sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Viimeiset tokokokeet

Viime viikko alkoi verikokeella. Taavi osallistuu Hannes Lohes metabolomiikkatutkimukseen ja se vaati verinäytteen lähettämistä, kun en joukkonäytteenottoihin pääse osallistumaan. Mua kiinnostaa kaikki tällaiset jutut ja itsekin olen ollut lääketieteen koekaniinina niin nyt Taavikin joutuu kokemaan saman kohtalon. Verinäytteen otto sujui hyvin, kiitos meidän loistavasti eläimiä käsittelevän kaupunginellin!


Perjantaina tokotunnilla ekaksi istumista ringissä. Nassut keskelle ei ongelmaa, mutta selkä ringin keskelle oli Tapsulle vaikea ja korvat kuunteli koko ajan mitä takana tapahtui. Hyvin Taavi kuitenkin pysyi paikallaan, eikä mulle missään vaiheessa tullut oloa, että se jonnekin lähtisi. Liikkeinä oli liikkenomaisesti liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo ja ruutua lätkälle.

Maahanmeno oli täydellinen! Ei lisättävää, ei postettavaa! Luoksetulossa Tapsu taas omatoimisesti siirtyi edestä sivulle, muuten hyvä. Pari pientä eteentuloa sitten muistutukseksi... Ruutu lätkälle oli kanssa ihan mallikas. Tai ehkä enempi ne toistot oli ihan vaan ruutua, kun ei Tapsa niin kovin paljoa siitä lätkästä välitä. Palkkasin kuitenkin aina lätkältä. Loppuun henkilö-koiraryhmärinki ja siinä pujotteluseuruuta. Ei menny ihan nappiin, kontakti tippui pariin kertaan.

Koska ulkona oli kaamea kurasadekeli ja koirat on aina putsattava halliin tullessa, niin ajan säästämiseksi oltiin kaikki koko tunti sisällä. Tuli hyvää odottelu- ja häiriötreeniä omaa vuoroa odotellessa. Taavi osasi ottaa tosi rennosti, köllötteli jopa selällään välillä. Kerran pari koiraa vähän haukkui ja ärisi toisilleen ja silti Tapsa pysyi rentona, mä olin niiiin tyytyväinen!! Omaa vuoroa odotellessa tehtiin myös pieniä seuruita ja kaukoja, Taavi oli niin ihanan kesittynyt meidän tekemiseen koko tunnin, etten vois olla enää tyytyväisempi!


Lauantaina käytiin Kouvolan Seudun Seurakoirakerhon tokokokeessa, tuomarina Jaana Tala. Mun jännitys alkoi vasta pari tuntia ennen koetta, mutta olikin sitten sen verran raju, että kävin ennen alon alkua oksentamassa hallin nurkan takana... miks ihmeessä kiusaan itteäni? Ja halliin mennessämme Taavi totesi erään tervunarun juoksuiseksi, toisen uroksen omistaja epäili oman koiransa käytöksestä vahvasti samaa. Meidän koe oli jo vähän kuin sinetöity siinä, ulina ja kaula pitkällään haistelu oli sen mukaista ja en saanut Tapsaan kunnolla kontaktia ja mitään kunnon perkeleitä tuolla nyt ei vaan kehdannut karjua. Ei ollut tietoakaan edellispäivän treenien rennosta ja kimpassa hommia tekevästä otuksesta.

Paikkamakuussa tuo narttu tietty meidän vieressä... alku oli ihan kamala, en millään meinannut saada Tapsaa perusasentoon kun se vaan punkes nartun luo. Jollain ihmeellä se sitten asettui lopulta sivulle ja liike oli muuten ok, mutta molempiin suuntiin vaati kaksi käskyä ja mun takaisin kävellessä vinkui vähän, tästä 6 pistettä.

Yksilövuorolle käytiin hakemassa uusi alku auton paksista ja nyt menikin selkeesti paremmin, Taavi piti kontaktia ja oli ihan kohtalaisen kivasti mun kanssa yhdessä tekemässä hommia. Isona miinuksena vinkuminen. Seuraaminen oli varmasti yks meidän parhaista kokeessa esitetyistä seuruista ja siinä ei edes ääntelyä ollut kuin jossain käännöksessä, pisteteitä kuitenkin vain 7,5. Liikkeestä maahan oli omasta mielestä oikein hyvä, pisteet 8,5. Luoksetulossa Taavi vähän törmäs ja tuli suoraan sivulle, 8 pistettä. Noutoesineen pidossa Taavi vinkui, muuten hyvä, pisteet surkea 6. Kaukot meni nollille kolmannesta istumaan käskystä, mut pääasia että sain sen nousemaan sieltä. Hyppy oli sit mun mielestä aika rajusti tuomittu nollille. Taavi jäi hyvin, hyppäsi hyvin käskystä, mutta alastulon jälkeen haisteli maata ja annoin uuden käskyn tulla sivulle. Kokonaisvaikutelmasta 6 pistettä, vinkuminen rokotti sitä kovasti. Kokonaispisteet 111,5 ja kolmostulos. Taavi teki suurimman osan liikkeistä paremmin kuin aikaisemmin kokeissa ja pisteet oli silti huonoimmat ikinä. Tokihan se vinkui, mutta silti. Eka koe, jossa tuomarista jäi negatiivinen kuva, enkä tarkoita tällä sitä että meidän olisi pitänyt saada paremmat pisteet. En vaan tykännyt hänestä.


Sunnuntaina pk-hakutreenit aloitettiin esineruudulla. Päätin, että jos Tapsa hakee ekan esineen hyvin, en haetuta enempää. ja se haki yhdellä lisäkäskyllä mulle pk-liivit päällä vieraan, just toisen koiran suussa olleen esineen ruudun takalaidasta! Ja mä maltoin pysyä suunnitelmassani!

Hakumetsästä sitten seitsemän haamua, vauhtia ja intoa piisasi, ilmaisut oli hyviä ja kaikin puolin hyvä treeni.


Sunnuntaina illalla käytiin vielä jälkiporukan tottistreeneissä tekemässä vähän oman vuoron odotteluharjoittelua. Kaukoja tehtiin selkä höpötteleviin ihmisiin päin, oli vähän vaikeaa. Seuruut meni kaikkinensa hienosti, henkilöryhmässä ja muuten. Hyppynoutoa kokeiltiin kerran onnistuneesti ja noutokapulalla hömppäiltiin muutenkin. Pari luoksetuloa ja liikkeistä pysäyttäviä, kivaa oli ja alun vinkuminenkin loppui, kun päästiin vauhtiin.


Torstaina hallilla omineen hyppyjä, hyppynoutoja, loivaa A:ta, seuruuta, tunnaria ja luoksetuloja. A:n harjalle sain Taavin pysähtymään, joka selkeesti rauhoitti myös alastulovauhtia. Ei tullut enää sillai lentämällä, kuten viimeksi. Seuruut ok, vinkumista käännöksissä, tunnari ihan hanurista. Selkeesti oli Tapsulla liikaa intoa ja se kanniskeli melkein kaikki kepulat mulle ennen sitä oikeaa... Ehkä sit ens kerralla paremmin!
Mutta hyppynouto!! Wuhuu! Ei olla tehty kuin muutaman kerran ja nyt kokeilin ihan liikkeenä ja Tapsu oli loistava! Sillä oli hurja into hypätä ja hakea kapula, ihan melkein varasti lähdössä. Este oli 60 cm korkea ja kapula 250 g. Onhan tuossa vielä matkaa metriseen ja 650 grammaaseen, mutta alussahan me vasta ollaan.

Sunnuntaina ajoin aamuvarhaisella Janakkalaan Kiharakerhon tokokokeeseen. Tuomarina Juha Kurtti, oikein mukanva tyyppi. Meillä oli Tapsan kanssa hyvä fiilis ja tehtiin hommia melko kivasti kimpassa. Vähän oli kuitenkin vinkumista ja muutamassa kohdassa meinas nenä käydä maassa. Pisteissähän tuo meidän hyvä fiilis ei näy, mutta tärkeintä oma tunne!

Paikkamakuussa Tapsa malin ja dopperin välissä ja näki, että sitä hirvitti. Vinkui mun tullessa takas, mutta muuten kaikkinensa loistava.

Luoksetulo meni ihan reisille, Taavi lähti heti mun perään kävelemään. Mä kyllä lähdin väärällä jalalla, että meni vähän mun omaan piikkiin. Harmi, kun sen kerroin on kuitenkin kolme... Seuruu koeseuruuks melko hyvää. Kerran piti antaa lisäkäsky, kun nenä meinas mennä maahan. Liikkeestä maahan oli hyvä. Hypyssä Tapsa lähti taas mun perään, mikä juttu tää nyt oikein on??! Eihän se koskaan tommosta tee. Kapulan pidossa Taavi istui rauhattomasti ja kaukoissa vaati taas kolme käskyä istumaannousussa.

Paikkamakuu 9
Luoksetulo 0
Seuruu 7
Liikkeestä maahan 9
Hyppy 0
Kapulan pito 8
Kauko-ohjaus 6
Kokonaisvaikutus 8
Kokonaispisteet 119 ja 3. tulos.

Kaikesta huolimatta hyvä fiilis tästä reissusta, oltiin kentällä yhdessä vaikka sitä kuplaa ei vielä saavutettu. Tätä ja edellistä koetta pisteytyksen osalta verratessa ei voi kuin ihmetellä, mut arvostelulaji on aina arvostelulaji.

Päätin ton edellisen kokeen jälkeen, että nyt on meinän tokokokeet käyty vähäksi aikaa. Tän kokeen jälkeen jäi fiilis, että pitäskö vielä kuitenkin mennä, kun jäi oikeesti vain niin pienestä kiinni. Mut pidetään nyt kuitenkin taukoa ja keksitään jotain muuta tän mun jännittämisen taltuttamiseksi.


Tämä viikko päätettii  jälkiryhmän tottistreeneihin. Tapsalle paikkamakuu toisen treeniessä, seuruun hiljaisia lähtöjä ja käännöksiä. Hiljaisuus saatiin aikaan antamalla nami juuri ennen lähtöä tai käännöstä. Hyppyä ilman mun perään lähtemistä ja ohjattu nouto tehtiin myös. Lopuksi paikkaistuminen rivissä. Kivastihan tuo meni!


Viime viikolla käytiin myös pari kertaa äijäkimppalenkillä, kun Taavi pääsi lenkeille Otto-labradorin ja toisena päivänä Manu-sakemannin kanssa. Olipas edellisestä kerrasta jo kovin pitkä aika. Toivottavasti päästään pian uudestaan, tekee nuo kimppalenkit Tapsulle niin hyvää.5 kommenttia:

 1. Muutamalta tottiskouluttajalta on kuullut, että mieluummin hyvä fiilis ja paskat pisteet kuin hyvät pisteet ja ittellä huono fiilis tekemisestä!

  Itse olin tosi tyytyväinen eilisiin treeneihin meillä. Tyylillisesti ja taidollisesti ei ehkä kummoinen suoritus, mutta koko ajan vapaana ja vaikka olikin namihäiriötä enemmän kuin tarpeeksi niin silti Otto leikki ja palkkaantui patukasta! Wau.

  Tällä viikolla ei ehken kyllä kerkee lenkkeileen. Ellei loppuviikosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä tuosta fiiliksestä! Ja mä olen ihan liian suurpiirteinen tosissani tokoa harrastamaan 😃
   Ja me ollaan toistaseks saatu tokokokeista se mitä lähdin niiltä hakemaan: mä luotan Taaviin paikkamakuussa ja muutenkin toisten koirien kanssa! Varmaan kisataan vielä joskus, mut katotaan sitten milloin...

   Poista
 2. Pisteet tulee tuomarista riippuen miten tulee tärkeintä,on just tuo että on kivaa koiran kanssa. Muista palkata välillä jäävistäkin. esim hypyssä jätä normisti. Mene esteen taa ja palaa palkkaamaan hetken päästä paikalla olosta. Toista pari kertaa ja sitten kolmannella vasta otatkin hypyn normisti. Purnuhan lakkasi yhdessä välissä menemästä maahan kaukoissa, kun tarjoaa sitä aina nätisti niin unohdin palkata sitä riittävän usein siitä. Palautu tosi nopsasti palkan kanssa. Oksentamiselle :D :D oot hauska :D

  VastaaPoista
 3. Just noilla ohjeilla nyt on korjattu tota hyppyä. Oon kato taas olla liian kangistunut kaavoihon ja tylsä:)
  Eikä kyllä ollut yhtään hauska olo yrjötä :P

  VastaaPoista
 4. Just noilla ohjeilla nyt on korjattu tota hyppyä. Oon kato taas olla liian kangistunut kaavoihon ja tylsä:)
  Eikä kyllä ollut yhtään hauska olo yrjötä :P

  VastaaPoista