maanantai 16. kesäkuuta 2014

Kuopiossa pyrrien paimennusleirillä

Perjantaina köröteltiin Taavin kanssa hyvissä ajoin Kuopioon, jotta ehdittiin treffata Maisa-sisko. Viime kerralla sisarukset eivät tulleet sitten ollenkaan juttuun, joten vähän jänskätti kuin tänään käy. Turha pelko, kaksikko oli hyvää pataa heti alusta asti ja yhteinen metsälenkki sujui leikkien hyvässä sovussa. Maisa näytti myös mallia miten uidaan, mutta ei Taavi tajunnu.

Lauantaina paimennusleiri alkoi teoriaosuudella, kouluttajina loistavat Terhi Mikkonen ja Hannu Savolainen. Mullahan ei ollut etukäteen mitään tietoa paimennuksesta enkä siis oikein ollut osannut luoda mitään ennakko-odotuksia ja toiveita. Tietoa tuli paljon.

Aamupäivän aikana kävimme kaksi kertaa lampailla. Ensimmäisellä kerralla kierrettiin aluksi pyöröaitausta ulkopuolelta. Taavia vähän jännitti, mutta selvästi se oli kiinnostunut lampaista. Sitten mentiin sisään pyöröaitaukseen ja aluksi käveltiin lampaiden takana vähän tutustumassa, mutta nopeasti vaihdettiin niin, että mä kuljin lampaiden edessä ja Taavin hommana oli sitten pitää lauma liikkeessä lampaiden takana kulkien. On muuten yllättävän vaikeaa kulkea takaperin, miettiä mihin käteen ja miten sauvaa pidetään ja samalla seurata koiraa. Mulla ainakin meni aluksi ihan lampaiden tuijotteluksi ja pystyssä pysymiseen keskittymiseksi. Mutta oli kyllä hienoa huomata, miten koiran luontaiset vaistot heräsivät. Välillä tosin Taavi vähän innostui liikaa, mutta hyvin se reagoi mun rauhoittaviin käskyihin, ainakin melkein aina.

Aamupäivän toisessa paimennuksessa olimme taas pyöröaitauksessa ja Taavi oli jo "irti" eli liina roikkui sen perässä. Tehtiin lauman kuljetusta ja käännöksiä.

Iltapäivällä paimensimme isolla pellolla ja lampaita taisi olla yli kolmekymmentä. Iltapäivän osuus meni hyvin, ajoittain se näytti jo ihan paimentamiselta. Taavikin uskaltautui  selvästi lähemmäksi lampaita vaikkakin sen vaikutus lampaisiin oli melko voimakas, joten ihan lähelle se ei kovinkaan montaa kertaa päässyt.

Sunnuntaina ekassa paimennuksessa oltiin pyöröaitauksessa tehden kuljetuksia, käännöksiä ja ympyrän halki menoja. Taavi rupesi tarjoamaan itse aika hyvin tasapainoon menoa ja reagoi aika hyvin mun ohjaukseen. Tosin kyllä se lopussa taas innostuikin. Oma liikkuminen oli tänään selvästi rennompaa kuin eilen, enkä ollut ihan niin sahapukkina. Toisella kerralla oltiin isolla pellolla isolla laumalla ja kokeiltiin poispäin ajoa. Keskityttiin Taavin rauhallisena pysymiseen ja onnistuttiin ihan hyvin. Taavi meni tarvittaessa rohkeasti lähelle laumaa ajamaan sen taas liikkeelle jos se pysähtyi.

Kaikkinensa ihan huippu viikonloppu. Oli todella hienoa nähdä miten koiran luontaiset vaistot syttyvät ja kun se tekee sitä, mihin se on aikojen saatossa jalostunut. Paimennus on vaikea laji ja oli hienoa päästä kokeilemaan sitä erittäin kivojen ja osaavien ohjaajien opastuksella upeassa paikassa. Toivottavasti pääsemme vielä joskus kokeilemaan tätä lajia. Kiitos Terhi ja Hannu! Kiitos Seija, Päivi, Satu ja Virpi kivasta viikonlopusta!

Illalla kotona sängyn vieressä nukkui pieni pyrri nähden kovasti unta paimennuksesta =)

Tässä vielä ihan hirveästi kuvia aiheesta:Vähänkö oli kavereita

lentosuukko MasilleYksi tilan omista paimenista, australian koolie Li, työssään

Yksi tilan omista paimenista, australian koolie Li, työssään

Yksi tilan omista paimenista, australian koolie Li, työssään

Yksi tilan omista paimenista, australian koolie Li, työssään

Yksi tilan omista paimenista, australian koolie Li, työssään

Li on yksi kauneimmista ikinä näkemistäni koirista
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti