maanantai 22. elokuuta 2016

MH-luonnekuvaus

Totesin viime vuonna, että näihin kuvauksiin on vaikea tai lähes mahdoton päästä mukaan. Viime vuonna ilmoittauduin lähes kaikkiin noin 300 km säteellä oleviin kuvauksiin, mutta lähimpänä mukaan pääsyä taisi olla 9. varasija... Olin selkeästi auttamattoman myöhässä ilmoittautumisteni kanssa.

Tänä vuonna olin liikkeellä jo heti tammikuussa ja selasin kuvauskalenteria ahkerasti, silti kaikki kevään kuvaukset täyttyivät eikä paikkaa meille irronnut. Olikohan huhtikuuta, kun sain viimeisen vapaan paikan elokuun lopulla Kuopion palvelus- ja seurakoiraharrastajien järjestämääm kuvaukseen Maaningalle viimeisenä kesälomapäivänäni.

Kesän mittaan lomasuunnitelmat tarkentuivat ja kuvausajankohta rupesi hirvittämään entistä enemmän. Aikataulut olivat tällä kertaa sellaiset, että Taavin kuvaus osuin 1,5 viikon Norjan reissun kotiinpaluumatkalle. Ei siis todellakaan mikään normitilanne. Koira on matkannut tuhansia kilometrejä autossa, kirmannut vapaana autioilla tuntureilla reilun viikon näkemättä juuri muita ihmisiä tai eläimiä muutamaa lammasta ja paria Nutun kanssa vietettyä iltaa lukuun ottamatta. Selkeästi reissuväsymyksen ja erakoitumisen vaivaama otus oli siis kuvattavana.

Kuvauspäivää edeltäneen yön vietimme leirintäalueella reilun sadan kilometrin päässä kuvauspaikasta. Yö ei mennyt ihan nappiin, alkuyön satoi rankasti ja ukkosti, sitten paikalle kurvasi rallikansaa viiden linja-autollisen verran ja heidän leiriytyminen ei ollut ihan nopea ja hiljainen. Kun tästä oli selvitty, soi Murun kello kolmen maissa, pitihän sitä kuulemma Rion olympialaisten keihäsfinaali nähdä... Ei ole siis ihmisosapuoli saati sitten koira kovin pirteitä...

Ajattelin kuitenkin osallistua, saisinhan kuvan siitä, miten Taavi käyttäytyy eräänlaisissa ääriolosuhteissa ja ainahan tuon kuvauksen voisi keskeyttää, jos tilanne siltä tuntuu. Luonnetestiin mentäessä pidetään sitten huoli, että elo ennen sitä on täysin normaalia. Ja onhan nämä kuvaukset muutenkin vähän vain suuntaa antavia, jokin numero lapussa ei kuitenkaan kerro kovin paljoa. Mutta kivahan kaikenmoisissa testeissä on käydä, oppii ainakin itse koirastaan ehkä jotain uutta tai saa varmistusta omille tulkinnoilleen. Lyhytkarvapyrrejä ei ole kovinkaan paljoa testattu, joten mitään vertailukelpoisia tuloksia tuskin on saatavissa. Koiranetistä löysin ennen Taavia kahdeksan testikertaa...


Kuvauskeli oli lähes helteinen ja paikkana Maaningalla sijaitseva Haukkumaja. Kuvaajina toimivat Jorma Kerkkä ja Marina Bast. Videokuvaajana toimi Muru.

Kuvaus eteni reippaasti ja Taavi käyttäytyi lähes kaikissa osioissa kuten olin sen kuvitellutkin käyttäytyvän, maa haisi taas kerran hirmu hyvälle ja mä olin hihnan kanssa ihan tarpeeks solmussa. Oletuksistani poiketen Taavi ryhtyi toisella yrittämällä leikkimään vieraan ihmise n kanssa ihan kaameella lelulla. Etäleikissä olisin olettanut Taavin menevän kasomaan tyyppiä ja hamuissa jäi vähän hakku päälle. Haalarilla joku örkki pyöri Tapsan pään ympärillä ja sen jälkeen lopputestin ajan se vähän oireili toista korvaa... oisko joku pistänyt sitä?


Luonnekuvauksen arvostelu:

1a kontakti, tervehtiminen: 4 ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1b kontakti, yhteystyö: 4 lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu to:sta
1c kontakti, käsittely: 3 hyväksyy käsittelyn

2a leikki 1, leikkihalu: 3 leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee
2b leikki 1, tarttumunen: 2 ei tartu, nuuskii esinettä
2c leikki, puruote ja taisteluhalu: 3 tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/korjailee otettaan


3a takaa-ajo 1. kerta: 3 aloittaa etenemisen hitaasti (täsdä astun Taavin varpaille :( ) voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista
3b tarttuminen 1. kerta: 2 ei tartu, nuuskii saalista

3a takaa-ajo 2. kerta: 1 ei aloita
3b tarttuminen 2. kerta: 1 ei kiinnostu saaliista

4 aktiviteettitaso: 4 tarkkailevainen, toiminnot tai rauhattomuus lisääntyy vähitellen
5a etäleikki, kiinnostus: 3 kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja
5b etäleikki, uhka/agressio: 1 ei osoita uhkauselkeitä
5c etäleikki, uteliaisuus: 1 ei saavu avustajan luo
5d etäleikki, leikkihali: 1 ei osoita kiinnostusta
5e etäleikki, yhteistyö: 1 ei osoita kiinnostusta

6a yllätys, pelko: 3 väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista
6b yllätys, puolustushaku/agressio: 1 ei osoita uhkauselkeita
6c yllätys, uteliaisuus: 2 menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
6d yllätys, jäljellejäävä pelko: 1 ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
6e yllätys, jäljellejäävä kiinnostus: 2 pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla7a ääniherkkyys, pelko: 3 väistää kääntämättä pois katsettaan
7b ääniherkkyys, uteliaisuus: 2 menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
7c ääniherkkyys, jäljelle jäävä pelko: 1 ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
7d ääniherkkyys, jäljelle jäävä kiinnostus: 1 ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan


8a aaveet, puolustus/aggressio: 2 osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä
8b aaveet, tarkkaavaisuus: 3 tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista
8c aaveet, pelko: 2 on enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, pientä välimatkanottoa
8d aaveet, uteliaisuus: 3 menee katsomaan kun ohjaaja seisoo avustajan vieressä
8e aaveet, kontaktinotto aaveeseen: 4 ottaa itse kontaktia avustajaan9a leikki 2, leikkihali: 1 ei leiki - ei osoita kiinnostusta
9b leikki 2, tarttuminen: 1 ei tartu esineeseen

10 ampuminen: 2 häiritsevyys lisäntyy leikin/passiivisuuden aikana, sen jälkeen välinpitämätön

Olen kyllä taas kerran niin tyytyväinen tuohon rakkaaseen karvakorvaan. Jäljelle jääviä pelkoja ei ollut ja muutenkin oli melko turhia hötkyilemätön, kerran nähdyt jutut eivät juuri jaksaneet kiinnostaa. Pääkuvaaja kysyi, onko Taavi paimentanut, se oli kuulemma nähtävissä. Taavi sai lisäksi toimihenkilöiltä tänään täydet söpöyspisteet.


Edit: Raija Johanssonin keräämä aineisto pyrrien MH-kuvauksista ja Taavin tulosten vertailu niihin:
2 kommenttia:

  1. Taavihan otti tosi rauhallisesti kaikki. Fiksu mies. Miten tämä eroaa luonnetestistä kun näytti niin samoilta nuo osiot?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taavi on melkoisen tervepäinen otus, joka ei turhia hötkyile. MHsta puuttuu ainakin se koiran uhkaaminen, mutta pitkältihän noissa on samaakin.

      Poista