maanantai 31. heinäkuuta 2023

Tottelemista ja vähän metsääkin

Lomat on lusittu ja arki alkanut. Ennen yövuoroja käytiin taas uimalalla uimassa. Keskityttiin pitkiin rauhallisiin vetoihin. Molemmat kyllä rakastaa uintia niin paljon, että mahtava päästä niiden kanssa käymän uimassa suht säännöllisesti! 



Keskiviikkona iltapäivällä yövuorokoomassa tehtiin Sinnin kanssa pieni jäljennostotreeni. Kaksi tuntia vanha jälki, nostomatka noin 200 metriä tienvartta. Meni hyvin, ainakin nyt kun tiesin missä jälki menee. Tai nosto oli selkeä, mut jäljestys taas vaikea lukea.




Illalla mulla oli tokotreeneissä kaksi superinnokasta tokoilijaa. Sinnin kanssa treenattiin käännöksiä ja seuruuta, jotka pääsääntöisesti onnistuivat ihan hyvin. Lisäksi tehtiin bh-tyyppinen paikkis ja henkilöryhmä. Paikkis hyvä, mitä nyt maahan meno oli taas hankalaa. Henkilöryhmä on vaikea, kun pienessä koirassa on liikaa rakkautta...



Taavi teki vähän mielenvirkistysjuttuja. Paikkis, seuruuta, eteenmeno ja tötsien kiertoa. Se pursui intoa!




Torstaina ekaa kertaa Sinnin kanssa naapurikaupungin tottiskentällä. Aloitettiin paikkiksella, tehtiin kolme toistoa paikkoja vaihdellen. Taas oli Sinnillä vaikeuksia maahanmenon kanssa, muuten hyvää tekemistä.





Sitten tehtiin rallyn käännöksiä, ne meni aika hyvin. Myös seuruuta hihnassa ja henkilöryhmää, nekin meni aika kivasti.


Perjantaina Sinnille hakua kolmella valmiilla ukolla. Aluksi taas vähän rullan kantelua, vaikka yritin kieltää. Kaikki ukot hyvin ylös ja sekä ilmaisut että näytöt oli kyllä hyviä. Sintulla oli hyvä draivi päällä tehdä hommia ja se irtosi hajulle hyvin ja itsevarmasti.



Täältä löytyi joku!



Treenien jälkeen vielä pieni kimppalenkki. Teki niin hyvää meidän koirille nähdä pitkästä aikaa muita.




Sunnuntaina päästiin testaamaan, miten koirat reagoisivat mahdolliseen kuolleeseen etsittävään. Molemmat reagoi hyvin ja Taavi ilmaisi "löydön". Sinnin kanssa rullailmaisu pitäisi ylipäätään miettiä, että opettaisiko sen myös esineille ihmisten lisäksi. Tai pitäisi varmaan opettaa, kunhan ois aikaa ja motia... Oli joka tapauksessa mielenkiintoinen testi tämä treeni ja kiva oli kuulla kokeneemman koiraihmisen mietteitä aiheesta.


Illalla käytiin rallyn ratatreeneissä Sinnille uudessa paikassa tekemässä kuvan rata, spiraali oli tosin muutettu houkutukseksi.

Ekalla kierroksella Sinni oli vähän ulalla. Kiersi kylttitelineitä, nuuhki houkutusta, pyörähteli mihin sattuu omia kuvioitaan ja joutui tsemppaamaan ihan tuhottomasti, ettei mennyt moikkaamaan radalla olleita 'tuomaria' ja 'sihteeriä'.

Toinen yritys olikin sitten melkeinpä täydellinen suoritus.





lauantai 22. heinäkuuta 2023

Lomaa

Joku edellinen tiistaina tässä lähimenneisyydessä molempien kanssa pienet tottistreenit vieraalla kentällä. Sinni teki melko hyvin, vaikka kontakti oli vaikea pitää vieraan koiran treenateasa vähän kauempana.

Taavi vaan hömpötteli pappa-tottista.

Illalla hakutreeneissä mukana Taavi, joka löysi kaksi ensimmäistä ukkoa nopeasti ja kaukaa. Sen jälkeen se löysi maasta jonkun hajun, josta ei meinannut päästä irti. Palasi hajun luo useampaan otteeseen kauempaakin. Olisi ollut mukava saada tietää, mikä oli noin voimakkaat reaktiot aiheittava tuoksu, maassa kun ei ihmissilmin tai -nenin ollut mitään havaittavaa.

Viimeinen ukko oli tiheässä kuusikossa ja se oli kyllä vaikea. Noissa kuusipöheiköissä ei ilma paljon liiku, mutta kun saatiin Taavi irti muista hajuista ja tuulen oikealle puolelle, niin onnistui tämänkin ukon löytäminen. Hyvä, vähän pidempi treeni Tapsulle.


Sinni lähti juoksuhoitoon ja mä jatkoin lomareissaamista. Taavi jäi Murun kanssa kotiin ja ne olikin lähteneet omalle retkelle saaristoon. Pari päivää viettivät poikien laatuaikaa merellä.


Mun palattua omilta reissuiltani lähdettiin yhdessä kotiautoreissuun. Nurmijärvi, Valkeakoski, Tampere, Muurame, Jyväskylä. Kivoja rantoja, luontopolkuja ja maisemia. 





Kotona ollessa on käyty Tapsan kanssa juoksentelemassa pidempiä ja lyhyempiä lenkkejä ja sitten on yritetty löytää sieniä huonolla menestyksellä.



Loman viimeisinä päivinä hakuiltiin. Yritettiin tehdä oikein vaikea treeni, kun maasto oli haastava kallioalue. Paljon korkeuseroja, koloja, monttuja, railoja ja muita hyviä piiloja. Mut ei Taavia edelleenkään saatu jekutettua, vaan kaikki löytyivät vartissa kolmen hehtaarin alueelta. 






maanantai 10. heinäkuuta 2023

Mökkilomaa ja ihania vieraita

Kesän lämpö tarkoittaa myös sinilevää meressä, joten luonnonvesiuinnit täällä on taas toistaiseksi uitu. Onneksi on uimala ja sinne suunnattiinkin keskiviikkoaamuna ennen mun yövuoroa. Sinnistä on tullut jo kovin reipas uimari ja se menee käskyllä lähes joka kerta uimaan. Molemmat ui tällä kertaa pidempää matkaa.




Perjantain helteisessä illassa ennen hakutreenejä minitottikset koko hakuporukalla. Tekee hyvää pieni häiriötreeni kaikille. Sinni oli oikein hyvä.

Hyvä se oli maastossakin, jonne Sinniä huudellen katosi kolme ihmistä. Kaikki piiloutuivat camopeittojen alle. Lämpöä taisi olla 28 astetta eli varsin tarpeeksi.

Sinni liikkui järkevästi ja alun rullan kantelun jälkeen malttoi sen antaa roikkua kaulassa. Poimi sen kyllä hajun saatuaan, mutta aina se silti kävi ukolla ennen rullan mulle tuontia. Toi rullan kaikilta paremmin kuin pitkiin aikoihin. Muutenkin oli jotenkin hyvää tekemistä kaikin puolin. Oikein mukava treeni.


Iltalenkin yhteydessä Taavi sai etsiä kolikoita tarkkuusruudusta.



Lauantaina ajeltiin Sinnin kanssa mökille kesälomareissuun. Helteet loppui ja koko päivän satoi vettä, mut käytiin silti hölkkäämässä pitkä lenkki. Voi luoja näitä mäkiä täällä! Kun on tottunut tasaiseen maastoon, josta ei kummoista mäkeä löydy vaikka kuin ettisi, niin täällä ei sit muuta olekaan kuin mäkiä, pitkiä mäkiä. Käytiin myös yhessä uimassa.


Sunnuntaina jälkeiltiin aamulla tunnin vanha 400 metrinen jälki viidellä esineellä. Maasto oli märkä ja tuulta ei yhtään ja hyttysiä ziljoona.

Sinni lähti jäljestämään jo mökin pihasta ja meni reippaasti jälkeä pitkin sen alotuskohtaan asti, jossa puin sille valjaat. Pitää ehkä joskus kokeilla vapaana ilman valjaita jäljestystä, kun kaikki rensselit on Sinnistä ällöjä ja meno ilman niitä näytti ehkä paremmalta.

Mut nyt mentiin siis ihan perinteisesti valjaissa ja liinassa. Sinni jäljesti tarkasti ja nosti kaikki esineet. Pari kertaa vähän hairahtui jäljeltä, mutta korjasi itse hyvin takaisin jäljelle. Karttakuvassa näkyy taas gps:n epätarkkuus, kun esimerkiksi jäljen loppu mentiin aivan jäljen päällä (kuten lähes koko jälki) ja silti karttaohjelma näyttää, että ollaan kovasti sivussa. Hidasta Sinnin meno on, siitä ei pääse mihinkään. 400 metrin jälkeen meni melkein 20 minuuttia. Tällä tahdilla kokeessa ei tule aika riittämään mitenkään, mut millä ihmeellä vauhtia saa lisää? Vai korjaako aika tän ongelman?





Iltapäivällä meidän vieraaksi saapuivat Tiina, Kosti ja Ainu-pentu. Neljä päivää pidettiin sadetta, uitiin, lenkkeiltiin, leikittiin ja parannettiin maailmaa. Ihanaa, että kävitte! Sinni ja Kosti on ihan parhaat kamut ja alun kankeuden jälkeen Sinni lämpes Ainullekin ❤️. Ei tehny hyvää mun pentukuumeelle...



Hinttura ja Kostimus

Ainu ❤️

Isojärven kansallispuistossa

Kosti ❤️

Ainu

Isojärvellä







Perjantaina jälkeä vapaana. Reilu 500 m, kaksi tuntia vanha jälki viidellä esineellä ja pienellä jäljen nostolla. Eka sateeton päivä monen päivän sateen jälkeen. Tuulta ei juurikan, lämpöä 18 °C.

Mentiin nyt sitten vapaana ja ei se ainakaan huonommin mennyt kuin liinassa. Sinni nosti jäljen hyvin, aika pitkä takajäljen tarkistus, mutta hienosti omatoimisesti oikeaan suuntaan. Mentiin aika lailla jäljen päällä lähes koko matka ja ne kohdat, missä ei menty Sinni korjas ite hienosti. Kaikki esineet ylös! Yhden jopa haki tosi hienosti, kun oli siinä kohtaa vähän sivussa. 

Nosto:




Tää vapaana jäljestetty jälki oli 0,4 km/h nopeampi kuin edellinen liinassa menty tunnin vanha jälki. Täytyy jatkaa tätä testailua, kun ainakin nyt vielä Sinnin perässä pysymisen kanssa ei ole mitään ongelmia vapaanakaan...



Lauantaina käytiin kylillä kesätapahtumassa. Mokomassa tuppukylässä oli kauheesti koiria liikenteessä ja saatiin monta hyvää ohitusharjoitusta. Osa meni paremmin ja osa huonommin. Ja uimaan piti tietty päästä. Torivilinä oli Sintulle ihan normimenoa, vaikkei olla juurikaan tuommoisissa vilinöissä käyty.




Sunnuntaina vielä ennen kotiinlähtöä 500 m tunnin vanha jälki viidellä esineellä. Muuten keli samanmoinen kuin edellisilläkin jäljillä, mut tuulta enemmän. Tein jäljen niin, että kuljin alussa tien yli ja nostettiin se tietä pitkin kulkien. Sinni oli taas vapaana.

Nosto meni hyvin, ei olla ennen moista kokeiltu, mut Sinni on aina reagoinut jälkiin hyvin.


Jäljestys meni kohtalaisen hyvin. Pari kertaa jos en olisi tiennyt, missä jälki menee, olisi Sinni saattanut päästä vaihtamaan riistalle. Nyt osasin puuttua heti. Hyvin Sinni jätti riistan jäljen ja palasi omalleen molemmilla kerroilla. Yks mutka mentiin vähän suoraksi, mut gepsin piirtämä jälki heittää taas vähän, sillä kaikki esineet Sinni kyllä löysi. Ja vauhti oli taas kovempi kuin edellisellä jäljellä, nyt nopeus oli jo 2 km/h.





Oli kiva viikko mökillä!

Taidenäyttelyssä

Märät murut




Kaikki kuralätäköt pitää aina lutrata


Murulla ja Taavilla oli laatuaikaa mun ja Sintun mökkeillessä. Hyvin oli pojilla mennyt.