maanantai 22. helmikuuta 2016

Tottelevaisuutta ja erilaista hakua

Taavi oli reilun viikon porukoilla hoidossa meidän lomaillessa. Taavi sai kovasti kiitosta hyvästä käytöksestä ja helppoudesta, terapiakoiraksikin sitä tituleerattiin. Kummallisinta hoidossa oli se, että Taavi oli syönyt kaiken mitä kuppiin oli laitettu ja se oli samaa ruokaa kuin kotonakin. Taidan jatkossa viedän Tapsan aina porukoille syömään, kun kotona ruoka jää niin usein kuppiin :)


Sunnuntaina käytiin sakemanniuroksen kanssa lenkillä. Ensin pojat saivat riekkua vapaana ja lopuksi tehtiin vielä pieni hihnalenkki. Kiva, että on uroksia joiden kanssa Taavi saa leikin aikaiseksi.

Illalla jälkiporukan tottistreeneissä Taavi taas loisti. Ensin seurattiin perusasennossa olevaa lansunarttua ympäri ja ämpäri. Taavi piti kontaktin tosi hyvin, vaikka mentiin ihan läheltä. Kierreltiin ja kaarreltiin koirakkoa hetki ja sitten mentiin paikkamakuuseen. Olin selin Taavin hallin toisella laidalla ja lansu teki häiriötä; seuruuta läheltä ja kaukaa, luoksetuloja, palkkauksia. Lopuksi lansu Tapsan viereen makuuseen ja siitä luokse. Pientä vinkumista Taavilla oli, mutta kyllä se oli super!

Kapulalla leikittiin myös ja ihan kun siihen olisi tullut vauhtia. Yksi kokonainen liike tehtiin, muuten oli kapulahömppää eri muodoissa ja into kapulaan oli kyllä meidän tekemiseksi hyvää. Lelupalkkakin toimi melko hyvin, vaikka kyllä Tapsa sitä namia vähän hamuaa ja sitä käytinkin pääasiassa.

Lopuksi olimme häiriönä picardiurokselle. Yritin tehdä jättävien erottelua ja teinkin, mutta Tapsa ei ihan aina ymmärtänyt mua. Seisominen menee helposti istumiseksi, muuten aika hyvä. On vaan jostain syystä hirveän vaikea saada käskyt kuulostamaan aina samalta ja jättävissä se meillä kostautuu selvästi. Seuruuta tehtiin melko pitkiä pätkiä palkatta, paljon käännöksiä ja vauhdin vaihteluja ja Taavi teki tosi hyvin, läheltä picardia mennessä piti ihan vähän vilkaista, mutta kyllä oli kontakti ja tekemisen riemu niin kohdillaan. Loppuun vielä luoksetulo ja leikkiä.


Tiistaina oli todella upea talvipäivä ja mehän mentiin tietenkin metsään nauttimaan tästä ihanuudesta. Useampi tunti vierähti luonnon helmassa. Vauhtia ja valoa riitti:








Tiistaitokossa ekalla tunnilla seuruuta, seuruuta ja seuruuta. Lähdöt oli hyviä, käännökset hyviä, täyskäännös oikealla hyvä, suorastaan erinomainen pienellä ääni-innostuksella ja heti käännöksen jälkeen etuviistoon oikealle lentävällä palkalla, seuruu juoksussa hyvää, käännökset paikallaan hyviä, sivuaskeleen vasemmalle hyviä. Mutta se mikä ei tänään onnistunut, oli askeleet oikealle. Perusasennosta askel oikealle ja koira oli mittansa edellä ja vielä vinossa. Tätä sitten hinkattiin oikein urakalla, mutta haastavaa oli. Tein askeleita hieman etuviistoon, jotta se olisi vähän helpompi Taaville, mutta ei tuntunut auttavan. Huonosta "ei noin, höh" -palaute ja korjaus oikeaan paikkaan. Näki oikein kun Tahvo mietti, että mitä hittoa tuo akka mun nyt haluaa tekevän. Muutama hyvä suoritus ja niistä superpalkka (joo, olen tosi surkea näissä superpalkoissa, mutta palkka nyt kuitenkin). Jatkossa(kaan) sinne päin olevia suorituksia ei saa hyväksyä ollenkaan, palkka vaan hyvistä suorituksista.

Loppuun tehtiin paikkamakuuta aika pienessä kuuden koiran ringissä. Taavi oli isovilla- ja briardiurosten välissä. Villis hirvitti Taavia. Naamat ringin keskelle ja ohjaajat siihen ryppääseen. Tapsa oli hiljaa ja hienosti, villiksen puoleinen korva vinksallaan. Sitten vaihdettiin perseet kehän keskelle päin ja makuu uusiksi. Koirille oli selvästi hankalampaa olla niin, että niiden selän takana oli muita. Taavi oli hienosti, vaikka selvästi sitä jännitti. Nää rinkitreenit on ihan huippuja, paljon vaikeempia koiralle kuin yksin makaaminen muiden häiritessä tai rivissä olo, näitä lisää!


Kaveritunnilla yksi liikkuroitu hyppy. Hypyn jälkeen eteen tulo vähän vino, muuten oikein mallikas suoritus. Ruutua tehtiin kaksi toistoa lätkälle niin, että hyppyeste oli vähän houkuttimena lähetyslinjan sivussa. Eka oli ihan superhyvä, ei mitään korjattavaa, tokakin muuten huippu, paitsi mennessä piti melkein käydä esteellä, mut ei sit kuitenkaan eli vähän kiero linja ruutuun.

Sitten oli vuorossa 'näin kiusataan pyrriä' -osuus. Taavi paikkamakuuseen ja kaverit härnäämään ja houkuttelemaan sitä. Kerran saivat penteleet namipurkilla ja hypyllä houkuteltua Taavelon lähtemään, muuten pysyi pientä nykimistä lukuun ottamatta melko mallikkaasti paikallaan. Viimeseksi vielä ihan tavan paikkamakuu kolmen koiran rivissä pariin otteeseen paikkoja vaihdellen. Taavi oli hiljaa.


Näin kiusataan koiraa. Toisella lelu ja toisella namipurkki, kyllä olivat ilkeitä!





Keskiviikkona aamusella päiväporukalla hakuilemassa. Taavi jatkoi kusiteemalla eli tarkoitus oli saada vauhtia niin, ettei äijä kerkeä kusta. Haamu, haamu, peräänajo, tyhjä, pinkasu yliheitolla ja haamu. Tuollaisella setillä mentiin, eikä kusi lentänyt. Tyhjällekin lähtiessä oli vauhtia niin paljon, ettei ole varmaan ikinä ollut. Palkkaus 15 - 20 haukun jälkeen rauhallisesti syötellen. Ukoilta keskilinjalle paluu hihnassa, ettei pääse kusemaan. Nää oli hyvät treenit ja tällä kaavalla jatketaan nyt ainakin muutama kerta.


Torstaitokot taitaa kuivua kasaan ja muutenkin seuran toiminta vähän kismityttää. Olin siis hallilla yksin (harmitti, koska toisten koirien aiheuttaman häiriön alla treenaaminen on ainut syy, miksi kyseiselle kurssille olen ilmoittautunut), kun kurssin vetäjä ei ehtinyt paikalle ja ainakin osalla kurssilaisista on maksut maksamatta tai talkoot tekemättä ja siten treenikielto päällä. En sinänsä ihmettele, koska maksu nousi 20 % vuodenvaihteessa ollen nyt aika lailla kipurajoilla ainakin mun mielestä ja talkootuntejakin vaaditaan minusta melkoisen paljon.

Kun kerran oltiin hallilla, niin tehtiin ruutua kaksi toistoa alustalle ja kolmas ilman. Todella hienot ruudut pitkästä matkasta. Merkin kiertoa tehtiin niin, että mä olin Taavin ja merkin välissä. Luin jostain, että ohjaajasta pois päin lähetyksiin saa vauhtia, kun treenaa niitä siten, että aloittaa olemalla koiran ja kohteen välissä ja siirtyy sitten pikkuhiljaa koiraa kohti treenien edetessä. Taavi siis istumaan ja minä tötsän ja Tahvon väliin. Kierrä - käskyllä Taavi rynni mun luo, mutta pikku opastuksella kiersi tötsänkin. Näitä pari ja sit tehtiin kyllä ihan niitä liikkeenomaisiakin. 

Kun ei ollut kavereita, niin tein paikkista peilin edessä. Ei tainnu Taavi mennä lankaan, peilikuva ei kiinnostanut yhtään. Lopuksi vielä kolme luoksetuloa. Ekalla sain päähäni kokeilla, pysähtyykö elukka kesken matkan. Pysähtyihän se hienosti seisomaan ja siitä sitten luokse. Keskimmäinen toisto suoraan luokse ja viimeisellä maahan meno kesken matkan. Ollaan lenkillä tehty näitä pysäyttäviä kaskyjä silloin tällöin Taavin juostessa jonnekin ja varmasti ne on auttaneet, kuin nää meni ihan kuin oltais enemmänkin harjoiteltu :). 


Lauantaina aamusta käytiin pikatokoilemassa. Pari ruutua tehtiin, Taavi jotenkin jumitti, eikä meinannut lähteä ruutuun ollenkaan. En keksinyt muuta syytä kuin mein selän takana oleet kaksi muuta koiraa, joista toinen äänteli voimakkaasti. Taaville nuo selän takana olevat koirat ovat hankalia, nehän voivat vaikka lähteä perään jos itse liikahtaa...

Saatiin kuitenkin se onnistunutkin ruutu ja sitten paikkamakuuta kolme settia paikkoja vaihdellen. Ekalla kerralla Taavi keskellä ja en tiiä miks, mutta mua vähän jännitti. Toiset koirat olivat meille vieraita ja valkkari oli selvästi vähän jännä Taavin mielestä ja aussi piti kovaa piipitystä koko ajan ja oli muutenkin melko levoton tapaus. Mutta hienosti oli Tahvo, ei edes piipannut.

Lopuksi vielä kiusaamisosuus. Taavi perusasentoon ja appari käski kädellä osoittaen maahan. Taavi ei vaan pysy istumassa, kun toinen vieressä komentaa maahan, ihan älyttömän vaikea juttu. Perusasennossa pystyy kyllä pitämään kontaktin kiusattaessa, mutta tuo maahan meno on mahdottoman hankala olla tottelematta...


Lauantaina käytiin myös hakuilemassa samalla kusitreeniteemalla kuin aiemminkin. Peräänajo - haamu - tyhjä - peräänajo yliheitolla ja haamu. Nyt tultiin jo ukoilta keskilinjalle ilman hihnaa ja kusematta. Muutaman kerran piti kieltää, kun nenä kävi puunrunkoa kohti siihen malliin, mutta viesti meni kuitenkin perille. Palkkaus oli 15 -20 haukun jälkeen. Ehkä vielä muutama näin ja sitten lisätään valmiita tuonne väliin.


Sunnuntaina vierailimme Kouvolan Pelastuskoirien harjoituksissa käytössä poistetussa ammattikoulussa rakennusetsinnän merkeissä. Erittäin mielenkiintoista nähdä, miten koira reagoi aivan ulkoilmasta poiketen käyttäytyviin hajuvanoihin. Rakennuksessa ilmanvaihto oli edelleen toiminnassa, joten sekin sotki omalta osaltaan hajujen kulkeutumista. Myös se oli selvästi havaittavissa, että jo käytettyyn piilopaikkaan hajut jäivät voimakkaasti. Osalla koirista pelkkä sisällä liikkuminen oli jo oma haasteensa.

Taavi teki hyvän suorituksen. Liikkui reippaasti erilaisissa tiloissa, meni rohkeasti sekä rämiseviin että pimeisiin paikkoihin, tutki huoneet omatoimisesti, ei tehnyt valeilmaisuja jo käytössä olleisiin piiloihin, vaikkakin haisteli ne erityisen tarkkaan. Iso auditorio tuotti päänvaivaa ja siellä ilmaisu auditorion ylimmällä tasanteella, kuten kaikilla muillakin koirilla. Auditorion keskellä olleen maalimiehen haju kantautui selvästi huoneen ylälaitaan, koska kaikki koirat pongasivat hajun sieltä. Kun kerroin Taaville, ettei täällä ketään ole, jatkoi se hommia, mutta palasi taas haukkumaan samaan yläkulmaan. Lopulta kuitenkin tajusi, ettei siinä ketään ole ja jatkoi etsimistä lopulta oikeaan penkkiriviväliin osuen. Tämä tila oli todella haastava kaikille, myös niille vähän kokeneemmille rakennusetsijöille. 

Taavi etsi kaikkiaan neljä maalimiestä usean sadan neliön suuruisesta sokkeloisesta koulurakennuksesta, jossa oli opetuskeittiöitä, varastotiloja ja muuta mielenkiintoista. Homma oli selvästi rankka ja äijän pää joutui tekemään kovasti töitä, koska illalla kotona oli kovin väsynyt koira. Taaville oli kuitenkin alusta asti selvää, mitä rakennuksessa ollaan tekemässä ja määrätietoisesti se teki töitä niissä vaikeammissakin paikoissa. Reipas, sitkeä ja rohkea pieni työmies <3!

Aki Kyyrö käytteli mun kameraa:

Valmiina lähtöön!






Löysin!

Tuolta se haju jostain tulee, mutta mistä?

Kukkuu!




Lenkkiseurana tällä viikolla ovat olleet myös Remu -briard ja Otto -labradori, kiitos seurasta!


Tietääkö joku miks mun kommentit tulee aina tuplana? Sekä omaan että muoden blogeihin??

1 kommentti:

  1. Kiitos ittellesi lenkkiseurasta!
    Mulle teki tosi hyvää taas tauon jälkeen lenkkeillä vain Otto mukana, ja huomata ettei se edes välttis reagoi vaikka toinen ärrää siinä vieressä :) NAM, näitä lisää :)
    Ja oli bonusta se angstius mikä meissä oli kun lenkkeiltiin siellä kylillä ;)

    VastaaPoista