaktia, vain muutaman kerran piti muistuttaa.

Illalla oli sitten junnukurssi. Tehtiin perusasennossa käännöksiä ja jättäviä. Jättävissä istumisen sijaan Taavi tarjoaa usein maahanmenoa. Yllättäen seisominen onnistui parhaiten, vaikkei sitä olla juurikaan treenattu pitkään aikaan. Käsimerkki on edelleen siinä apuna, pitää ottaa se tohon istumiseen myös mukaan. Myös yksi pitkä luoksetulo tehtiin ja eteenmeno niin, että vietiin ensin yhdessä purkki ja sitten takaisin lähetyspaikalle. Sinne se lähti kuin ohjus ja matkalla se aina tekee niitä ilopomppujaan vai hyppiikö korkeamme sen tähden, jotta näkisi mihin se purkki oikein jätettiinkään...? =)

Sitten oli vuorossa paikkamakuu tervu-uroksen treenatessa seuraamista, noutoa, eteenmenoa ja luoksetuloa. Ei tullut taaskaan katsottua kellosta aikaa, mutta kyllä se ainakin sen kymmenen minuuttia kesti. Välipalkkasin Tapsun kahdesti, kun kesti hyvin toisen koiran haukkuessa ja eteenmenon ja luoksetulon ajaksi menin lähemmäksi ja olin kasvot Taaviin päin. Ihan loistavasti jaksoi, ja vaikka toisen tekeminen kiinnosti, niin ei kyllä missään vaiheessa tullut tunnetta, että se sieltä johonkin lähtisi. Milloinkohan uskaltaisi kokeilla ilman varmistusta? Pitkä paikkamakuu on kyllä aika hyydyttävä ja lopussa Taavi vähän vinkui ja pudotti asennon lonkalle.


Perjantaina intouduin vähän tekemään takapihatottista. Noutoa uudella 650 g kapulalla, jääviä maahanmenoja, istumisia ja seisomisia. Ja sitten tietysti perusasentohinkkausta. Taavi teki tosi hyvin, vaikka jäävissä tarjoaa usein istumisen sijaan maahanmenoa... Koska Tapsa oli niin innoissaan tekemisestä, päätin myös mennä illalla ryhmätottikseen. Aika pienellä porukalla mentiin, meitä oli vain kolme. Aiheina oli tänä iltana istuminen, perusasento, seuraaminen ja luoksetulot.

Tässä video noudosta




Perusasento meni ihan hyvin ja nyt pitäisi kuulemma ruveta harjoittelemaan liikkumista sivuittain. Seuraaminen toisten koirien ympärikin meni ihan hyvin, omalla äänelläni saan aika hyvin pidettyä Taavin kontaktissa. Istuminen meni myös oikein hyvin ja kokeiltiinkin sitten jättävänä. Taas tarjosi muutaman kerran maahanmenoa, kun ohjaaja halusi mun tekevän sen ilman käsiapuja... Luoksetuloja tehtiin kahden koiran välistä. Taavi tuli omat luoksetulonsa oikein hyvin, vähän vilkaisi hoffia ohi kiitäessään, mutta vain vähän ihan pikaisesti. Mutta kun tuli vuoro olla paikallaan ja toinen koira kiiti ohitse, oli se tänään Taaville aivan ylitsepääsemättömän kamalaa ja karvat nousi selässä pystyyn ja äänestä ei jäänyt mitään epäselvää :/

Nyt pidetään ainakin kolme päivää vapaata kaikesta treenaamisesta!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti