sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Kaikenlaista ja lisäksi vielä Kostin eka serti ja tokosemma

Viime viikon keskiviikkona käytiin Sannan, Pupin ja Redin kanssa hallilla tokottamassa. Taavi yritti suoriutua ruutuun ja näytetylle lätkälle se onnistuikin vallan mainiosti. Lisäksi leikittiin kapulan kanssa vähän hyppynoutoa. Sen se osaa ja ilmeisesti tuo hyppy tuo liikkeeseen vauhtia, vaikka kyllä se tasamaallakin meni omaan tyyliinsä laukkaillen molempiin suuntiin. Mä unohdan aina, että sen palautus olisi tarkoitus vaihtaa edestä sivulle ja varmasti sotken koiran ajatusmaailmaa tämän suhteen omalla sekoilullani. Ajan kanssa ja hiljaa hyvä tulee =). Kokeiltiin jättävien seisomisen paikallaan pysymiseen etupalkkaa ja sehän toimi!

Kosti sai häiriökseen Puppanan ja eihän me olla vielä jouksevaa koiraa häiriönä kokeiltu ja se olikin vähän liikaa pienelle. Leikkimään olisi pitänyt päästä, mutta yhden erehdyksen jälkeen Kosti pysyi hienosti mun luona, vaikka tarkkailla kyllä piti kovasti hallin toisen laidan tapahtumia. Kosti treenas perusasentoa ja kontaktia sekä jättäviä. Myös Kostin kanssa kokeilin etupalkkaa ja se toimi silläkin. Pystyin kiertämään seisovan koiran ilman, että se hievahtikaan paikaltaan.


Lauantaina Taavi kävi etsimässä muutaman kadonneen. Yritettiin tehdä sille haastavia piiloja niin sisälle rakennukseen kuin uloskin, mutta kyllä se vaan kaikista paikoista löysi maalimiehen. Sillä on kyllä niin hyvä draivi noissa pintahaulla suoritettavissa treeneissä, että on vain ilo katsella sen tekemistä!


Sunnuntaina käytiin Kostin kanssa Lahdessa SSKY:n 95-vuotis juhlanäyttelyssä. Lyhytkarvoja oli vain kaksi, Kostin lisäksi Taavin tytär Milli. Tuomarina Paula Heikkinen-Lehkonen, joka oli koon suhteen hyvin tarkka ja mittasi useamman pienikokoisen koiran seuraamistani roduista. No meillä ei onneksi tuota ongelmaa ole ja onneksi Kostia ei mitattu ison kokonsa vuoksi, Kosti kuitenkin menee selkeästi rotumääritelmän rajoihin.

Kehässä juniori käyttäytyi oikein mallikkaasti ja antoi hienosti katsoa hampaat, eikä ollut moksiskaan, vaikka töpöhäntä sai kovasti mielenkiintoa ja tunnustelua osakseen. Kostihan ei noin niinkuin yleensä ihan hirveästi tuosta koskettelusta tykkää ja häntä on yks herkimmistä paikoista. Kosti myös juoksi hienosti, vaikka kehä olikin ihan tolkuttoman pieni. Seisotuksetkin onnistuin muuten hyvin, mutta en saanut sitä seisomaan siihen kulmaan tuomariin nähden kuin olisin halunnut. Tämä ongelma on ollut joka kerta myös harjoituksissa. Mut hei, se ei istunut koko aikaa!!

Arvostelu kuului näin:

Erittäin hyvin kehittynyt nuori uros, jolla hyvät mittasuhteet. Erittäin hyvä rakenne. Reipas käytös. Oikea karvan laatu. Hyvä pään muoto. Kiinteä suora selkä. Hyvä rintakehän syvyys ja tilavuus. Aivan lyhyt luonnontöpö. Liikkuu hyvin. Esiintyy iloisesti.

Kostin laatuarvosana erinomainen ja eka serti! Lopulta myös ROP!


Jäätiin isoihin kehiin, joita näissä karkeloissa olikin meille tarjolla kaksi; ROP-juniori ja varsinainen ROP -kehä. Molemmissa Kosti esiintyi tosi hienosti, mutta sijoitusta ei tullut. Päivä oli taas pitkä ja hyvin jaksoi pieni koko päivän, sekin on oppinut rauhoittumaan häkkiin.

Kuvat Jukka Kaijansinkko:Torstaina käytiin hallilla Taavin kanssa rallyilemassa ja Kostin kanssa tokoilemassa. Taavi teki alla olevan radan ensin kisamaisesti ja sitten mentiin muutaman kyltin saljoissa läpi hyvällä palkalla. Houkutusta treenattiin vielä lopuksi useampi kerta, kun se vie keskittymisen.Tuohon rataan oli saatu mahdutetuksi kaikki avon hankalat liikkeet, jotka nyt kuitenkin onnistuivat hyvin. Voin kyllä sanoa, että juosten suoritetun spiraalin jälkeen oli pää pyörällä vielä monen kyltin ajan!

Kostin kanssa seurattiin ja se on oikeesti löytänyt takapäänsä! Vasemmalle käännökset tuntuu hienoilta, pitäis kuvata että näkis näyttääkö ne myös. Vielähän tuo herpaantuu välillä ja suorat seuruut ei voi olla kovin pitkiä, mutta suunta on hyvä! Luoksetuloja tehtiin pari ja ne oli supervauhdikkaita, toisella jopa törmäs minuun kovasti. Eteen tuleminen rupeaa myös pikkuhiljaa onnistumaan. Kapulan pitoa harjoiteltiin ja se vaatii kyllä vielä paljon lisätreeniä. Mälvääminen on kyllä vähentynyt, mutta muuten on vähän sinnepäin tekemistä. Yksi hyppykin otettiin ja onnistui sekin hyvin.


Perjantain tokotunneilla Tapsan ryhmä aloitti paikkiksella. Taavi haisteli pariin kertaan maata ja nousi seisomaan mun kiertäessä sen takaa, muuten ok. Varsinaisina aiheina liikkeestä seisominen, joka meni lähes joka kerta istumiseksi. Syy oli varmaan mun käskyssä... tai sit jossain ihan muussa. Etupalkalla koiran kiertäminen onnistui hyvin. Toisena liikkeenä meidän murheenkryyni, merkin kierto. Mutta kas, jokainen toisto oli hyvä! Tehtiin läheltä ja kaukaa, yhdellä tötsällä ja kasikkoa kahdella tötsällä. Välillä olin koiran luona lähettämässä, välillä lähellä tötsää ja aina Taavi laukkas molempiin suuntiin.

Omatoimiajalla kaukojen seiso - maahan vaihtoja läheltä, luoksetulo ja seuruuta, hienosti meni.


Kostin tunnilla treenattiin aluksi kehääntuloja. Näyttelyistä varmaan ollu apua tähän ja Kosti oli rauhallinen ja antoi kopeloida itsensä hyvin. Tunnin varsinainen aihe oli luopuminen ja perusasennot sekä kaukojen maahan - seiso vaihdot ja paikkiksen alku ja loppu. 

Luopumiset meni hyvin, onhan niitä treenattu. Vaikeaa oli olla perusasennossa, kun koutsi kulki ohi ja mennessään kävi laittamassa meidän edessä olevalle targetille lisää namia. Ihminen varmasti se suurempi häiriö kuin namit. Me tarvitaan ihan älyttömän paljon lisää häiriötreeniä, vaikka olenkin tässä tosi tyytyväinen Kostin keskittymiseen. 

Kaukojen vaihdot menee nenä namissa ja hallilla kohtuullisen kovassa häiriössä en edes vielä muuta halua yrittääkään. Seisomisesta tapahtuvat vaihdot on kyllä haastavat ja tarvitaan miljoona treeniä ennen niiden varmaa suoritusta. Tähänkin vois ehkä kokeilla etu- tai takapalkkaa.

Paikkistreenissä treenattiin siis sivulta maahan menoa ja siitä istumaan nousua. Kosti menee hyvin, tosin aika rauhallisesti maahan ja pysyy siellä hyvin. Joskus saattaa vähän ennakoida ja liikkuri hieman häiritsi myös. Istumaan nousuun tarvii käsiavun ja silti meinaa jumittaa maahan. Kosti vaihtaa myös helposti lonkalle ja sieltä istumaannousu on tietty vielä vaikeampi. Jatkossa täytyy ehkä korjata tuota lonkka-asentoa. Istumaan nousuja ollaan kyllä treenattu hirmu vähän, kun pelkään Kostin rupeavan ennakoimaan sitä.


Lauantaina oltiin Kostin kanssa Riikka Pulliaisen tokovalmennuksessa. Perusasentoa katsottiin läpi ja kapulan pitoa. Perusasentoon tulo on Kostilla tosi hidas ja siihen saatiin neuvoksi tehdä 180 asteen käännöksiä ilman mitään käskyjä. Koiran on tarkoitus vaan koko ajan pyrkiä pitämään paikka. Nami avuksi ainakin alkuun. Paikka ei tässä treenissä niin tarkka, keskitytään nopeudesta palkkaamiseen. 

Kontaktin pitoon häiriössä vinkkinä naksun, käskyn ja namin kombinaatio; namikäsi ylhäällä ja kontakti, tästä käsky ja naksu, sitten nami ja käsi ylös ja samalla käsky ja naksu ja taas nami. Naksu tietty vaan jos kontakti pysyy. Moooonta toistoa. 

Kapulan pitoon mulle lisää rauhallisuutta. Mä hätäilen kapulan pois ottamista ja se häiritsee Kostia. Treenattiin kapulan antamista tarpeeksi alhaalta, ettei taevi kurottaa ylöspäin. Näin kapulan saa parempaan paikkaan suuhun ja mälvääminen loppuu. Kapulan pois ottoa treenattiin niin, että vein käsiä kapulalle, otin pois ja vein taas takaisin. Pidin myös rauhallisesti kapulasta pitkään kiinni ennen irrotuskäskyä. Tuntui toimivan. Häiriötreeniä paljon lisää, sen jo tiesinkin. Vaikka ihan superhienosti Kosti teki!


Kamerani takana taisi olla Heli Roimola:

Kontaktia häiriöihmisillä

Oisko täällä namia?

Peruutuksen treenaamiseen tuli päivän aikana ihan uusi idea! Koira peruuttaa oikealla puolella itse kävellessä suoraan. Kun se onnistuu, siirretään liike vasemmalle puolelle.

Peruutustreeni

Käännösten tiiviimmäksi saantiin Riikka neuvoi 360 -käännöksiä kesken suoran seuruun ja noudon nopeuttamiseen hypyn lisäämistä matkalle.Foca oli meillä hoidossa keskiviikkoillasta maanantaiaamuun. Pojat oli ihan tohkeissaan, mut pian löytyi paikka laumasta ja meillä oli oikein mukavaa. Päästiin jäällekin nauttimaan ihanista talvikeleistä muutamaan otteeseen.

Taavi tienas itselleen kuukauden ilmaiset treenit, kun se palkittiin viime vuonna vahvistetun C.I.E:n johdosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti