maanantai 15. tammikuuta 2018

Uuden rytmin hakua

Tiistaitokossa ryhmä vähän muokkaantui vuodenvaihteessa ja nyt tuntuu tuo porukka todella omalta! Oisko se oma mielentila vaikuttanut, mutta Taavi oli tuolla meille aina niin vaikeassa hallissa ihan mahtava näissä treeneissä, vain ohjattu nouto meni mönkään. Uskomattoman paljon vaikuttaa näköjään treenikamutkin vai oliko kyse sit jostain ihan muusta...?


Ekaks tehtiin merkin kiertoa pari toistoa ja se oli hyvä. Peruutusta koitettiin taas vähän harjoitella, kun siinä Taavi niin kovin mielellään kääntää takapäätä ulospäin. Nyt mentiin ihan namilla auttamalla. Seuruuta tehtiin muutenkin, lähinnä erilaisia askelsiirtymiä ja käännöksiä eri nopeuksilla ja mä opin ottamaan yhden askeleen vasemmalle. Seuruussa Tapsa oli aika kivassa vireessä ja teki ihan kohtuullisen hyvin. Kaukoja otettiin myös, en ehkä ollut ihan avon sääntöjen vaatiman matkan päässä, mut kuitenkin... Eka istumaan nousu vaati kaksi käskyä, muuten meni hienosti.


Tokalla setillä otettiin ohjattu nouto, jossa Taavi olis ekaks halunnu hakea väärän kapulan ja sit se oli tietty vielä tosi vaikee ja ällö noukkia suuhun sieltä hiekasta, vaikka oli laipallinen kapula. Toi se sit viimein oikeenkin kapulan ja sitä sit poimittiin pari kertaa, vaikka ällöttikin. Luoksetuloa pysäytyksellä ja ilman. Taavi piti vauhdin kivasti kaikissa toistoissa, mutta maahanmeno ois saanut kyllä olla nopeampi, pari askelta tulee liikaa käskyn jälkeen.


Loppuun vielä paikkaistuminen ja voi hurja miten mahtavan hienosti se meni! Vaikka Taavin molemmin puolin vähän tapahtuikin häiriöitä, niin tyyppi napotti paikallaan tyynen rauhallisesti.


Kovin sumea kuva, mut pakko laittaa kun Tapsa oli niin hieno...



Ennen tokotreenejä kävin Kostin kanssa hallissa vähän tokottamassa. Seuruun alkeita, liikkeestä maahanmenoa ja luoksetuloja. Kivasti Kosti keskittyi toisen puolen aksaajasta huolimatta. Seuruussa ollaan edistytty vähäsen, pitäis vaan niitä käännöksiäkin ottaa enempi. Matka ei vielä ole pitkä mitä pystytään seuraamaan, muutama askel vain, mutta Kosti on niin kivasti messissä!


Liikkeestä maahan on vaikea. Käsiavulla tein nyt paljon, ilman ei vielä oikein onnistu. Tai menee Kosti maahan ensin käveltyään vähän matkaa ja sit nousee heti taas ylös. Kasvatetaan malttia tässäkin. Luoksetulot ok, eteentulo vähän vino taas joka kerta. Erityisen tyytyväinen olen tuon otuksen paikallaolokykyyn. Muuten totaalinen elohiiri istuu vaikka maailman tappiin paikallaan käskyä odottamassa.




Keskiviikkona hakuiltiin. Taavi teki pintahakua rakennuksen pihapiirissä ja oli hienosti hallittavissa, vaikka tekikin itsenäisesti töitä. Ensimmäisen ukon se löysi ovisyvennyksestä. Seuraava ukko oli piharakennuksen sisällä, jonne Taavi pääsi menemään sisälle oven alta. Ei haitannut pimeys eikä varaston tavarat. Matkalla käytiin kiipeämässä ritilärappuja toiseen kerrokseen, mutta sieltä ei löytynyt ketään. Viimeinen ukko löytyi parvekkeelta, jonne pääsee portaita pitkin. Hyvä treeni taas kerran.


Kosti harjoitteli ilmaisua. Kaikkiaan neljä ukkoa meni vuoron perään parinkymmenen metrin päähän kyykkyyn ja lähetin Kostin niiden luo. Se osaa jo aloittaa haukun ilman apuja ja haukkuu kohtuullisen pitkiä sarjoja. Sen haukku ei vielä tietenkään ole yhtenäistä paukutusta, mutta hyviä muutaman haukun sarjoja se haukkuu perätysten. Kolmas ukko oli aika lähellä liikennemerkkiä ja muiden pissit tolpassa vei Kostin huomion. Otettiin koira ja ukko pois ja uusi yritys, joka onnistui.


Perjantaina meinas tulla kiirus, kun treenit alkaa jo viideltä ja töistä olen kotona vasta neljän jälkeen. En kyllä tykänny, kun en kerenny käyttää koiria kunnolla lenkillä ennen treenejä.

Taavin ryhmän kouluttaja vaihtui vuodenvaihteessa, mutta uusi kouluttaja oli sairaana ja meillä oli tuuraaja. Tehtiin ruututreeniä monenlaisilla variaatioilla. Ekaks kahdesta suunnasta ihan pelkkä ruutu, sitten evl ruutua nii, että koira jätettiin merkittömälle merkille seisomaan ja ite mentiin liikkeen aloituspaikalle ja lähetettiin sieltä ruutuun. Tää tehtiin molemmista suunnista. Sitten treenattiin voittajan kävelyitä sekä ruutuun lähetetyllä koiralla että ruutuun valmiiksi maahan viedyllä koiralla. Hallissa koko ajan myös toinen koira tekemässä omatoimitreeniä. Joka lähetyksellä lätkä ruudussa. Taavi teki hyvin, toista koiraa piti vain toisinaan väistää vähän.

Omatoimiajalla tein kaukoja ja seuruun askelsiirtymiä. Kaukoissa se eka istumaan nouseminen on kyllä toisinaan vaikea. Seisomaan nousuja kokeiltiin myös ihan lyhyeltä matkalta. Kotona menee jo melko hyvin, mut  nyt hallilla Taavi liikkui aavistuksen eteenpäin.

Loppuun rinkitreeniä. Ekaksi paikkamakuu, ohjaajat keskelle. Toisella kierroksella muuten sama, mutta ohjaajat kiersi kierroksen vaihtaen paikkaa aina seuraavan koiran kohdalle. Hitto kun oli jännää, kun ei yhtään nähny omaa koiraa ja tuijotin vaan vierasta koiraa... vikalla kerralla koirat kutsuttiin yksitellen luokse ringin keskellä olevien ohjaajoen luokse. Nää rinkitreenit on kovasti mun mieleen.


Kostin porukka teki luoksetuloja yksi koira kerrallaan hallissa. Ensin käytiin läpi teoriaa ja erilaisia opetusmahdollisuuksia. Luoksetulon eri harjoiteltavat osathan ovat paikalleen jääminen, etäisyys, vauhti, eteen/sivulle tuleminen ja jos tulee eteen, kuten Kosti, niin siitä vielä sivulle siirtyminen. Kosti osaa näistä paikalleen jäämisen, matkan ja vauhdin. Loppupään juttujen kanssa on ollu vaikeampaa. Tai edestä sivulle tuloa ei olla vielä edes tehty ja tuo eteentulo menee aina vinoon. Saattaa johtua siitä, että ollaan hinkattu nyt niin paljon perusasentoa. Ohjeeksi saatiin tehdä kuuri oikeaa paikkaa eli Kosti istumaan ja mä menen sen eteen oikeeseen paikkaan, annan käskyn ja palkkaan. Katotaan tuleeko tulosta!


Lauantaina lenkkeiltiin Focan ja Femmen kanssa. Kyllä on mahdottoman vaikea kuvata tummia juoksevia koiria valkoisella taustalla...





Taavi, Kosti, Foca ja Femme




Sunnuntaina aamulla oltiin Kostin kanssa EK-porukan hakutreeneissä. Neljä ukkoa, joista kaksi ekaa käveli piiloon vähän mekkalaa pitäen ja kaksi vikaa käveli piiloon hiljaa. Kolmas ukko jouduttiin ottamaan uudestaan, kun radan liepeille ilmestyi metsästyskoira ajohommissa. Ei haluttu lähettää Kostia sinne sekaan, niin ooteltiin hetki ja laitettiin ukko menemään metsään uudestaan. Hyvin Kosti lähti ja turhauman kautta alkaa haukkukin ukoilla ihan kivasti. Kahdella vikalle se ei enää edes häiriintynyt niin kovin mun tulosta paikalle, vaan keskittyi ukkoon ja sille haukkumiseen. 

Kosti välipalkataan vielä aina muutaman haukun välein, kun se on sille kuitenkin aika uusi juttu ja varmuus hommasta puuttuu. Hienosti pitää etäisyyden ja ennemminkin ottaa askelia taakse haukkuessaan kuin rynnisi ukon päälle. Kuopiminenkin haukkuessa on vähentynyt. 




Sunnuntaitottiksessa olin Taavin kanssa ja me tehtiin ekaksi ruutua lätkälle kahdesta suunnasta, meni hyvin. Sit seurattiin jonossa olleita ihmisiä pujotellen ja namipurkkien ja ihmisten muodostamaan henkilö/namipurkkiryhmää kierrellen kasikkoa ihmisten ja purkkien ympäri. Ihmiset ei olleet ollenkaan ongelma, mutta namipurkkeja piti vähän vilkuilla. Sitten vielä ruutu lätkälle kahdesta suunnasta.

Loppuun otettiin paikkaistuminen. Taavia huolestutti ihan hirveesti ja se lipoi molempiin suuntiin vieruskavereille. Kielsin kuikuilusta ja kävin kerran välipalkkaamassa mun suuntaan olemisesta. Heti vieraammat tai Tapsan mielestä vähän pelottavat koirat aiheuttaa näköjään kovasti rauhoittavia eleitä ja epävarmuutta pyrriäisessä. Lisää siis vaan treeniä ja täytyy ehkä välipalkata useammin, ainakin silloin kun olen itse kauempana...


Eka viikko päivätöitäkin olis nyt takana. Kyllä on koirillakin opeteltavaa taas uuteen rytmiin ja siihen, että päivisin ei tapahdu juuri mitään. Murun niskaan kaatuu entistä enemmän koirien lenkityksiä, mut onneksi se ainakin vielä tykkää siitä. Kostikin joutui olemaan ekaa kertaa yksin kokonaisia päiviä ja pehmolelujen tuhoamisen lisäksi oli tainnut vain nukkua. Ehkä me tästä selvitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti