keskiviikko 4. lokakuuta 2023

Syysreissu Eurooppaan ja R.A.C.P 100-vuotisjuhlaviikonloppu Pyreneillä

Reissua pukkasi, tällä kertaa oikein pitkän kaavan mukaan. Pääsin aamulla töistä ja siitä aamulenkin, eläinlääkärikäynnin ja viimeisen kauppareissun myötä suoraan matkaan. Ehdittiin Vuosaaren satamaan kohtuullisen hyvissä ajoin ja laivaan pääsimme kahden maissa. Laivan piti lähteä kolmelta, mutta huoltotöiden vuoksi lähtö viivästyi ja lopulta pääsimme matkaan vasta seitsemän jälkeen. Pitkä laivassa olo piteni siis entisestään. 


Laivamatka meni koirien osalta hyvin. Etukäteen jännitin pitkää laivassa oloa, mutta tyypit osasivat ottaa rennosti.
Kannen pissatusalue ei koskaan ole kovin houkutteleva, mutta Finnlinesille plussaa siitä, että kansilla oli vesiletkut pissojen huuhteluun ja aulassa siivousvälinekaappi sisälle sattuneiden vahinkojen varalle.

Taavin pissatus ei ole ongelma, mutta Sinnin suoritusta jännitin etukäteen. Ja eihän se kannelle suostunut mitään tekemään. Ekat pissat se teki aamulla viiden jälkeen hissiaulan matolle. Mahtavaa!! Melkein 18 pissaamattoman tunnin jälkeen pissat matolla on parasta!

Sen jälkeen ei sitten enää tullutkaan mitään ennen kuin päästiin reilu tunti aikataulusta myöhässä rantaan ja lenkille. 


Keskiviikkoaamuna kunnon lenkki ennen päivän ajorupeamaa, joka oli reilu 500 km ja alkuillasta olimme Antwerpenin kupeessa rauhallisella leirialueella.
Torstain aamulenkillä auringonnousun ihailua.
Aamupäivällä reissukaveri Hilden Belgiassa asuva sisko Medli tuli meitä moikkaamaan ja käytiin tyttöporukalla lenkillä. Hildellä on juoksut, niin Taavi jäi autolle.
Illaksi ajeltiin viinitilavierailun kautta Ranskan puolelle. Pienen leirialueen koira taisi haistaa Hilden juoksut, kun parkkeerasi itsensä illaksi meidän luo... 
Perjantaina siirryttiin Normandian rannikolle pieneen Fécampin rantakylään. Täällä oli paljon muitakin ja alunperin suunniteltu yöpaikka oli tupaten täynnä, joten suunnitelmat muuttuivat hieman ja yö vietettiin monen muun kanssa venesataman parkissa. Oli yllättäen tosi rauhallinen paikka.

Koko ekan viikon oli yli 30 astetta lämmintä, joten koirien lenkitykset on ollut hyvin aamu- ja iltapainotteisia. Perjantaina kuitenkin oli yksi lenkki heitettävä alkuillasta kylillä komeita rantoja ihaillen. Teki meidän sesseille tosi hyvää nähdä paaaljon muita koiria.Lauantaina aamulenkki upeille rantakallioille. Lämpötila tosin oli taas varjossa 32, joten aika limiteillä mentiin koirien kanssa. Mutta ei niitä autoonkaan voinut tienvarteen jättää. Vajaa kahdeksan kilsaa oli rankka rupeama, mutta maisemat oli hienoja ja onneksi loppulenkistä turret pääsi pulahtamaan mereen.

Sinni on reissussa (ja kotonakin jo ennen reissua, mutta täällä tilanteita vaan tulee enempi) ottanut kierroksia muista koirista ainakin hihnassa ollessaan, Taavi on ihan mahtavan ihanan leppoisa.


Täällä mahtuu koirat ja ihmiset samoille rannoille ilman ongelmia. Taas olisi Suomella opittavaa.

Sunnuntaina päivä aloitettiin rannalla riekkuen auringonnousua ihaillen. Leirialueilla on koirien pesupaikat, mikä on mahtavaa, voi huoletta juoksennella hiekkarannalla.


Aamun uintireissun jälkeen löysin Taavin ahterista alkavan hotspotin. Jatkuva kostean tukahduttava helle yhdistettynä uintihommiin ei näköjään ollut hyvä idea. Ei auttanut kuin leikellä karvoja persuksista, hoitaa ihoa laserilla ja hölvätä pihkasalvaa. Onneksi ei kerennyt päästä pahaksi ja hoito tehosi nopsaan.

Naapuriauton juoksuinen Hilde houkutti Taavia kovasti:Maanantaina käytiin tutustumassa Mont Saint-Michelin linnaan. Koirat olisi voinut ottaa mukaan, mutta koska ilma ei ollut kamalan kuuma, niin päädyttiin jättämään ne autoon. Oli ihan hyvä vaihtoehto, sillä linnasaari oli varsin ahdas ja tungoksinen.Tiistaina ajeltiin lounais-Ranskan dyyneille, jossa vietimme pari päivää. Koirat pääsivät rellestemään vapaana dyyneillä. Hilden juoksut vaan meinasivat ottaa Taaville vähän koville ja se joutui välillä hihnaan...Leijatyyppien seuraaminen oli tarkkaa puuhaa


Tapsu raukka. Hormonit meinaa viedä, muttei pääse raasu toteuttamaan itseään:Torstaina ajeltiin Argelés-Gazostiin, majapaikkana tämän viikonlopun toimi Seijan vuokraaman talon piha. Iltalenkki heitettiin Casinon puistossa. Kovasti oli jo porukkaa paikalla Ranskan rotujärjestön 100-vuotisjuhlaviikonloppua varten.


Perjantaina käytiin aamupäivällä eläinlääkärillä hakemassa ekinokokkilääkkeet, niin ei tarvi sitten enää stressata niistä kotimatkalla. Vallan sujuvaa toimintaa oli.
Iltapäivällä Sinnillä oli käyttäytymiskoe, josta 19/20 pistettä. Yks miinus siitä, kun testaaja ei saanut katsoa hampaita. Superhieno Sinni! 

Tavattiin myös Sinnin kasvattaja ja äiti Imogine.
Lauantaina oli näyttelypäivä. Taavi vetskuissa ja Sinni avoimessa luokassa. Taavilla tuomarina Michel Thebault. En ole tykänny miehestä ennen, enkä tykkää vieläkään,  kovakourainen ja muutenkaan ei kiva. Taavi sai hyvän arvostelun, mutta korvat olivat kuulemma 'very bad'. Tapsu tuli toiseksi.


Sinnillä tuomarina Norbert Gainche ja Sinni oli viides. Ois kuulemma sijoittunu paremmin, jos ei ois niin läski ja runko ois lyhyempi. Hyvä arvostelu Sinnillekin. Jenni vei Sinnin kehään, kun molempien koirien kehät oli samaan aikaan.

Iltapäivällä osallistuttiin Sinnin kanssa ulkomaalaisten näytteilleasettajien paraatiin ja esiinnyttiin myös voitokkaasti kasvattajakesässä.
Illalla paraati kylän läpi ja sinne pääsi Taavi mukaan. 

Hirveen rankka, pitkä ja kuuma päivä. Oltiin kaikki ihan poikki illalla.


Sunnuntaina näyteltiin myös. Nyt Taavilla vetskuissa tuomarina Boris Cavillac ja Sinnillä avoimissa Michel Thebault. Jenni vei taas Sinnin, kun kehät oli samaan aikaan.
Tapsu papsu voitti tänään ja sai sertinkin. 

Sinni jäi kolmen parhaan ulkopuolelle. Ja jostain syystä se oli mennyt sekaisin kehästä kesken poistuneen koiran kanssa, eikä saanut arvostelua, kun sitä ei muka esitetty. Kyllä esitettiin ja hienosti esitettiinkin, kyllä harmittaa. Sinnin ranskalainen kasvattaja lupasi selvitellä asiaa, katsotaan saadaanko koskaan mitään palautetta tästä kehäkäynnistä. Jennille superisot kiitokset Sinnin mallikkaasta esittämisestä ja onnea Hilden menestyksen johdosta!


Taavi jatkoi vielä kehissä ja sijoittui lopulta rotunsa vastakkaisen sukupuolen parhaaksi koiraksi. Huikeeta!! Pappakoira se vaan jaksaa yllättää. Mahtavaa menestyä rodun kotimaan kaikkien aikojen isoimmassa erikoisnäyttelyssä!!Tässä vielä muutamia Maria Louise Ramsbacherilta kopioituja upeita kuvia näyttelyn muista koirista:


Argeles-Gazotsista jatkettiin matkaa Andorraan. Matkalla käytiin vähän käppäilemässä vuorilla, upeita maisemia!

Andorra oli hieno paikka, mutta koirien kannalta tosi vaikea. Kaikki paikat oli asfaltoitu, kivetty ja aidattu. Löydettiin pienenpieni nurmialue, johon Sinni sai tehtyä pissat. Haastavaa lenkkeilyä, mutta upeat miasemat.Pari päivää Andorrassa ja matka jatkui pienen Espanjakoukkauksen kautta takaisin Ranskaan Avignonin viinialueelle. Yövyimme siellä eräällä viinitilalla ja nyt oli hulppeat lenkkimaastot. Oli ihana päästä tekemään koirien kanssa kunnon lenkit parin päivän olemattoman liikkumisen jälkeen. Kelikin suosi ollen vähän viileämpi.

Matka jatkui Cannesiin, jossa puistot tarjosivat mahtavat lenkkimaastot
Koirat pyörähtivät myös Monacossa, joka ei ole hyvä paikka ihmisille eikä koirille. Kiva siellä oli käydä, muttei ole mitään tarvetta mennä uudestaan =)


Italiassa vietimme useamman päivän majoittuen viinitiloilla. Ne olivat ihanan rauhallisia paikkoja, vaikka ensimmäiselle ajaessamme auton piiritti neljä koiraa ja mietimme, että mitähän tästä tulee. Tilan emäntä sanoi, että ystävälliset koirat pidetään vapaana ja kehotti meitäkin pitämään omat koiramme vapaina. Oli kyllä mahtavaa seurata miten koirat kommunikoivat keskenään ja kuinka pian saivat selville kuka väistää ketäkin ilman mitään suurempia pokkurointeja. Sinni kävi välillä hämmentämässä vieraita uroksia ja sitten sille iski pupu pöksyyn, kun pojat siitä kiinnostuivat. Oli kyllä mahtavat päivät tuolla!
omat ja vieraat koirat samalla lenkillä
Yksi kamala kokemus sattui Italiassa, kun olimme Comon pohjoispuolella leirialueen vieressä illalla lenkillä. Kuljimme kävelytietä ja yht'äkkiä Sinni rupeaa huutamaan kuin syötävä. Se huuto oli jotain ihan hirveää ja leirialueellakin oli ihmetelty, että nyt kävi jollekin pahasti. Kävelytien vieressä oli verkko, jossa kulki sähkö ja Sinni oli törmännyt tähän verkkoon. Käytiin seuraava päivänä valoisalla katsomassa, että mitä siellä oikein oli. Huh, kun säikähdin, mutta onneksi ei käynyt sen pahemmin. Sinninkin huudosta suurin osa oli varmaan pelästystä eikä se itse tajunnut hommaa ollenkaan, kun ei seuraavana päivänä väistänyt aluetta ollenkaan. Mut olipa ilkeästi asennettu lampaiden sähköaita ihan kävelytiehen kiinni ilman mitään varoituksia...
Italian jälkeen jatkoimme matkaa Sveitsiin, jossa patikointireittejä olisi vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Aivan valtavan upea maa upeine maisemineen!


Yksi päivä koukattiin myös Liechtensteiniin. Se kuuluu Monacon kanssa samaan sarjaan; kiva oli käydä, mutta ei tarvi mennä uudestaan. 


Pari päivää meni vielä Saksan läpi ajamiseen ja sieltä sitten Travemundesta lautalla kotiin. Tällä lauttamatkalla sitten konkretisoitui se narttukoiran pissittämisen vaikeus. Sinni pissasi perjantaina illalla yhdeksän maissa maihin ja sitten seuraavan kerran sunnuntaina aamupäivällä yhdentoista jälkee, kun pääsimme Suomessa maihin. Ihan käsittämätöntä ja mahdotonta, mutta useamman tunnin kävelytykset kansilla ja aulatilassa eivät tuottaneet mitään tulosta ja Sinni ei vain suostunut pissaamaan laivaan. Pelkäsin jo kaiken maailman pissatulehduksia ja munuaisvaurioita ja muuta, mutta ei sille kai mitään kummempaa tuosta seurannut. Ei silti ollut kivaa. Muuten laivamatka meni oikein hyvin.Kuukausi vierähti hirmuista vauhtia. Nähtiin ja koettiin paljon, mutta hirveästi olisi maailmassa vielä nähtävää. Koirien kanssa kotiautolla reissaaminen on kohtuullisen vaivatonta ja molemmat on oikein mukavia reissukavereita. Mihinkähän sitä lähtisi seuraavaksi...?1 kommentti:

  1. Voi hempsutti sitä Sinniä ja pissaamattomuutta.

    MUTTA ETTÄ LÄSKI???!!!

    Ihana reissu kaikkinensa ja tuli kyllä mun uniin noi vuoristomaisemat <3
    Toivottavasti päästään taas pian niiden keskelle ajelemaan!

    VastaaPoista