sunnuntai 6. kesäkuuta 2021

Jälkihommia ja hälytreeni

Edellisen viikon torstaina aamusta Sinnille jälki. Mittaa oli 90 askelta, kulmia kaksi, eka vasemmalle ja toka oikealle, 1 - 4 askeleen namittomia pätkiä pitkin jälkeä. Tällä kertaa tuntui olevan vähän kiire ja jouduin jarruttelemaan paikoin reilummin. Eka kulma meni hyvin, toinenkin meni hyvin, mutta huonommin kuin eka. 

Taaville peko-t tottista ja tällä kertaa meni paremmin kuin viimeksi. Seuruu on väljää ja yhdessä eteenmenossa kävi kusella, mutta muuten ok, vaikka paikkiksessa nenä kävi kyllä vähän liikaa. Tehtiin vielä ylimääräinen paikkamakuu lähellä toisen koiran pissapaikkaa, mutta siinä ei ollut mitään ongelmaa, ehkä tuuli vei hajut muualle...

Tottiksen jälkeen suoraan vieraan tekemälle jäljelle, nosto oli melkein täydellinen ja muutenkin jälki meni hyvin yhtä ihmeellistä oikaisua lukuun ottamatta. Kuvassa sininen viiva kuvaa jäljen lenkkiä, joka jäi jäljestämättä. Taavi painoi vain suoraan rastin kohdalla olleelle esineelle. Tuuli kävi kyllä suoraan etelästä ja matkaa jäljeltä tippumisesta esineelle oli n. 60 m avointa maastoa, joten periaatteessa olis ollu mahdollista, että se ois saanu esineestä niin vahvan hajun, että se ois voinut olla syy...  itsekin kyllä keskityin tuossa kohdin vähän huonosti koiraan, enkä heti reagoinut sen jäljestyksen muutokseen... opin paikka siis! Esineitä jäljellä oli neljä, pituutta kuutisensataa metriä ja ikää puolitoista tuntia.Sunnuntaina oli pitkien treenien päivä kimpassa naapuriseuran Virtaan valmistautuvien koirien kanssa. Niin vain taas kahdeksan tuntia vierähti metsässä kuin hujauksessa . Keli oli sopivan tuulinen, noin 4 m/s  ja lämmintä oli varjossa viitisentoista astetta, mutta kyllä auringossa tuli ihan hiki. Taavin treenisuunnitelmana oli löytää ensimmäinen ukko noin 15 - 20 min etsinnän jälkeen ja sitten tunti tyhjää ennen toisen löytymistä. Edellisissä pitkissä treeneissä oli havaittavissa Taavin oppiminen siihen, että aina ekaks on pitkä tyhjää etsintä ja sitten vasta tulee löytö ja tämä on näkynyt sen työskentelyssä. Nyt sitten rikottiin tätä kaavaa.

Treeni meni kokonaisuutena todella hyvin ja en voisi olla tyytyväisempi Tapsuun! Alkuun se oli juuri sellainen heinänsyöjä ja jaloissapyörijä kuin mitä se on pitkien treenien aluksi ollut ja tämä mua vähän ärstytti, vaikka tiedän Taavin kyllä aktivoituvan heti, kun tulee jotain hajuja eksyneestä. Eli periaatteessa se ei ole ongelma, mutta silti vähän ärsyttävää. Ekasta ukosta sai hajun reilun parinkymmenen minuutin etsinnän jälkeen ja jäljen kautta maalille. Sitten kuljettiin tunnin verran tyhjää ja tän ekan löydön ansiosta Taavi oli paljon paremmassa moodissa kuin edellisessä pitkässä treenissä.

Toinen ukko nousi myös jäljen kautta ja nosto oli MAHTAVA! Takana oli vähän reilu tunti tyhjää ja Taavi oli selvästi kääntymässä hieman passiivisempaan suuntaan. Mä kävelin jäljen yli ohittaessani Taavin, mutta Taavi nosti jäljen. Ensin tosin takajälkenä, mutta ehkä viiden metrin jälkeen se kääntyi ja jäljesti hienosti maalimiehelle. Ens kerralla täytyy se kyllä ottaa liinaan nosto jälkeen, koska jos jälki on pitkä, niin se ehtii kyllä karata liian kauas. Niin hyvä fiilis jäi näistä treeneistä, ei ole veteraani-ikä yhtään hidastanut Taavin menoa ja toivottavasti meillä on terveitä työvuosia vielä monta edessä!

Maasto oli haastava suurine korkeuseroineen ja nyt harjoitusteknisistä syistä kuljettiin aluetta harvakseltaan. Oikeassa etsinnässä tuo 30 ha olisi ollut yhdelle koirakolle aivan liian suuri alue vaativan maaston vuoksi. Todellisuudessa olisi pitänyt kaikki louhikot ja jyrkännealueet tarkastaa huomattavasti tarkemmin. Helpossa maastossa 30 ha on yhdelle koirakolle ihan passeli alue. 

Miks ihmeessä tää video on kyljellään?
Maanantaina aamupäivällä oltiin Sinnin kanssa Kotkassa sivistyskäynnillä. Käytiin terassikahvilla, kauppakeskuksessa, torilla ja puistoissa, tutustuttiin kerrostalon rappukäytävään, hissiin ja liukuoviin. Sinni haluaa jokaisen syliin ja katsomaan kaikkia, ei väliä onko vastaantulija nuori vai vanha, rullatuolissa tai kävelysauvojen kanssa... mä niin odotan sitä varautumisen kehittymistä! Kahvilassa sentään hetkeksi malttoi rauhoittua penkin alle ja iso irlanninsusikoira oli vähän jännä.


Iltapäivällä oli Sinnin tottisyksäri. Katottiin vähän miten kannais lähteä opettamaan seuruuta. Imutuksen tekniikkaa käytiin läpi ja teoriassa sitä, miten oivaltamisen kautta sais hommaa tehtyä. Jäävien tekniikkaa käytiin myös teoriassa läpi, mutta koska Sinni on kropaltaan vielä ihan todella löysä ja kesken, niin ei vielä ruveta niitä treenaamaan. Maahan menokin otetaan ohjelmistoon vasta kropan vähän kehityttyä. Mutta saatiin kehuja, kuinka hyvin Sinni teki mun kanssa hommia ja jaksoi keskittyä parikymmentä minuuttia tosi hyvin!

Vähän liian edessä, mut hyvä kontakti.
Illalla ahkeroitiin vielä hakutreenit. Taaville palauttavaa helppoa ja nopeaa treeniä edellisen päivän pitkän treenin vastapainoksi. Kolme ukkoa ylös muutamassa minuutissa ja Taavi kattoi valjaita riisuttaessa, että ei tää tähän voi loppua! Oli siis hyvä ja tehokas treeni.

Sinni kävi syömässä herkkuja kolmelta haamuilevalta maalimieheltä. Vauhtia oli niin paljon, että alkuun meni aina ohi että heilahti, mutta ajatus oli selkeä, että joku tyyppi täältä pitäisi löytää. On se semmoinen väkkärä, ettei mitään rajaa! 


Tiistaina aamulla Sinnille vajaa 100 askeleen jälki kahdella kulmalla. Tyhjiä askelia välissä siellä täällä eri verran. Meni kivasti.
Samalla reissulla Taavin uittamista. Sinni vaan läträsi, vaikka mieli ois tehny kovasti mennä Taavin perään.

Illalla Sinnin tokotreenit. Oltiin ulkokentällä ja samaan aikaan oli kaksi muuta koiraa treenaamassa. Sinni kävi kentällä kaksi pyörähdystä. Ekalla tehtiin käsikisketusta ja käden läpsimistä tassuissa ja tokalla kerralla vähän seurattiin ja tehtiin kontaktia perusasennossa. Olin yllättynyt miten hyvin Tinniäinen pystyi keskittymään, vaikka kyllä ne toiset kentälläolijat kiinnostikin.


Keskiviikkona aamu aloitettiin uintireissulla ja sen jälkeen käytiin puolipäiväretkellä Helsingissä. Taavi jäi tällä kertaa kotiin ja Sinni joutui sivistymään. Reippaasti se kulki liikenteen seassa ja ihmiset ja toiset koirat kiinnosti. Torstaina iltapäivällä molemmille peltojälki. Sinni oli super, Taavi ei. Sinnin jälki oli n. 120 askelta ja namillisia ja namittomia askelia tasaiseen tahtiin pitkin jälkeä enempi tai vähempi. Kaksi kulmaa. Kokonaisuutena jälki meni tosi hyvin, varmaan paras jälki tähän asti. Lisäksi häiriötä oli totuttua enempi ja se ei haitannut yhtään.Taavi oli vähän tekevinään, mut tällä kertaa koko hommasta ei oikein meinannut tulla mitään. Huomaa, ettei olla sen kanssa oltu pellolla ja kesän ensimmäiset hellepäivät aiheuttavat sen, ettei oikein irtoo.


Perjantaina aamusta Sinnille jälki, joka oli tähänastisista selkeästi vaikein. Häiriötä oli vähän liikaa, ohikulkevista pyöristä ja kävelijöistä vielä selvittiin ihan mallikkaasti muutamalla vilkaisulla, mutta koirakaksikko oli vähän liikaa, eikä Taavin haukkuminen autossa auttanut asiaa yhtään. Sinnin keskittyminen jälkeen herpaantui tässä kohtaa kokonaan. Koirien mentyä homma jatkui kuitenkin hyvin, joten sinänsä voin olla tyytyväinen, ei jää häiriöt päälle. Jäljessä oli myös neljä kulmaa ja pituutta enempi kuin aiemmin, menin itse askelten laskuissa sekaisin. Kulmat meni taas hyvin ja muutenkin homma sujuu edelleen, tykkäsin!

Iltapäivällä Hilde porukoineen tuli yökylävierailulle ja koirat pääsivät leikkimään keskenään. Olipa niillä kivaa! Kuvien ottaminen näistä vauhtihirmuista oli melko mahdotonta...
Perjantaina käytiin Sinnin kanssa myös hakutreeneissä ja tällä kertaa siellä tuli ilmi Sinnin varsin ärsyttävä tapa olla antamatta kiinni. Ollaan luoksetuloja harjoiteltu metsälenkeillä ahkerasti ja yleensä Sinni tulee ihan täysiä luokse, mutta välillä sille iskee päälle vaihde, ettei se halua tulla kiinniottoetäisyydelle. En siis juuri koskaan ota sitä edes kiinni, mutta jostain syystä välillä tämä erittäin ärsyttävä piirre tulee esiin. Niin nytkin treeneissä ja varsinainen treenihän jäi siis kesken, kun toiselta ukolta Sinni lähti luikkimaan omille teilleen. Niin ärsyttävää!!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti